• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Myslím v Sedmé generaci jsem kdysi četla rozhovor s nějakým člověkem ze záchrané stanice, který tam říkal něco v tom smyslu, že nechtějí jít proti přírodě, hrát si na zachránce přírody, ale že cítí morální povinnost snažit se alespoň trochu napravit škody způsobené člověkem. Příklad: auta ročně rozjezdí x ježků, tak se budu snažit aspoň vypiplat mláďata, který by jinak nepřežili, ale takhle alespoň z části "pokryjí" ztráty ze silnic.. Myslím, že tohle dává smysl. I když na druhou stranu se ozývájí odborníci, že konkrétně u těch ježků prý tady tou nadstandartní péčí dochází k oslabování imunity u celé populace.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    PATISLAV: Nakousla jsem to zřejmě já, a to tím, že jsem na sebe práskla, že přikrmuju havrany ;-) Ano, zrovna u nich to myslím není nutný, neb - mám takový dojem - havrani se v zimě vždycky uživí. Ale mám je ráda, jsou krásný a zima, chlad a šedivo ve mně budí pocit, že "musím těm zvířátkům nějak pomoct". Ano, s rozumem to má společného pramálo. (A taky netvrdím, že jdu třikrát denně nasypat x kilo havraní krmě na místo, kde se slétají; činím tak pouze příležitostně.)
    Pokud jde o ostatní ptáky, jsem si skoro jistá, že i ornitologové, přírodovědci a vůbec lidi, kteří to mají prozkoumáno víc než já, rozhodně nabádají k tomu, že přikrmování pěvců v zimě je žádoucí.
    Fakt jsem laik, řídím se v tomto spíš citem... Tento mě nabádá k tomu, že když ubohý sýkorky mají jen mráz a sníh, chuděry, tak jim musím přilepšit aspoň slunečnicovým semenem :-) A nevidím nic nelogického, natož závadného na tom, co jsem slýchala od malinka: v zimě krmíš, na jaře ti zazpívají :-)

S přikrmováním lesní zvěře zkušenost nemám.

Konec infantilního okénka :-D
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Už to tady někdo nakousnul, tak bych měl takovou otázku do pléna (snad už to tu neproběhlo, mám mizernou paměť). Co si myslíte o dokrmování zvěře, třeba právě ptáků, přes zimu? Můj táta dokonce dává dravcům kusy masa :). Já jsem trochu rozpolcen. Na jednu stranu mně vadí přesvědčení lidí, že bez nich by si příroda ani neuprdla, na druhou stranu je fakt, že zvlášť v Česku jsme tu krajinu už natolik přeměnili, že by bez naší pomoci soběstačná být nemusela.
    KOKES
    KOKES --- ---
    A generaci sebevrahů rodiče četli před spaním Boženu Němcovou:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zahnízdění orlů skalních v Česku se bohužel zatím nezdařilo - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/zahnizdeni-orlu-skalnich-v-cesku-se-bohuzel-zatim-nezdarilo-plt-/ln_veda.asp?c=A100512_115501_ln_veda_hev
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    A ježci si napichujou jabka na bodliny a pak je tak dekorativně nosej, tak.
    LALINA
    LALINA --- ---
    :-)))))))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAMARIX: tak ať tu pořád nejsme smrtelně a apokalypticky vážní :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: A hrdličky samičky od holubů.. Fakt plodná diskuse todlecto.. :-)))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA: a zapomněli jsme na čmeláka, samečka od včely! :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    PATISLAV: A děti, co čtou Čapkovo Povídání o pejskovi a kočičce, si leckdy myslí, že kočička je samička od pejska!
    ANNA
    ANNA --- ---
    LALINA: nejde s tím dobytkem o metan?
    ANNA
    ANNA --- ---
    copak vrána samice od havrana, ale opravdu mě zmátla diskuze o koroptvích a bažantech, najednou jsem si nebyla jistá, jestli nemám mezery ve znalostech, když bažanta a koroptev beru jako dva druhy.
    LALINA: CO2 je oxid uhličitý (není to dusík, N).
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: to je ten CO2, jo? vegetariáni tvrdí, že nejvíce CO2 vyprdí dobytek:-))))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: a jsou dva poddruhy kosů, jeden černej a jeden hnědej! :)
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: je to pěkný z hlediska jak se lidi v posledním století přemnožili..holt příroda bude muset zareagovat..a zareaguje asi drsně. Moc se netěším.
    SCHWEPZ: jo, jen jsem pošťuchoval..lidi si je dost pletou, dokonce mi tvrdí, že vrána je samička od havrana:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: vrány jsou kupodivu mnohem vzácnější, než havrani. docela snadno je rozeznáš - jsou menší a došeda.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Všechny limity růstu, ekologické stopy a ostatní projekce budoucnosti jsou kompromisem mezi společenskými a ekologickými faktory. Vycházejí z toho, že v roce 2050 tu bude žít devět miliard lidí. Pak se ptají, kolik jídla budou tito lidí potřebovat a kolik ho dokážeme vyprodukovat na jednom hektaru. Z toho pak vypočítají, kolik budeme potřebovat půdy, vody a hnojiva.
    http://www.lidovky.cz/s-uhlim-vypoustime-dzina-z-lahve-rika-svedsky-ekolog-pcs-/ln_veda.asp?c=A100510_114257_ln_veda_ev
    My jsme si ale řekli, že takhle uvažovat nejde. Nemůžeme začínat na straně spotřeby, ale na straně planety – u toho, co nám dovolí. Přirozený roční cyklus dusíku je 102 milionů tun. Lidé ho přitom ročně použijí 120 milionů tun. To má jednoznačný důsledek v mrtvých zónách moře u východního pobřeží USA i u Evropy. Baltské moře se v tomto ohledu blíží ke svému kritickému bodu zlomu.
    KOKES
    KOKES --- ---
    ANNA: bacha, ať si je nepopleteš s vránama:-)
    ANNA
    ANNA --- ---
    já se snad na ty havrany pojedu někam podívat...
    tady v centru jsou jen kavky, které si imho oblíbily italskou kuchyni.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: ale vnímají, jenže ty se zrušit nedaji, zato havrani jo...;-)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KOKES: No, dost smutná změna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam