• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    KUATO
    KUATO --- ---
    Schweps: pises to dobre. Clovek na ne nemuze byt ani zly, kdyz je zna osobne. Mnozi z nich jsou fajn lidi, kteri vysazuji remizky, podileji se na ruznych venkovskych akcich, jsou v pohode - akorat maji dosti osobni pohled na to, co je pro prirodu a zver to prave. Jako velke decka. Mam mezi nima celou radu znamych i par pribuznych a jako akorat si cas od casu povzdechnu. Sam chodim do lesa akorat na houby a na bejli, tak co mam kecat do toho, jak to maji delat. Respektuji jejich svobodu - a mam prece pravo vstoupit do sdruzeni a jit prikladem a vychovavat mladou generaci jinak. Jo svoboda ma i sve stinne stranky :o/.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KLOUCZEK: tak tak
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    SCHWEPZ profík by mohl bejt klidně místní, ale ne banda bouchalů
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    zaujalo mno, když jsem zjistil, že návrat vlka - pár smeček přebíhá ze slovenska a polska na severní české a moravské pohoří a pahorkatiny - znamená, že kopytníci přestanou hledat (Ve sněhu třeba) špičky chutných mladých jedliček a ničit je tak na pořád jejich ukousnutím. Právě proto, že nemjaí ten čas a "sitz-fleisch", tak se věnují jiné potravě a tak tedy znamená, že vlci dají jedlímk možnost chytnout se. Jedle tu dříve byli hojně, dnes už jsou skoro vzácné. Takže přejme vlkům dobré zdraví :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: škůdce přírody... no, co na to říct. Snad jen: "Viděl jsem Pepu a on ti tu vysokou žere taky, je to škůdce přírody?" Bylo by naivní si myslet, že se myslivci mohou změnit. Změna je možná jen příkazem seshora, tam je ale bohužel těch myslivců taky dost. Snad po těchto volbách s množstvím nových tváří? Kontaktujme své poslance s přáním omezení mysliveckých pravomocí.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KLOUCZEK: to není uplně ideální. Přece jen je dobré, když místní znají lokální specifika, když tu honitbu mají prochozenou. Aby přijel nějakej profík z města a oddělal kopyta dle kvoty...přece jen: není to uplně tradiční.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: aniž bych je chtěl obhajovat, tak musím uznat, že jsem potkal pár myslivců - a třeba i má prateta, náměstkyně ministra životního prostředí Vavrouška (ten první a zatím nejlepší) - šlo o lidi s hlubokým, nejen striktně vědeckým poznáním a pochopením přírody a její "logiky". K lesům měli velmi pokorný a láskyplný vztah, ale uvědomovali si, že je již většina krajiny člověkem natolik proměněna, že jistá míra péče - a tedy upozadění "divočiny" - jsou většinou vhodné. Jako malý jsem se od nich hodně naučil - stopy a stopování, jak číst chování zvířete, jak se sklonit k malém květu zvonku, jak najít vodu. Ale je ta DRASTICKÁ MENŠINA. Většina myslivců - jak mohu vidět když dojedu k nám na statek na vesnici, jsou místní strejcové, kteří

a, chtějí mít vyšší prestiž, baví je "být myslivcem"
    b, berou les, honitbu, jako živou spižírnu a sou nasrané na lišky, že jim občas "berou" koroptvičky
    c, rádi nosí flintu, chlubí se jí a rádi si zastřílí po hýbajícím se terči
    d, jsou rádi, že vypadnou z domu a mohou si s placatkou rumu sednout do klidu krytého posedu, tzv.kazatelny
    e, berou to jako rodinnou tradici
    f, chutná jim zvěřina

většinou se jedná o fůzi všech těch bodů. Už je to dávno, co se s nimi nepouštím do pří, typu "LIška je promnožená, musí se vždy zastřelit" nebo "Rys ostraovid je škudce přírody, pepa před rokem viděl jak snědl malého koloucha". Nemá to cenu. Bohůžel.
    KOKES
    KOKES --- ---
    škoda, že se takovéhle články neobjevují jako otvíráky novin, místo blbejch celebrit.
    LALINA
    LALINA --- ---
    a vůbec, není to jenom přežitek z totáče? Aby si plebs užil panské zábavy? mělo by se to zrušit, ano.
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    PATISLAV: někde jsem četl, že v německu mají profesionální lovce, který udržujou stav kopytníků na přijatelný úrovni.to by bylo řešení, ne lidová myslivost jako u nás, kde se střílí po všem
    LALINA
    LALINA --- ---
    link na ten clánek by nebyl?
    KOKES
    KOKES --- ---
    nevím, jestli sledujete "člověk blízký přírodě", ale článek v sedmégeneraci je vhodný k nastartování do nového dne:-) Je-li pravdivý, posoudí každý sám [ EWUSHA @ Clověk blízký přírodě - jídlo, medicina, kosmetika, ekologie, DIY, ... ]
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KUATO: já myslivce upřímně nenávidím již od raného dětství a od té doby jsem se o nich nedozvěděl nic, co by můj názor na ně jakkoliv změnilo. Myslivce bych zrušil a vystačil si pouze s lesní stráží, která by hlídala pytláky.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: ano, Kua, idioti jsou to. znám podobnýho. jsou to asi vesměs bezohlední iognoranti a aroganti. Jestli dělají někdy něco pro les nebo pro zvířata, tak jen proto, že je to k prospěchu jejich koníčku.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: oni ti myslivci jsou nekdy docela zaslepeni. muj prastryc (jinak normalni rozumny clovek) mi kdysi rikal, ze on teda nekde potkat rysa, tak ho hned bouchne, protoze u nas uz davno neni vhodne prostredi pro selmu takove velikosti a takoveho apetitu (neboli co strhne rys neskonci v Interlovu a zaco vole budem platit najem honiteb? ze sveho!)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: spíše otrávená návnada . jako ti orlové skalní u nás na šumavě :(
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: Výborně, je zas co střílet.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    na šumavě vyhlásili zajímavej tendr, všeobecný, každý dřevorubec může nabídbout cenu za svou práci a ucházet se o zakázku práce v lese.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Obama našel v ropě příležitost. Slibuje USA velké „zelené“ změny

Zároveň ale naznačil, že reakci na ropnou skvrnu bude chtít spojit s širšími politickými změnami, konkrétně přijetím nové legislativy v oblasti energeticky a životního prostředí.
    http://zahranicni.ihned.cz/c1-44269520-obama-nasel-v-rope-prilezitost-slibuje-usa-velke-zelene-zmeny
    Své příznivce, kteří mu pomohli vyhrát prezidentské volby, požádal, aby ho podpořili v kampani za změny v tom, „jak Amerika produkuje a spotřebovává svou energii“.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam