• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: aniž bych je chtěl obhajovat, tak musím uznat, že jsem potkal pár myslivců - a třeba i má prateta, náměstkyně ministra životního prostředí Vavrouška (ten první a zatím nejlepší) - šlo o lidi s hlubokým, nejen striktně vědeckým poznáním a pochopením přírody a její "logiky". K lesům měli velmi pokorný a láskyplný vztah, ale uvědomovali si, že je již většina krajiny člověkem natolik proměněna, že jistá míra péče - a tedy upozadění "divočiny" - jsou většinou vhodné. Jako malý jsem se od nich hodně naučil - stopy a stopování, jak číst chování zvířete, jak se sklonit k malém květu zvonku, jak najít vodu. Ale je ta DRASTICKÁ MENŠINA. Většina myslivců - jak mohu vidět když dojedu k nám na statek na vesnici, jsou místní strejcové, kteří

a, chtějí mít vyšší prestiž, baví je "být myslivcem"
    b, berou les, honitbu, jako živou spižírnu a sou nasrané na lišky, že jim občas "berou" koroptvičky
    c, rádi nosí flintu, chlubí se jí a rádi si zastřílí po hýbajícím se terči
    d, jsou rádi, že vypadnou z domu a mohou si s placatkou rumu sednout do klidu krytého posedu, tzv.kazatelny
    e, berou to jako rodinnou tradici
    f, chutná jim zvěřina

většinou se jedná o fůzi všech těch bodů. Už je to dávno, co se s nimi nepouštím do pří, typu "LIška je promnožená, musí se vždy zastřelit" nebo "Rys ostraovid je škudce přírody, pepa před rokem viděl jak snědl malého koloucha". Nemá to cenu. Bohůžel.
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    PATISLAV: někde jsem četl, že v německu mají profesionální lovce, který udržujou stav kopytníků na přijatelný úrovni.to by bylo řešení, ne lidová myslivost jako u nás, kde se střílí po všem
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KUATO: já myslivce upřímně nenávidím již od raného dětství a od té doby jsem se o nich nedozvěděl nic, co by můj názor na ně jakkoliv změnilo. Myslivce bych zrušil a vystačil si pouze s lesní stráží, která by hlídala pytláky.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: ano, Kua, idioti jsou to. znám podobnýho. jsou to asi vesměs bezohlední iognoranti a aroganti. Jestli dělají někdy něco pro les nebo pro zvířata, tak jen proto, že je to k prospěchu jejich koníčku.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: oni ti myslivci jsou nekdy docela zaslepeni. muj prastryc (jinak normalni rozumny clovek) mi kdysi rikal, ze on teda nekde potkat rysa, tak ho hned bouchne, protoze u nas uz davno neni vhodne prostredi pro selmu takove velikosti a takoveho apetitu (neboli co strhne rys neskonci v Interlovu a zaco vole budem platit najem honiteb? ze sveho!)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: spíše otrávená návnada . jako ti orlové skalní u nás na šumavě :(
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: Výborně, je zas co střílet.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    na šumavě vyhlásili zajímavej tendr, všeobecný, každý dřevorubec může nabídbout cenu za svou práci a ucházet se o zakázku práce v lese.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Obama našel v ropě příležitost. Slibuje USA velké „zelené“ změny

Zároveň ale naznačil, že reakci na ropnou skvrnu bude chtít spojit s širšími politickými změnami, konkrétně přijetím nové legislativy v oblasti energeticky a životního prostředí.
    http://zahranicni.ihned.cz/c1-44269520-obama-nasel-v-rope-prilezitost-slibuje-usa-velke-zelene-zmeny
    Své příznivce, kteří mu pomohli vyhrát prezidentské volby, požádal, aby ho podpořili v kampani za změny v tom, „jak Amerika produkuje a spotřebovává svou energii“.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nad Alpy zase vylétnou vzácní orlosupi. Díky českým zoo - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=670558
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---

A vo tom to celý je, o ničem jiném..

Ukradeno tu: [ SUCZKER @ Čechy kuriozní - choďme a foťme ]
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tuňák je v ohrožení, nelovme jej, velí Brusel - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=670372
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LALINA: "druhy prostě časem vymíraly?" --- dokonce tomu bylo tak, že většina druhů (95 procent) vymřela, včera sem to četl v Koukolíkovi. Ty "extince" byli masivní a relativně pravidelné - a také 4 velké katastrofy typu meteor nebo mega-sopka.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: jnak moc dobře napsáno celé, můžu jen podepsat:-)

žít lílu, toť božské... to je to božské, k čemu má člověk dospívat,. Žít pro pozemský prospěch a pozemský (povětšinou poněkud blbě pochopený nebo zpotvořený štěstíů je to přízemní, v nás...

jednou jsem nekde napsala, že " lidi jsou opravdu lidma až ve chvíli, když se chovají jako andělé:-)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    snad tim, ze o tom vubec muzeme premyslet.
    ano, přesně tak, dneska ráno me zase tak napadlo, čím se vastně lidi lišej od zvířat, když i spousta lidí mě vehementně přesvědčuje, že vlastně ničím. Moje vnitřní trochu suché a sarkastické já mi ráno řeklo: " přece tím, že se dokáže zabejvat existenciálníma otázkama".
    Ano, dokážeme se zabývat vším tím mudrováním o tom, kdo jsme, proč jsme a odkud jsme přišli, kterýmu se dost lidí posmívá a považuje to za ztrátu času. Ale trvám, že bez toho jsme opravdu jenom lepší zvířata. A podle toho se taky chováme ke svému okolí...i zvířata svoje okolí ničí, když se přemnoží nebo je jebne:-))))
    KUATO
    KUATO --- ---
    LALINA: presne tak. priroda/vesmir ma uzasnou samoobnovovaci silu a my ji nemuzeme znicit. spravne rikas, ze my muzeme zdecimovat jine zivocisne druhy (a to delame), muzeme otravit vodu a vzduch (coz taky delame) a ovlivnit tak zpetne pusobeni zivotniho prostredi na nase fyzicke i dusevni zdravi, esteticke citeni... kdyz budeme obzvlaste sikovni, tak jako zivocisny druh muzeme vyhynout. muzeme vykacet lesy, zalit cele plane betonem a asfaltem... ale za jednu, dve generace zacne beton zvetravat, skrze asfalt se protlaci pampelisky (ktere maji pritom tak jemne stvoly, ze je rozmacknes snadno dvema prstama!!) a postupne zase vsechno zaroste, vrati se trava, krovi, stromy, drobna zvirena, odkudsi ze zapomenuti se objevi motyli a zivocisne druhy o kterych by clovek myslel, ze uz davno vyhynuli...

otazka tedy zni - cim jsme vyjimecni my, prvni zivocisny druh, ktery je schopen rici "ja" a vi se o tom (s velrybami, delfiny a lidoopy se bohuzel neumime domluvit, takze se k nim diky tomu muzeme chovat jako k nizsim formam zivota), prvni zivocisny druh, ktery pochopil podminenost sve existence na svem zivotnim prostredi (coz mu paradoxne nijak nebrani ho nicit)? snad tim, ze o tom vubec muzeme premyslet.

ja si myslim, ze neni treba, aby lidsky druh pokracoval az do aleluja. v nas je velky strach ze smrti a i kdyz vime, ze sami jako jedinci umreme, chceme, aby aspon prezilo dalsi pokoleni. mozna ale je to jakasi predtucha, nejasne rozvinuty pocit podvedomeho vnimani vse-zivota, ze Byti je samo o sobe dobre. ne jako prostredek k dosazeni nejake mety, ale proste jako tanec jen-tak - lila, Bozi Hra. ale my (vetsina lidstva) zatim neumime zit skrze sdilenou radost ze zivota, teziste zivota mame v dosahovani cilu a hromadeni veci, casto na ukor druheho. To je destruktivni. Ale mozna je to jen otazka casu, nez dostatecne velke procento lidstva pochopi, ze lze zit i jinak, snad prosteji, ale s jiskrivejsima ocima :o). a treba to zachrani lidstvo pred vymrenim.. no, prilis mnoho "mozna" :o).
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: teda je to udesná hereze, ale jak tak o tom ted filozofuju ze všech stran, inspiroval jsi mě k jedný fakt tvrdý myšlence...
    "Je vůbec nutný, možný a žádoucí, aby človek jako druh (potažmo i další druhy jeho éry) nevyhynuly a přežili až do..aleluja? Nebylo tomu tak na planetě vždycky, že druhy prostě časem vymíraly? At uz se provinily nebo ne?
    A je to tím, že člověk udělal chybu, pojedl ovoce poznání "spadl do porušení" a tak může tvořit i ničit více, než je "systémem dovoleno" . čili je jako vir...... anebo je to prostě přirozený důsledek jeho přirozenosti - větší rozumnosti - oproti jiným tvorům? Že si prostě človek jako druh nemůže pomoct a prostě musí zkoumat, pokusovat, do všeho štourat a všechno předělávat a často tím víc pokazit než vylepšit?...

a my ochranou přírody se jen pokoušíme zachránit prostředí, který potřebujeme k svýmu dosavadnímu pomíjivýmu lidskýmu životu...to je jasné, pochopitelné a žádoucí, Ale z vyššího a dlohodobýho hlediska........co my víme ?
    KUATO
    KUATO --- ---
    LOONA: ovsem i "pomahani" prirody muze byt "prilis prchavy stav, prilis kratkodoby". priroda nepotrebuje pomahat. priroda "trpi" principem samoudrzitelnosti. clovek by se jen nemel chovat tak, ze v dlouhodobem horizontu zpusobi vyhynuti (nejen) sveho druhu.
    LOONA
    LOONA --- ---
    KOKES: ideální je, když je člověk spokojený (šťastný je příliš prchavý stav, příliš krátkodobý) proto, že pomáhá přírodě a to zcela vědomě :o)
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: štastný? hlavní? to je filozofická otázka, které sem asi úplně nepatří...zrovna se tím docela zabejvám..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam