• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: kdyby jen ryby..slyšeli jste ty nový pískací tramvaje?
    btw ta adfox kontextová reklama pod článkem na rybářský ráj a protihlukovou izolaci je taky výživná:-)
    Další článek o znečistění vody antibiotiky používanými na rybích farmách jsem už raději nečetl. Přijde mi, že cokoliv člověk pěstuje průmyslově, dělá nějak blbě...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ryby stále více ohrožuje hluk vyvolaný člověkem | DigiWeb.iHNed.cz -
    http://digiweb.ihned.cz/c1-43988430-ryby-stale-vice-ohrozuje-hluk-vyvolany-clovekem
    KOKES
    KOKES --- ---
    PATISLAV: co by měl říkat plejtvák, když žere plankton:-)
    (ne, že bych srovnával:-D )
    JAGA
    JAGA --- ---
    Teď je aspoň v centru Prahy tolik výborných vegetariánských restaurací! Lehká hlava, Góvinda, dnes jsem byla v nově otevřené Vegetarian Dhaba ve Vladislavově ul.... nebo jdu k Arabům na falafel nebo špenátovou musaku... to je všechno tak strašně mňam, že si na maso ani nevzpomenu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: já tyhle věci miluju, ale musím říct, že mě s každým soustem mučí svědomí, když si uvědomuju, že pro jedno jediný mý sousto muselo padnout tolik životů. Z tohohle pohledu je "nejetičtější" hovězí :)
    KOKES
    KOKES --- ---
    :-)
    já bych měl takhle odemknout access k krevetkám, kaviáru, chobotničkám a škeblím, ale nemám na to level:-P
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja mela jako vegetarian problem s jidlem v restauracich, tak sem zacala maso zase jist a musim rict, je je to daleko prijemnejsi se nestresovat, jestli se teda najim a nebo ne, kdyz du vecer do nejaky hospody.
    ale nekupuju si ho domu, protoze ho neumim varit :)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    PATISLAV: A zkoušel jsi různý staročeský recepty? Spousta luštěnin, pohanka, brambory na milion způsobů... Bezmasý se nemusí rovnat zeleninový ;)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: špenát jsem odblokoval asi před rokem :D
    KOKES
    KOKES --- ---
    PATISLAV: dcerka začala doma vařit zeleninový jídla, který jsem neznal a přišlo mi, že jsou bez chuti, ač dobrá, zdálo se mi, že jim něco chybí.
    Nicméně mi po nich nebylo těžko, jako po "české" kuchyni, tak jsem si je začal dělat taky a časem jsem objevil CHUŤ:-)
    Zmiznou ostrý chemický chutě a vynikne přírodní chuť jídla.
    Bloky jsou problém. Živě si pamatuju chuť špenátu ze školní jídelny:-)
    Jak píšou ostatní, chce to občas zkusit sníst něco "blokovanýho" a když to furt nejde, nic se neděje ono to buď jednou půjde, nebo ne:-) žádná tragédie.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: mě taky vždycky přislo, že se mi masojedi tak nejak omlouvají...a naopak já jsem je musela ujistovat, že je to v pohodě, když to tak cejtí a mají, tak je to OK a at to maso jedí...jen jsem jim ríkala, aby hledali dobré maso... tedy všeobecně dobré. etické a kvalitní. to se ted snažím taky, ale moc jednoduchý to není, takže zatím jím maso malo a spíš to průmyslový...
    ANNA
    ANNA --- ---
    PATISLAV: zkus tempeh a tofu, vedle sójového masa. dají se taky dělat skvělé vegetariánské karbanátky a podobné věci... :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: blok je překážka. Překážky lze rozpouštět, neznamená to, že musej bejt věčné.... chce to jen trochu práce v systému....
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: zadelávané kedlubny zenjí dobre..zrovna mám pred okny farmářský trh a mají tam krásný kedlubny, ovšem syrový me nadýmají, a já je umím "jen"uvařit - ale i vařený (nad párou třebas) je miluju. Jak se takový kedlubny zadělávají? a domácí vejce bych mela...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ANNA: zeleninu právě bohužel snesu jen syrovou. Blok z dětství, který půjde překonat opravdu jen těžko. Mám rád snad jen květákový mozeček a zadělávané kedlubny s volským okem a bramborem. Mňam :).
    ANNA
    ANNA --- ---
    jinak proti masu jako takovému nic nemám, proto ho občasně konzumuju, častěji to nechci dělat z tzv. etických důvodů, které jsou spojené s mojí chutí... takže za nejlepší fígl na změnu stravování směrem k "masu jen o svátcích" považuju uvědomění si toho, co vlastně jím. nevím, jak by mi mohlo jen tak chutnat maso živočicha, který byl vyprodukován jako masný produkt.

podle toho, jak vidím, kterak spousta lidí reaguje na vegetariány, mi přijde, že si většina lidí vůbec nemyslí, že je masožroutství tak v pořádku, jak se snaží průběžně dokazovat právě vegetariánům... přijde mi, že se snaží přemluvit vegetariány hlavně proto, aby neměli na očích nějaký otazník ohledně vlastního chování:)))
    ANNA
    ANNA --- ---
    PATISLAV: mně by zajímalo, jak jsi na tom se zeleninou třeba a nakolik je to "nechutná mi to" způsobený opravdu nechutí a nakolik tím, žes asi nenarazil na pestřejší výběr/úpravu, která by ti třeba chutnala.

protože co znám, většinou lidem přijde vegetariánská strava nechutná a nudná hlavně proto, že vlastně vůbec netuší, co se všechno dá udělat. masožrouti taky nejí jen dušené libové maso bez chuti a zápachu.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: s chutěma se dá docela kreativně pracovat, Pati, človek není otrokem chutových pohárků:-)) Říkám pracovat, ne je potlačovat a umrtvovat - to je cesta do slepý uličky.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: žije, ale je mladej..mladý telo toleruje hodně, ale potom ti to spočítá všechno najednou (většinou, jsou i vyjímky, kterejm říkám ropáci:-))
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: očividně se nepídíš po alternativách...tohle platilo v dobách, kdy jsem byla vegetariánka... a v hospodách meli jen smažák. Dneska už to je uplnej luxus.

a ještě jedna věc - chce to myslím -soude podle sebe - i kus emocí nebo líp řečeno vnitřního přesvědčení. Vegetariánem jsem se stala jaksi bez vlastního přičinění, ale pro to, abych našla rovnocennou náhradu, jsem už musela něco udělat. Já jsem to dělala modlitbou, nebo lze říct i vnitřním přeprogramováním. Bylo to nějak takhle: prosím, at mi chutná to, co je pro me dobré... a ono to opravdu zafungovalo a funguje i dodnes. (bohuželva až po letech, kdy ten jídelníček byl chudej a nepestrej a já se tomu moc nevenovala, az jsem si uhnala určité výživové nepořádky a výkyvy, takže poté jsem se tomu, co jím, začala věnovat poctivěji.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam