• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: problem je IMHO v premrstenosti, v plejtvani (vyhazovani potravin), drancovani nad uroven moznosti regenerace, -- nikoliv v principu samotnem ..

- pred lety jsem cetl nejakou uvahu, prisne vzato nevedeckou, ale minimalne podlozenou relevantnimi daty, ze kdyby se ucelne vyuzivalo prirodnich zdroju, neplejtvalo, racionalne navrhoval system, nemusela spousta veci zdvojovat, ztrojovat (distribucni kanaly konkurencnich firem apod.) tak planeta zeme dlouhodobe udrzi 15+ miliardy lidi bez ekologickeho kolapsu (se soucasnou technologii)

- dalsi veci je treba ty silnice/dalnice .. zjednodusene Nemecko si udelalo sit dalnic a silnic a pak mohlo ve vhodnych lokalitach zridit chranena uzemi
    - u nas v CR nemame tu zakladni sit hotovou, ale mame uz ty chranena uzemi .. posunout nejake chranene uzemi, sice zasah je, ale neni to problem z dlouhodobeho horizontu - rada lidi nedokaze uvazovat ze kdyz janevim vybagrujes a zvetsis rybnik (tim zlikvidujes brehy a organismy na brehy primo vazane), ze za 20 let to nepoznas a organismy tam budou zit stejne == rada lidi vidi jen ten zasah ted, nevidi ze ten horizont jak priroda funguje,..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: v tom jsem taky ekoterorista, neboť jsem přesvědčena, že bychom se měli uskromnit, zkrouhnout zálibu v cestování autem a radikálně omezit spotřebu masa - kyž už ne kvůli přírodě, tak kvůli vlastnímu přežití (nicméně lidstvo neslyší ani na to).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: .. tim nerikam ze vsechno co tvrdi je nesmysl, ve skutecnosti je mi v mnohem sympaticky a v rade veci ma jiste pravdu, ale ten princip "musime se vzdat vydobytku civilizace aby byla priroda zachranena" je principielne "ekoteroristicky" z meho pohledu !
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: můžeš to prosím rozvést?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: nejstrucnejsi bude priklad, modelovy, ucebnicovy : "Jan Keller"
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: díky za vysvětlení. V takovém případě bych nicméně jakožto laik vítala komunikaci s veřejnosti: dne toho a toho budeme vyouštět to a to, dopady jsou takové a takové.

A propos, jak bys definoval ekoteroristu?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PATISLAV: dik za reakci, kazdopadne proti tobe nic nemam, ani konkretne tebe nepovazuju za ani "antiekologa", ani "ekoteroristu" ! .. proste jsem navazal na prispevek :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: .. tak temer vzdy jde o redeni, kdyz vysypes nekolik tun obycejneho cukru do rybnicku je z toho mrtvej rybnicek, kdyz nekolik tun rozpustit ve vode a vhodne (hodne) zredis a poustis do reky problem to neni ..
    .. samozrejmne cukr nepoustis ani do rybniku ani do reky, ale zkvasis, predestilujes a vypijes :-)))

.. v prumyslu jde casto o s vodou misitelna rozpustedla jako ethanol, isopropanol, aceton apod., ktere musi casto slozite cistit kdyz by v urcitem redeni byla pozrana breberkami jako ten cukr

.. nicmene puvodne jsem reagoval na PATISLAVA, ..
    .. abych se priznal dneska mne rozcililo ze jako prispevatel "amnesty international" ktere casto propaguju (i kdyz zdaleka ne se vsim co delaj souhlasim) jsem nasel projekt kde maj jako partnera EPS, coz jsou teda opravdu ekoteroristi prvniho radu ! .. tak jsem potreboval nekam prispet, pac uz ani s tema AI nebudu nic chtit mit ..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KUATO: heh, moje chyba, nenapadlo mě kontrolovat, na co reaguje :).

PETER_PAN: Greenpeace se možná v mnoha případech chová "ekoteroristicky", ale není to už mnohdy spíše akt zoufalství (např. japonští velrybáři)? Pouhá slova jsou někdy málo. A nudným faktickým projevem by absolutně nedokázali oslovit větší počet lidí.

A ještě je tu jeden aspekt: myslíš, že kdyby měly ekologické organizace pouze přiměřené a realistické požadavky, že by byly všechny splněny? Nebo by i nadále docházelo k obrovským kompromisům? Pokud chceš dosáhnout přiměřeného výsledku, musíš někdy vytáhnout extrémní požadavek. To je politika a věda s tím nemá nic společného.

jak muze clovek argumentovat polonegramotnym idiotum kteri se samozvane pasuji na odborniky a tvrdi realne nepravdy

Velmi jednoduše - pravdou a fakty, tak jak se to správně dělat má.

jak muze clovek s ekologickym citenim a snahou se chovat k prirode dlouhodobe udrzitelne, za ktereho se treba ja povazuji, nekde k necemu prispet,

Začít u sebe může člověk bez ohledu na kohokoliv jiného

kdyz nekdo nesouhlasi s nepravdivou, iracionalni, neodbornou a v zasade z negramotnosti vychazejici agitkou je oznacen za "antiekologa"

Zajímavé je, že tohle nikde netvrdím. Zajímavější je, že i přesto, že toto nikde netvrdím, nemáš problém se čílit nad lidmi píšícími nepravdivě, iracionálně apod. Za antiekologa označuju člověka, který nesouhlasí s čímkoliv, co říká někdo, kdo se snaží přírodu ochránit. Antiekologové, jak jsem psal, prosazují totální dominanci člověka nad přírodou, obhajují stavby v chráněných oblastech, obhajují neekologické chování průmyslových podniků i neekologické chování jednotlivců. A argumentují většinou ekonomickými zájmy. Čili antiekolog není někdo, kdo nesouhlasí s dílčím (byť třeba podstatným) aspektem, ale někdo, kdo se zcela a naprosto vymezuje proti celému názorovému proudu, který nestaví člověka nad přírodu.

Ostatně, podle tvé logiky bych se musel za antiekologa označit sám, viz:
    [ PATISLAV @ Ochrana přírody ]
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: a co těch pár týdnů, než se to rozloží? Nerejpu, ptám se.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: ale jak rikam, nema to moc cenu, pac jedine s cim se setkavam je "no je prece jasne ze", "na to nemusim bejt studovanej abych vedel ze", "jak by to bylo jinak, uz nasi predci vedeli ze" ... apod.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: tak puvodne jsi mluvila o odpadech, ne konretne o PET lahvi a co se odpadu z chemicky tyce - je rada odpadu ktere problem nejsou
    .. mimochodem proto firmy investuji do cereni vod, aby byla voda cira na pohled, ale obsah uz nevidis -- kdyz naopak pujde z chemicky svitive cervena voda, budes se toho bat a zrovna se muze jednat o neco naprosto neskodnyho co je biologicky rozlozitelny v radu jednotek tydnu ..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: on existuje případ, kdy je žádoucí pohodit v lese PET láhv nebo vylít do řeky odpad z chemičky?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: ja se sakra koukam, ze reaguju na patislava, ktery reaguje na eclecticu, ktera se odkazuje na jiny prispevek, nez reaguje :-O. Takze pro upresneni - nakopal bych do kouli cloveka, ktery rozhodl o utraceni tech psu, nechci reagovat na ten eko clanek.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ECLECTICA: bohuzel cele spatne ve chvili kdy to takhle zobecnis !
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PETER_PAN: na druhou stranu, k tomu, aby člověk pochopil, že opadky se v přírodě nevyhazují, že umývat auto u potoka je špatné a stejně tak je špatné vypouštět do voy odpad z chemičky a že pokud se budeme stravovat tak, jak se stravujeme, brzo nám planeta nebue stačit, není třeba doktorátu z ochrany životního prostředí.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PATISLAV: .. tohle je prave vec ktera mne trapi nejvice : kdyz nekdo nesouhlasi s nepravdivou, iracionalni, neodbornou a v zasade z negramotnosti vychazejici agitkou je oznacen za "antiekologa", ale to casto (!!) neni pravda ..

.. jak muze clovek s ekologickym citenim a snahou se chovat k prirode dlouhodobe udrzitelne, za ktereho se treba ja povazuji, nekde k necemu prispet, kdyz kolem jsou fakt ekoteroristicke organizace jako EPS nebo greenpíč ?

.. hmm ? .. jak ? .. samozrejmne kdyz ted jako doktorand jsem po par letech studia chemie, kdy kromne meho oboru (organicka chemie) jsem se zajimal o prirodni latky, potravinarskou chemii, vyzivarstvi, biochemicke procesy v prirode a v ramci PGS studia se venuju mimo jine medicinalni chemii a troufam si o sobe trvrdit ze nejake (i kdyz zdaleka ne dokonale) znalosti uz mam - jak muze clovek argumentovat polonegramotnym idiotum kteri se samozvane pasuji na odborniky a tvrdi realne nepravdy ?

.. staci si precit prispevky tady v auditkach na nyxu a nemam chut ani odpovidat, pac tam chybi elementarni znalosti ale zato to prekypuje mrakama "dedukci" a "selskeho rozumu", ktere samozrejmne na mechanismy fungovani prirody nelze aplikovat bez znalosti a pochopeni principu ..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATISLAV: možná se tím vymezují vůči "ekoteroristům".
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ECLECTICA: bráno touhle logikou bych chápal, že jim bude vypouštění splašků etc. ukradené, ale proč to obhajují?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATISLAV: protože si většina lidí jaksi neuvědomuje důsledky takového konání. Jíst a pít zatím máme co, nedusíme se, tak jakýpak zle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam