• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: špenát jsem odblokoval asi před rokem :D
    KOKES
    KOKES --- ---
    PATISLAV: dcerka začala doma vařit zeleninový jídla, který jsem neznal a přišlo mi, že jsou bez chuti, ač dobrá, zdálo se mi, že jim něco chybí.
    Nicméně mi po nich nebylo těžko, jako po "české" kuchyni, tak jsem si je začal dělat taky a časem jsem objevil CHUŤ:-)
    Zmiznou ostrý chemický chutě a vynikne přírodní chuť jídla.
    Bloky jsou problém. Živě si pamatuju chuť špenátu ze školní jídelny:-)
    Jak píšou ostatní, chce to občas zkusit sníst něco "blokovanýho" a když to furt nejde, nic se neděje ono to buď jednou půjde, nebo ne:-) žádná tragédie.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: mě taky vždycky přislo, že se mi masojedi tak nejak omlouvají...a naopak já jsem je musela ujistovat, že je to v pohodě, když to tak cejtí a mají, tak je to OK a at to maso jedí...jen jsem jim ríkala, aby hledali dobré maso... tedy všeobecně dobré. etické a kvalitní. to se ted snažím taky, ale moc jednoduchý to není, takže zatím jím maso malo a spíš to průmyslový...
    ANNA
    ANNA --- ---
    PATISLAV: zkus tempeh a tofu, vedle sójového masa. dají se taky dělat skvělé vegetariánské karbanátky a podobné věci... :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: blok je překážka. Překážky lze rozpouštět, neznamená to, že musej bejt věčné.... chce to jen trochu práce v systému....
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: zadelávané kedlubny zenjí dobre..zrovna mám pred okny farmářský trh a mají tam krásný kedlubny, ovšem syrový me nadýmají, a já je umím "jen"uvařit - ale i vařený (nad párou třebas) je miluju. Jak se takový kedlubny zadělávají? a domácí vejce bych mela...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ANNA: zeleninu právě bohužel snesu jen syrovou. Blok z dětství, který půjde překonat opravdu jen těžko. Mám rád snad jen květákový mozeček a zadělávané kedlubny s volským okem a bramborem. Mňam :).
    ANNA
    ANNA --- ---
    jinak proti masu jako takovému nic nemám, proto ho občasně konzumuju, častěji to nechci dělat z tzv. etických důvodů, které jsou spojené s mojí chutí... takže za nejlepší fígl na změnu stravování směrem k "masu jen o svátcích" považuju uvědomění si toho, co vlastně jím. nevím, jak by mi mohlo jen tak chutnat maso živočicha, který byl vyprodukován jako masný produkt.

podle toho, jak vidím, kterak spousta lidí reaguje na vegetariány, mi přijde, že si většina lidí vůbec nemyslí, že je masožroutství tak v pořádku, jak se snaží průběžně dokazovat právě vegetariánům... přijde mi, že se snaží přemluvit vegetariány hlavně proto, aby neměli na očích nějaký otazník ohledně vlastního chování:)))
    ANNA
    ANNA --- ---
    PATISLAV: mně by zajímalo, jak jsi na tom se zeleninou třeba a nakolik je to "nechutná mi to" způsobený opravdu nechutí a nakolik tím, žes asi nenarazil na pestřejší výběr/úpravu, která by ti třeba chutnala.

protože co znám, většinou lidem přijde vegetariánská strava nechutná a nudná hlavně proto, že vlastně vůbec netuší, co se všechno dá udělat. masožrouti taky nejí jen dušené libové maso bez chuti a zápachu.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: s chutěma se dá docela kreativně pracovat, Pati, človek není otrokem chutových pohárků:-)) Říkám pracovat, ne je potlačovat a umrtvovat - to je cesta do slepý uličky.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: žije, ale je mladej..mladý telo toleruje hodně, ale potom ti to spočítá všechno najednou (většinou, jsou i vyjímky, kterejm říkám ropáci:-))
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: očividně se nepídíš po alternativách...tohle platilo v dobách, kdy jsem byla vegetariánka... a v hospodách meli jen smažák. Dneska už to je uplnej luxus.

a ještě jedna věc - chce to myslím -soude podle sebe - i kus emocí nebo líp řečeno vnitřního přesvědčení. Vegetariánem jsem se stala jaksi bez vlastního přičinění, ale pro to, abych našla rovnocennou náhradu, jsem už musela něco udělat. Já jsem to dělala modlitbou, nebo lze říct i vnitřním přeprogramováním. Bylo to nějak takhle: prosím, at mi chutná to, co je pro me dobré... a ono to opravdu zafungovalo a funguje i dodnes. (bohuželva až po letech, kdy ten jídelníček byl chudej a nepestrej a já se tomu moc nevenovala, az jsem si uhnala určité výživové nepořádky a výkyvy, takže poté jsem se tomu, co jím, začala věnovat poctivěji.)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: můj brácha má teorii: "když mi něco chutná, tak to znamená, že to tělo potřebuje". Zatím žije :D
    KOKES
    KOKES --- ---
    PATISLAV: ale ty nejíš proto, aby ti chutnalo, ale aby sis obnovil tělo, které ti má sloužit celý život:-P
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JUNIPETRUS: já bych vynechával maso hrozně rád, ale kromě sladkých jídel, sojového masa, smažených sýrů a namazaného chleba mi žádný další bezmasý pokrm nechutná. A výše uvedené nejde jíst pořád (kromě toho chleba, ale ten bez šunky taky stojí za prd :D).
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TUILE: a co tohle http://www.krutarealita.estranky.cz/stranka/jatka--zabijeni-na-bezicim-pasu ?
    o tom by taky mohla byt vystava.
    Nekteri pak treba ulevi svemu svedomi, kdyz jeden den v tydnu vynechaji maso..
    TUILE
    TUILE --- ---
    V roce 2001 se v Národním muzeu v Praze uskutečnila výstava, která vzbudila zasloužený zájem veřejnosti i médií nejen u nás, ale i v zahraničí. Výstava zachycovala utrpení ptáků na stožárech elektrického vedení. Její kontroverzní pojetí šokovalo návštěvníky i odbornou veřejnost. ( http://www.svetloproprahu.cz/svetlo-pro-prahu01.php )

V nový budově Národního muzea probíhá do 3.10. výstava Světlo pro Prahu po deseti letech.

Každý první pondělí v měsíci je vstup do NM zadarmo.
    LALINA
    LALINA --- ---
    na odlehčení:

chlapík je souzen za to, že ubil a snědl kondora a v závěrečné řeči se hájí tím, že byl doopravdy v krajní nouzi asi týden chodil nic nejedl a byl už zcela vyčerpán a že vlastně ani neví jak se mu to povedlo toho velkého ptáka utlouct neb už byl na prahu smrti. . .a přeci jen, že důležitější je život člověka než zvířete. . .senát mu dá za pravdu a když je řízení ukončeno předseda senátu známý gurmet přijde za tim chlapíkem a ptá se ho jak ten kondor teda vlastně chutnal. . .chlapík chvilku přemýšlí a řiká: " no jak bych vám to tak přiblížil. . . .no něco mezi sovou pálenou a orlem skalnim. . ."
    KOKES
    KOKES --- ---
    TAMARIX: Ono je to celý dobrý v souvislostech:
    Soubor opatření ministerstva průmyslu podle dosavadních informací obsahuje například návrh, aby se z veřejného registru toxických látek vyňaly některé firmy a látky. Ekologové také informovali, že změny mají umožnit vlastníkům silnic bez zábran kácet aleje. Celkově má soubor zahrnout zrušení či změkčení 96 ekologických norem, řekl nedávno šéf zelených Ondřej Liška. Ministerstvo návrh předloží v pondělí vládě.

Hlavně odkud vítr fouká: MPO si ale stojí za tím, že zjednodušit ekologickou legislativu má smysl. "Jedná se o analytický materiál (návrh na zjednodušeni ekologické legislativy), jehož zpracování ministru průmyslu a obchodu uložila vláda svým jednomyslným rozhodnutím v prosinci loňského roku. Materiál má za cíl srovnání podmínek pro české podnikatele s podmínkami v ostatních státech EU
    LALINA
    LALINA --- ---
    ztvolili jsme si svoje zákonodárce, víme, kam se obracet s reklamacemi a stížnostmi (?) ;-))
    ANNA
    ANNA --- ---
    TAMARIX: ty bláho.

"MPO také navrhlo upravit některé paragrafy v zákonech týkajících se ochrany rostlin, živočichů a krajiny. "Znění těchto paragrafů je pro podnikatelskou činnost, jak pro stavební, tak pro báňskou, nepřijatelné, poněvadž dává do rukou úředníků či ekologů pravomoci zastavit již schválenou stavbu nebo činnost, a to bez zodpovědnosti za případné ztráty, které podnikatelským subjektům tímto svým rozhodnutím způsobí," stojí ve zprávě MPO."

pak by nebylo na soukromé vrtulníčky, jachtičky a golfíčky.

já už si jen říkám, jak takovýhle zvěrstva (teda spíš developerstva) můžou vůbec procházet... vždyť je jasný, že z toho bude profitovat jen malá skupina "vyvolených".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam