ja sbiram boruvky vic nez 15 let, nasbiral jsem hrebenem tisice litru, znam x boruvkaru, videl jsem sbirat i lidi, co drzeli hreben v ruce prvne a s cistym svedomim tvrdim, ze hrebenem se boruvci nenici. z 99 proc byste ani nepoznali, ze kdyz jsou vedle sebe dva keriky a jeden je prazdny od prirody a druhy, protoze byl ocesan hrebenem, ktery je ktery. ja proste neverim, ze je mozne natrhat pekne boruvky a znicit boruvci. to spis se to vic (obnovitelne, protoze po prvnim desti se nic nepozna) poslape, protoze spousta boruvci roste v souvislych plochach i nekolik desitek metru ctverecnich. to bych rekl, ze je to i setrnejsi nez trhani rukama, protoze u trhani rukama se toho muze taky poslapat hodne (i takto jsem si sve desitky hodin jako decko s babinou odsbiral) - a v pomeru k nasbiranym boruvkam to vychazi hur. ano, kdyz se to nasbira, je tam napadaneho dost listi, musi se to vyfoukavat, protoze by se z toho jeden opichal, kdyby to mel vybirat rucne, ale - vsimli jste si nekdo, ze boruvci je opadave? cim pozdeji se trha, tim vic listi tam byva, vic listi pousteji typy boruvci z "vypalenych" svahu, kam prazi cely den slunce, nez z lesu, kde to roste v polostinu (to by se dalo dlouze vykladat, protoze je spousta typu boruvci, ktere se chova kazde jinak). videl jsem v zari na Pradedu po prvnich mrazech, ze byly cele souvisle plochy, ktere byly uplne bez listi, jen obsypane kulickama boruvek. nadherna prace :o).
nabidnu k zamysleni moralistum, kteri hazi sve nazory do placu aniz by hreben nekdy drzeli v ruce (vetsina ani nevi jak to vypada, ale hreben, to zni skoro jako komunizmus, to musi byt nutne zlo ;o), aniz by to nekdy sami zkusili, aniz by videli na vlastni oci vysledek - Proc trham boruvky? abych je prodal. kdyz budu trhat jako prase a nasbiram 40 litru boruvkove marmelady smichane s vetvickama, listim, travou, proste tak, abych udelal tu zminovanou "skodu", a vetsinou tohle musim jeste odnest par kilaku na zadech do civilizace (malokde se da zajet autem az k mistu sbirani), tak mam akorat cely den driny, bolave zada a hromadu neprodejneho nezkonzumovatelneho bordelu, ktery tak muzu leda kydnout na hnuj. dokonce ani lidi novacci tohle nedelaji, ti sbiraji pomalu a opatrne a za hodinu udelaji tak tri pet litru (oproti 10-15litrum u dobreho sberace na dobrem miste). a zadnou skodu! jednou nas v CHKO mimo stezku (kde ostatne taky nemeli co delat :o) zacali prcat dva stari manzele, ze jsme hovada a uplne jsme tam ponicili porost tema hrebenama a ono to bylo potrhane tim, jak tam lesaci traktorama tahali stromy. nevedel jsem, jestli se mam smat nebo plakat.
prijde mi, ze za tim vezi jedna ceska zkurvena vlastnost a to zavist. protoze proc by se mel nekdo obohacovat a jeste z toho neplatit dane! neni to tak davno, kdy cele podhuri, kazdy druhy barak mel nekoho, kdo sbiral boruvky a hriby a prodavalo se, protoze nemeli prachy, moc prace tam nikdy nebylo. neni ani ted. akorat ubylo tech lidi, co sbiraji. ale je jich jeste furt dost. proc by mistni lesnici bez prace, kteri ty hory znaji jako svoje boty a maji okouknute, kde to ten ktery rok roste, nemohli nalozit do auta zenu, decka a zajet si vydelat za den pet sedum tisic? tak samo studenti (z kterych se rekrutuje asi nejvic boruvkaru). stejne to tam shnije. samozrejme, ze to delaji, akorat se o tom nemluvi. a kdyz rikam, ze se chodi furt na stejna mista uz generace, tak je to pravda. coz by mel byt nejlepsi dukaz neskodnosti boruvkareni. odsoudit vsechny boruvkare, to je absurdni, to bychom meli taky odsoudit (a popravit nejlepe) vsechny nase politiky, protoze mezi temi je "jak vsichni vime" prokazatelne nejvic zlodeju a nicitelu statu).
co se tyce zakazu boruvkareni - jednu vyhodu pro boruvkare to ma. odradi to vetsinu potencialnich adeptu (mestskych rychlokvasek) hned v pocatku. ti, co znaji mista, maji na to fyzicku, znaji lidi kolem, ti do delat budou furt dal. a je to tak v poradku. az si date nekdy kolac s boruvkama, vezte, ze na 30 proc je to z nejake rezervace, zbylych 70 procent se deli mezi CR nerezervaci a boruvky z Ukrainy (ktere jsou sice 2 jakost, ale do ceskych kolacu je to dobre. znami dodavali do jedne pekarny asi 2000 litru boruvek rocne a jak byli jednou prekvapeni, kdyz jim rekli, ze si vezmou jen 100l pro sebe a zbytek maji levnejsi dvojku z Ukrajiny :o/ )