• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---

Zprávy na čt24 právě: dlouhodobý monitoring akademie věd prokazal, že bezzásahové prostory na Šumavě se po kůrovci přirozeně samostatně obnovují - akademici a odborníci (podobně jako ekologické iniciativy, nebo německá strana šumavy) vyzývyjí k udržení dlouhodobé bezzásahové strategie a umožnění samoobnově lesa - na hnijících stromech raší další desítky nových - jen tomu dát čas /lidský věk, věk stromu/.

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ten, který tančí s vlky

WASHINGTON/PRAHA - Slavný hollywoodský herec uplynulých 15 let spoluvytvářel a financoval speciální stroje na čištění oceánu. Tento týden je začíná testovat v oblasti havarované ropné plošiny společnosti BP.
    http://www.lidovky.cz/kevin-costner-zachranuje-mexicky-zaliv-pomoci-sve-specialni-cisticky-1en-/lide.asp?c=A100525_084328_lide_ter
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANKLAR: ne-ří-kej-mi, co-mám dělat.
    Za osobní utok se omlouvám, diskutovat s tebou nebudu, na to te uz moc dlouho znám a vím, že to nemá žádnej smysl. zbytečný výdej energie.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    LALINA: Přišla jsi sem vést osobní útoky, nebo diskutovat? Pokud to první, laskavě vypadni.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ale je pravda, že to snad opravdu ani nestoji za to, se s tebou bavit:-) snad jen že si člověk občas připomene, že takovýhle lidi taky žijou a není jich malo:-/
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANKLAR: nerad mi, co mám komu říkat. chci ti to říct, tak ti to řeknu, jasný?
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    LALINA: Mně je to jedno, mně to neříkej.
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: klidně i 4. at vybydlej přistěhovalce:-)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANKLAR: ty už seš zase nějakej velice chyteej, žejo. Vystřílet jako nebezpečné bych vystřílela spíš nekterý lidi , než hrochy nebo vlky.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: ok. tak dvě :) ale dobře vychované (jsem starej skaut).
    KOKES
    KOKES --- ---
    to je špatně. Max 2 aby Evropa nevymírala, jinak nás vybydlí přistěhovalci a kultura zanikne. 3 už je moc, když má v budoucnu Země uživit jen 1.5 mld...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: já bych rád tři děti :)
    KOKES
    KOKES --- ---
    ještě že se toho asi nedožiju:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: tak jasný, každej ví jak funguje golfák, bez toho by jsme si v Evropě nesundali kožešinu, jako Makdalenští lovci sobů (v Brně navštiv pavilón Anthropos :) Je jasný, že musíme reagovat nyní - třeba nový předseda Británie ohlásil masovní snížení emisí (snad o třetinu) za další dvě tři dekády. Navíc UK dochází plyn a ropa a ryby co měli kolem ostrova...nejen oni si budou muset utáhnout opasky. Ale - ač ze začátku skeptik, musím dát za pravdu Lomborgovi, který píše něco jako "Ok, budeme muset dát balík na VÝKYVY a změny klimatu - povodně, sucha, teplé zimy střádané se tvrdými zasněženými - ale máme ty miliardy a biliony z "všeobecných zdrojů" investovat do "odvrácení" - i přesto, že zatím může být např.. sluneční cyklus - nebo to "vrazit" spíše, dominantně, do adaptace. O tom je imho spor. Dnes se už ví, že konat budeme muset (jen někteří politikové o tom nemluví - u nás snad nikdo krom zelených), otázka je jak rychle (to může být průser) a jak masivně - ale hlavně - jakl koordinovaně - na globální úrovni.
    KOKES
    KOKES --- ---
    blbý je, že až budeme mít přesný data, budou nový. Nemáme je s čím srovnat.
    Oceány fungují jako klimatizace, golfský proud teče ke gronsku, tam se ochlazuje a klesá a teče po dně atlantským, indickým a do tichého oceánu, tam se vynořuje a ohřívá a po hladině se vrací z5 do golfského a tam se promaže, než se vydá na další kolo:-)
    Až tuhle klimošku narušíme, tak končíme.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: já myslím že ano - ale ve velmi extrémních situacích v evoluci planety. Ale to jsou extrémy, nikoliv průměr. Třeba to tání po velkých dobách ledových akcelerované náhlým rychlým uvolnění "zajatých" plynů.

Ale v posledních době, je opravdu nárust teplot enormní a i dle Cílka bude zrychlen za cca 20 let oceány, protože tam funguje jakési zpoždění, voda teplo akumuluje mnohem mnohem lépe jak vzduch (atmosféra). V oceánu (3/5 planety!!!) to všelijak cirkuluje v různých hloubkách (salinita, teplota). Měří to teď mikrosondama, a už ne "spouštěním kýblů". Ty po stovkách v posledních pár letech hází z letadel po světo-oceánu a ono to v rámci olejovité náplně klesne do hlubin a pluje s proudy. Pak se to za půl rok třeba vynoří a odvisílá přes satelit data. To budou první dobré empirické ůdaje - jednotné.

Zatím teda není tolik tvrdých dat - a IPPC panel si dost věcí už dává "v pravděpodobnostech"... Nemluvě o vlivu slunce - imho domoninantní!!! - které vůbec nejsou zmáknuté - teď měli být skvrny a sluneční maximum (jednou za 12let + Milinkievičovy cykly a zase se to zpo zpoždilo :) koukni sem na čerstvé záběry slunce - družice ho sleduje nonstop:

http://sohowww.nascom.nasa.gov/

Aktuální snímky a údaje z kosmických sond a pozemních observatoří.
    http://gnosis9.net/slunce.php
    Počet dnů bez skvrn:
    33 ze 141, stav k 21.5. (23%)
    2009: 260 z 365 (71%)
    2008: 266 z 366 (73%)
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: no je a není. Tání ledovců v takovémhle rozsahu za 100let histerie pamatuje?
    JAGA
    JAGA --- ---
    SCHWEPZ: Já teď dostanu New Scientisty zhruba za poslední půlrok, tak když se tam dočtu nějaká "tvrdá fakta", napíšu to sem a přidám odkaz.
    ANNA
    ANNA --- ---
    teď prakticky pozoruju, jak může být změna složitá a jak je všechno hrozně provázané.
    stačí začít od toho, co je v moci&vůli člověka, když se na jedné straně chce chovat alespoň nějak udržitelně a na druhé sám existuje v nějakých podmínkách. to, co člověk "podědil" po "předcích", vlastní způsob obživy etc...
    imho lidi nechtějí poslouchat, když jde o věc, která je nějakým způsobem ohrožuje. samozřejmě ta věc nezmizí, když se vytěsní.
    problém vidím v tom, že se ze všeho naše současná mainstreamová kultura snaží udělat byznys, poslední dobou, jak pronikají na světlo ekologické otázky, mi přijde, že i z něčeho tak zásadního se stává byznys. imho se musí spousta prostředků na udržitelné energie a ekologizaci etc. ztrácet kdesi v tunelech. to zásadní je imho v hlavě, v přístupu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tady - [ keller jan ... ] - je ke stažení pár knížek, jako "Až na dno blahobytu", nebo "Nedomyšlená společnost" - vřele doporučuji, jsou velmi čtivé a inspirativní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam