• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Pokud je ropa na mořské hladině postříkána z letadel disperzními činidly tak, jak se to děje nyní v Mexickém zálivu, dojde zcela jistě k menšímu znečištění pláží a také tvorové žijící na mořské hladině budou aspoň z části ušetřeni koupele v ropě. To lidskému zraku lahodí. Pod hladinu naštěstí nevidíme, a tak nás netrápí, co tam aplikaci disperzních činidel způsobíme. Organismy žijící ve vodním sloupci a na dně efekt disperzních činidel rozhodně nepřehlédnou. Díky naší snaze „vyšůrovat“ moře se jim dostane podstatně větší porcí škodlivých ropných látek, než kdybychom se do takového úklidu nepouštěli.
    http://jaroslavpetr.bigbloger.lidovky.cz/c/138232/Proc-necistit-Mexicky-zaliv.html
    „Je to kompromis,“ řekla v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature o použití disperzních činidel v Mexickém zálivu Carys Mitchelmoreová z University of Maryland. „Nikdo nemůže říct, že disperzní činidla nemají negativní efekt na životní prostředí. Vlastně tak jen obětováváme jedny organismy místo druhých. Dlouhodobý účinek disperzních činidel není znám. Jsou samy o sobě toxické a jejich účinkem vznikají kapénky ropy, které jsou stejně velké jako potrava organismů, jež se živí filtrováním mořské vody.“
    LOBIN
    LOBIN --- ---
    Dik za typy, podivam se na to.
    KOKES
    KOKES --- ---
    ANNA: přesně tak a na to navazujou morální otázky. Došel jsem k nepublikovatelnejm závěrům a ten Koukolík se mi evidentně bude hodit:-)
    ANNA
    ANNA --- ---
    KOKES: nevím, jak jsi ve svojí úvaze došel k tomu, že těla nejsou důležitá. (pokud to tedy není nějaká bezprostřední vize.)

imho tohle jsou otázky, na které nejsou odpovědi typu 1+1=2. tedy "je to takhle a takhle".
    KOKES
    KOKES --- ---
    ANNA: já mám zase problém s tímhle myšlenkovým pochodem:
    Všichni živí ke své obživě zabíjejí živé tvory. Ať jsou to rostliny, nebo zvířata. Jako by to bylo normální, přirozené. Živí požírají jiné živé a z jejich těl si staví svoje. Jako by se tím život obnovoval.
    Pokud ale nejsou těla důležitá, co tedy? Co s bolestí, která při tom vzniká? Pokud to tak bylo míněno, nemá nám to být jedno? Nebo jsme překročili rubikon?
    WOCKOO
    WOCKOO --- ---
    LOBIN: nejlepší vyhledávání právních předpisů máš asi na stránkách MŽP, tam je všechno včetně prováděcích vyhlášek http://www.mzp.cz/__c1256e7000424ac6.nsf/Categories?OpenView&Start=1&Count=30&Expand=5.3#5.3

o dobrovolných ochráncích přírody, tzv. stráži přírody hovoří § 81 zákona č. 114/1992 Sb., který odkazuje na vyhlášku MŽP, která stanoví podrobnosti- to je vyhláška č. 395/1992 Sb. (§ 20) a najdeš ji taky na stránkách MŽP http://www.mzp.cz/www/platnalegislativa.nsf/d79c09c54250df0dc1256e8900296e32/7698185c778da46fc125654b0044ddbc?OpenDocument

TAMARIX: no hele zas tak moc do téhle problematiky nevidím, ale na ten zákon navazuje spousta prováděcích předpisů a taky je průběžně novelizován. Od lidí, kteří se jím podrobně zabývají, jsem zrovna moc chvály neslyšela, i když možná mluvíš o celkové koncepci. ale třeba kompetence týkající se kácení jsou tam stanovené naprosto na hlavu, hlavní slovo mají obce, které třeba ve spoustě případů povolují kácení samy sobě.. nemluvě o tom, že jejich obrovské kompetence naprosto neodpovídají jejich profesní vybavenosti. což ovšem není chyba zákona, pravda :-/
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Moc moc prosím na nástěnku ten odkaz na tu 114.. Přesně to je Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny a v podstatě je to fakt velmi kvalitně zpracovaný zákon, který je ochranáři vyzdvihován do dnes.

Vždycky když jsme měli na ve škole přednášku někoho, kdo se kolem toho v tom 92 motal, nezapomněl zdůraznit, jak je to úžásný zákon a že zaplať pánbů, že se ho podařilo vytvořit ještě v době, kdy byly ještě snahy něco řešit a nebyly ještě takové tlaky na ŽP.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LOBIN: Myslíš konkrétně ochranu přírody v CHKO? Neví, jestli jsem to úplně pochopila. Každopádně mrkni na zákon č. 114/1992 Sb. - ten úplně nejdůležitější zákon v ochraně přírody u nás. Konkrétně - ČÁST ŠESTÁ, Orgány a státní správa v ochraně přírody, HLAVA PRVNÍ. Ten zákon najdeš třeba tady: http://csth.teraristika.cz/csth/zakon114.htm .
    KUATO
    KUATO --- ---
    LOBIN: nevim, jestli je to primo pismem ve vyhlasce, ale jedno z kriteria dobrovolnych ochrancu prirody je, ze to musi byt pekny sulin. coby dlouholety boruvkar jsem si s nimi uzil nejednu veselou chvilku :o))
    LOBIN
    LOBIN --- ---
    Zdravim, nasel jsem toto auditko a rad bych se Vas zeptal...
    Muzete mne nekdo odkazat na vyhlasku, ci zakon, ktery definuje provomoce a podminky ochrance prirody CHKO? Jak se ochranci cleni mezi pripadne profesionali a dobrovolne? Jake jsou podminky prijeti? Diky!
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: díky za knihu.

respektuju Buddhovo poznání, ale taky celou věc tak trochu reskeptuju, sama na sobě vidím, že když se člověk ponoří do vlastní psýché a začne se probírat vlastními iluzemi a pozoruje, kolik věcí, o kterých je přesvědčen, jsou prostě nikoliv jakousi ultimátní skutečností, ale spíš vírou v takovou podobu skutečnosti, tak se pak těžko říká, jak co je. rozlišit zlo/nemoc/nevědomost jako hrušky od jablek je těžké, protože tam kdesi na prahu se věci prolínají a začíná cosi jako prostor s jinými zákonitostmi. no a pak jsou tu ty zrůdnosti všedního dne a nejspíše nezanedbatelné množství lidí, kteří nahánějí strach. no, Buddha, Buddha.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "V této knize se autoři pokoušejí pochopit, proč jsou někteří lidé zrůdy, bez ohledu na to, zda se chovají kriminálně, nebo zákonu unikají a jsou z nich lidé někdy nesmírně mocní, bohatí - a oblíbení. Kniha hledá odpověď na otázku, kdo jsou lidé, o nichž hovoří současné zprávy sdělovacích prostředků, klinické zkušenosti i historické příklady, a proč se dopouštějí takových činů. Teoretická možnost, že tito lidé nejsou nemocní a nejde ani o poruchu osobnosti, ale o druh parazitní evoluční strategie a krajní variantu lidské normy, se zejména v posledních letech prohlubuje."

download: http://uloz.to/4830038/koukolik-vzpoura-deprivantu.pdf

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ANNA: je to tak, zlo je v nevědomosti. To zcela jasně vysvtělil a vyargumentoval již Buddha Gautama před 25ti stoletími!
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: nevím, doufám, že většina ubližuje proto, že si není vědomá toho, že by ubližovala, tedy že to zlo je v nevědomosti, ne ve zlu:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: přesně tak. aplikuji to občas na zcela-nevychovaných dětech od sestřenice (4 a6) a funguje skvěle. Poeticky je to ilustrované v nádherném filmu http://www.csfd.cz/film/136117-jaro-leto-podzim-zima-a-jaro/, kdy se ráno mladý svěřenec narodí s větším kamenem přivázaným na záda, který musí nějakou dobu nosit - stejně tak týral žáby, když je takto topil. Efektivní a pevné zkušenostní učení :)

ANNA: ano - ta ztráta styku s tím co označuješ jako "reálný svět" (chápu to jako zvětšování distance k přírodním priocesům a zákonitostem) je jeden z možných důvodů oné "debilizace" (termín nekorektní, ale přesný, jak říká Prof. Koukolík (http://www.kosmas.cz/knihy/131780/vzpoura-deprivantu/ !!!!). Ale to probuzení skrze takovou zkušenost týrání...mno, ...přijde mi, že je mnoho individuálních odlišností, nezobecňoval bych to. Já například - bez toho abych se nějak "chlubil" - měl velmi "přátelský" vztah - až sentimentální - k zvířatům od jakžova a nechápal (silně prožíval), jak někdo může bezdůvodně, či dokonce s radostí, ubližovat zvířeti, které cití. Ale i přesto, zabiju králíka, stáhnu ho a pak sním. Ale není to bezdůvodné, chovám je s péčí, na léto budou mít dokonce takový výběh...prožijí dobrý život :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: mně přijde, že ono týrání (nebo "týrání") může být právě onou hraniční zkušeností, při které si dítě uvědomí, co dělá. soudím jen podle toho, co jsem slyšela doma od rodiny a ze svojí zkušenosti. ve 4 letech jsem koupala koťátka, naprosto neurvale a ani nevím, jak se to stalo, ale najednou jakoby něco seplo a mně došla spousta věcí, smrtelnost, empatie... dostala jsem nehorázně vynadáno, ale pamatuju si, jak mi všechno to hubování přišlo jako nic oproti tomu uvědomění, jak jsem se chovala k živým bytostem.
    teta zas přejela žábu a imho došlo k podobnému probuzení se.

méně, ehm, citliví jedinci asi existovali vždy, ale dneska, přijde mi, je situace horší, protože se nikdo o nic moc nestará, styk s reálným světem se vytrácí a lidi se přemísťují do takové virtuální virtuální reality.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: idealni pouceni podobnych tyranu je vystavit je stejnemu zachazeni. aby si uvedomili, ze je to jen diky "nahodnemu" ustanoveni podminek, ze jsou oni v tuto chviti "ti nahore" a ze neni radno to zneuzivat, protoze snadno z nich mohou byt "ti dole".
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    otázka je, jestli násilí rostě - četnost a brutalita. vypadá to, že ano. nedostatek "přímé" a zkušenostní výchovy (rodiče nemjaí čas), veřejný prostor a media plná násilí a oplzlé sexuality (nic proti erotice!), nedostatek role-model vzorů, dřívější dospívání dětí...ale na druhou stranu - nafukování (týránní) žab už dělali "zlé" děti ve středověku, a týrání koček popisují i knihy - co já vím - J.Nerudy.
    ANNA
    ANNA --- ---
    uf, a vzpomněla jsem si na německou kauzu, jak v Dolním Sasku před lety nějaký magor střílel do koní ve výbězích brokovnicí nebo čím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam