• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    SCHWEPZ: k tomu byl v minule a2 zajimavy rozhovor s Vandanou Shivou:

Vaše studie Semínka sebevraždy podrobně popisuje fenomén sebevražd indických rolníků. Kdy jste se jimi začala zabývat?

Situaci jsem začala sledovat ve chvíli, kdy jsme s kolegy v organizaci Navdanaya zaregistrovali jejich rapidní nárůst. Bylo to na konci roku 1997. Z výzkumů, které od té doby děláme, vyplývá, že za posledních třináct let spáchalo v Indii sebevraždu okolo 200 tisíc rolníků.

Dají se nějak shrnout příčiny, kvůli kterým podle vás k sebevraždám dochází?

Zadluženost, zoufalá životní situace. Zemědělci [z miliardové indické populace se 60 procent lidí živí zemědělstvím – pozn. autorů] nejsou schopni sebe ani svou rodinu uživit. Stávající způsob hospodaření, kdy si každoročně nakupují od velkých společností patentovaná, geneticky modifikovaná semena plodin a agrochemické přípravky, přivádí zemědělce do problémů. Při opakované neúrodě nejsou schopni za semena platit, zadlužují se, prodávají svůj majetek, pozemky a ocitají se v bezvýchodné situaci.

...

Monokulturou mysli je supermarket | č. 3 | 2011 | archiv - A2 – časopis kultury a oddechu
    http://www.advojka.cz/archiv/2011/3/monokulturou-mysli-je-supermarket
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Up to 1.4 billion resource-poor farmers in the South depend on farm-saved seed and
    seeds exchanged with neighbors as their primary seed source. A technology that restricts farmer expertise in selecting seed and developing locally-adapted strains is a threat to food security and agricultural biodiversity, especially for the poor. The threat is real, especially considering that USDA and Delta &r Pine Land have applied for patent protection in countries from Brazil to Vietnam.

Terminator Seeds Threaten an End to Farming
    Terminator seeds Monsanto
    http://www.thirdworldtraveler.com/Transnational_corps/TerminatorSeeds_Monsanto.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    The GM genocide: Thousands of Indian farmers are committing suicide after using genetically modified crops | Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1082559/The-GM-genocide-Thousands-Indian-farmers-committing-suicide-using-genetically-modified-crops.html

When crops failed in the past, farmers could still save seeds and replant them the following year. But with GM seeds they cannot do this. That's because GM seeds contain so- called 'terminator technology', meaning that they have been genetically modified so that the resulting crops do not produce viable seeds of their own.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: tohle si nezasloužíme :(

"Měli jsme poměrně bouřlivé jednání o Lesích České republiky, které jsme dokonce museli přerušit, protože bylo poměrně konfliktní. A třeba já jsem během toho jednání, abych odlehčil atmosféru, posílal následující básničku, kterou jsem během toho jednání stvořil," pochlubil se premiér a přešel ke svému pracovnímu stolu pro mobilní telefon.

Po chvilce pátrání v odeslaných zprávách začal předčítat:

"Máchův strašný lesů pán,
    maluje nám lesní plán,
    kmeny poraz při pni..."

"Protože ta zásadní debata se vedla o tom, zda se má prodávat dřevo takzvaně při pni čili nastojato," vysvětlil premiér a pokračoval v předčítání:

"…sekeru však zatni
    do rozpočtu lesů,
    peníze už nesu,
    dostane je trhan,
    sláva - les je prodán!"

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/premier-basnikem-jednani-o-lesich-necase-inspirovalo-k-versum-p60-/domaci.asp?c=A110216_113735_domaci_jw
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    No jo no, máme, co si zasloužíme.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: "dobres to rekl Honzo! jedes v sobotu tradicne na golf? popovidame si o te tvoji nove A6ce, cela v kuzi, luxus.."
    THERESA
    THERESA --- ---
    ten clovek asi chlasta nebo nevim .)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Musíme se zamyslet nad krizovým plánem, který po určitou dobu a na určitých místech nebude vůbec brát vážně zákon o ochraně přírody a bude vycházet z lesního zákona a z obrany proti kůrovci, která je obsažena v lesním zákoně."
    Nový ředitel národního parku Jan Stráský v rozhovoru pro Právo
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    nový ředitel šumavy:

„Návštěvník Šumavy není Mácha ani mladý Stráský, ale chce po procházce do bazénu. Musí to vyhovovat představě člověka 21. století o relaxování.“ Jan Stráský
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    Vojtěch Kotecký » Politici, dřevaři a developeři míří na Šumavu
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vojtch-kotecky.php?itemid=12214
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Chevron má zaplatit 8 miliard za znečištění Amazonie - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=691153
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: je to hodně nepříjemné čtení...mě se otvírá kudla v kapse, když tohle slyším. Co je to je za člověka, ten Fuksa...ignorant, nebo vychcánek? Nebo je prostě mentálně nezdravej? Deprivant?

"Ivan Fuksa privatizační plány nyní kombinuje s jiným, ještě mazanějším plánem: veškeré práce ve veřejných lesích i veškeré vytěžené dřevo přenechá několika největším dřevařským společnostem. Říká, že na tom stát vydělá – gigazakázku dostanou firmy, které za to nejvíce zaplatí. Tuto koncepci popsal v programu, který nazval Dřevěná kniha. Příznačně hned v úvodu říká, že se nezabývá sociální a ekologickou stránkou hospodaření státních lesů. Navržená opatření přitom budou mít dramatické důsledky pro zdraví lesů."

"Ministr Ivan Fuksa navrhuje prodávat dřevo ve formě tzv. komplexní zakázky. Ta spočívá v tom, že těžební firmy si stromy samy pokácí, změří, ocení, odkoupí, odvezou, následně provedou sortimentaci a s mnohem větším ziskem prodají. Prodej se uskutečňuje po skácení stromu, kdy ještě není známá přesná kvalita dřeva. Státní podnik tudíž může tratit na množství i ceně prodávaného dřeva. Peníze budou chybět jinde – na zlepšení zdravotního stavu lesů, služby pro výletníky nebo ochranu přírody."

"Malé a střední pily v regionech, od kterých lidé na venkově nejčastěji kupují dřevo, zkrachují."

"Vliv největších firem je takový, že si vůči revírníkům a správcům Lesů ČR prosadí, co budou potřebovat. Jejich přirozeným zájmem je, aby měly z polesí rychlý zisk. Proto budou poškozovat lesy holosečným kácením či podobnými praktikami. Mají nakoupené harvestory a další techniku, která vydělává více, když pracuje na větších plochách, než při šetrnějším kácení po jednotlivých stromech. Revírník, který by chtěl mocné firmě vypovědět smlouvu za poškození lesa, dostane výpověď sám. České lesnictví přitom historicky spočívalo v odpovědnosti konkrétního hajného za svůj revír. Akciovka, která má omezenou lhůtu na spravování porostu (a vydělání na něm), žádnou osobní odpovědnost necítí."
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: ja jsem to ani nedocetl, protoze mi nebezpecne stoupl tlak :o(
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: jo, já už mám taky několik let unbook, je to tam dost jednostranný.

Pohled do zákulisí organizovaného rozkrádání veřejných lesů

POLEMIKA: Hyeny v českých lesích - Neviditelný pes
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/polemika-hyeny-v-ceskych-lesich-d3x-/p_spolecnost.asp?c=A110209_203017_p_spolecnost_wag
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUATO: ani se ti nedivím :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: tam ja nejdu, tam uz jsem se v minulosti parkrat pohadal :o))
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: jasně že to dělat oficiálně (pravidla) nemůžou...a existuje spousta úžasných myslivců, kterým jde primárně o péči o les a zvířata. Jednoho takjového jsem i viděl na vlastní oči. Žel - mé zkušenosti jsou takové, že z drtivé většiny se jedná o mlsné fořty, kteří se cítí v lese lépe s flintou a liška je zlá, protože si tu koroptvičku chtěli smlsnout v neděli samy. Ale to je věčná kritika -
    viz: [ m!slivost v cz i jinde ►♥◄ ]
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: chlapi od nas mi tvrdili, ze se nesmi strilet na neco, co poradne nevidis - nesmis strelit ani na to prase, dokud nevidis, co je to za prase - jakoze muzes strilet na mlade nejakeho veku, ale ne treba na bachyne.. pokud jsou nekde lidi, co tohle nerespektujou, tak pak to jsou fakt sulini, kteri by meli vratit papiry a flintu nez nekoho zmrzaci.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DA_NIELA: Já jsem málem spadnul ze židle, když jsem před týdnem četl, že za 5 měsíců lovecké sezony v Itálii myslivci zastřelili 35 lidí a 75 postřelili.

No jo...., jistě to jsou odborníci na pohyb v přírodě a čtení drobných znaků a nuancí :) Jednou jsem u nás na vesnici v hospodě slyšel, že až půjdu zase na večer do lesa, tak mám blikat baterkou a občas něco houknout, jinak prý po mne budou střlet. Jsem totiž jedinej místní co chodí do okolních lesů... Já se ale nedal a obořil se na něj, zda-li tedy střílí po každém stínu, co se hýbne v křoví.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DA_NIELA: emoční náboj není potřeba, o tématu je dostatek informací http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2010/Unor---2010/Populacni-charakteristiky-zajice-polniho-a-vlivy-n.aspx
    a myslivost si na svědomí taky umí sáhnout (alespoň navenek):
    Negativní vliv uvedených faktorů je všeobecně dobře známý. Méně často se však již mezi myslivci mluví o dalších důležitých příčinách trvale nízké populace zajíců, které hrají v mnoha honitbách velmi významnou, mnohdy dokonce rozhodující roli. Mezi ně patří nedostatečná myslivecká péče stejně jako chybné (nepřiměřené) hospodaření s danými zaječími stavy.
    Myslivost
    http://old.myslivost.cz/media/clankyDetail.asp?IDCl=12279&IDR=10315&TypR=1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam