• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLOUCZEK: Příroda má vlastní mechanismy, jak se udržovat víceméně v rovnováze. Vadí mi, když lidé tyto mechanismy naruší, a místo aby je opravili, vymýšlí, jak je uměle nahradit. Zlikvidujeme zvěř spásající louky a místo, abychom se postarali o to, aby se tato zvířata do přírody vrátila, nasadíme sekáče s kosou nebo hůř, se sekačkami. Vyhubíme šelmy a přemnožení jejich původní kořisti pak řešíme odstřelem. Zkrotíme koryto řeky a následné povodně řešíme stavbou gigantických přehrad. Vysadíme monokulturu a následné potíže s nekontrolovaným množením škůdců řešíme chemickými postřiky.

Připomíná mi to díl Simpsnů, ve kterém řešili přemnožení holubů jakousi bolivijskou ještěrkou:

Suddenly, the lizards glide to the ground, where they start to eradicate pigeons in Springfield. Since the town considered the pigeons to be a nuisance, they are delighted with the fact that the lizards have eaten all the pigeons. As a result, Bart is thanked and honored by Mayor Quimby with a loganberry scented candle. Lisa worries that the town will now become infested by lizards rather than the pigeons, but Skinner assures her that they will send in Chinese Needle Snakes, then snake-eating gorillas, and then "when wintertime rolls around, the gorillas simply freeze to death.
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    PATISLAV: zkus to trošku rozvést, jak to myslíš...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: DAN9K: To m;že být chyba toho novináře, nikoliv té zprávy o stavu české biodiverzity.

Apropos: teď se (bohudík) stává stále podporovanější vypásání luk a stanovišt se zajímavou florou a faunou. Evropské strukturální fondy platí organizace, které pak regionálně tuto činnost zajišťují (např. my spolupracujeme s http://www.daphne.cz/ *). Je to metoda, která má mnohé výhody a podporuje malo-rolníky v regionu, zájem o své okolí u vesničanů, hnojení těch luk, podporu chovu koz (dříve ji měl každý za městem) a další výhody, které nejsou krátkozraké.

*
    A Dafné má docela zajímavé stránky a přednášky, projdětě se případně ten web.

např k těm motýlům, co se tu řešilo:
    "Po velmi úspěšném loňském roce, kdy se nám podařilo po více než padesáti letech obnovit na lokalitě Šraňky pastvu koz a ovcí, dále jsme vyčistili rozsáhlé plochy od náletů a vysázeli bezmála dvacet stromků starých a netradičních odrůd, pokračujeme v těchto aktivitách i letos. Na konci března proběhla první pracovní akce, které se účastnili zaměstnanci městského úřadu ve Ždánicích. Dále jsme na začátku dubna výsadbou 40ti stromků obnovili starou třešňovou alej. Na podporu vzácných druhů motýlů jsme také vyseli na poli vedle pastvin květnatý pás ze směsi několika živných bylin."
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLOUCZEK: to jsem docela přehlédl. A to jsem celkem alergický na každý náznak toho, když si lidé myslí, že musí přírodu nějak "opravovat", protože by to nezvládla sama.
    DAN9K
    DAN9K --- ---
    OKEYA: no já jsem si četl v důvěryhodné wikipedii, že mlok obecně ohrožený není, ale u nás hodně...a věřím tomu, protože jsem až do Velikonoc nikdy žádného neviděl...
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    PATISLAV: článek mi přišel takovej zmatenej, nic novýho neříkající
    třeba tadle formulace je dost zavádějící. " Rostlinám, hmyzu, ale i drobným savcům chybí kvalitní květnaté louky sečené dvakrát do roka. "Stát rozdává dotace za udržování luk, které jsou koseny jen jednou v roce". Třeba pro většinu motýlů je dvojí seč v roce vpravdě likvidační..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    http://www.lidovky.cz/ubyva-zivocisnych-druhu-varuje-eu-d5u-/ln_veda.asp?c=A110503_125054_ln_veda_ape

Zhruba čtvrtině evropských živočišných druhů hrozí vyhynutí, varovala Evropská komise. Představila v této souvislosti novou strategii, jak zastavit do roku 2020 ubývání živočišných a rostlinných druhů v EU.Postupné ubývání biodiverzity totiž podle Bruselu představuje vážná rizika a může mít i citelné ekonomické dopady. "V Evropě je biodiverzita v krizi. Vymírání druhů běží bezprecedentním tempem," varovala komise.Dopady to má na čistotu vod, vzduchu, na ochranu před povodněmi i na různé ekonomické a sociální oblasti. Citelně se to dotýká zemědělství, například opylování. To se citelně v Evropě zhoršuje, zdůraznil Brusel. Ten také uvedl, že jde přitom o velmi významnou aktivitu, jejíž hodnota se odhaduje ročně na 15 miliard eur."Je to náš přírodní kapitál, který utrácíme příliš rychle - a všichni víme, co se stane, když si budeme půjčovat nad své poměry. Měli bychom si všichni uvědomit závažnost této situace i to, jak jsme v minulosti selhávali při řešení tohoto problému," prohlásil eurokomisař Janez Potočnik o tom, jak lidé nakládají s přírodou.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OKEYA: ja se obavam, ze dnes uz je "vzacne" (ve smyslu malo se vyskytujici) skoro vsechno. krom srn a divocaku mozna :o), me ten mlok prekvapil, pac jsem ho uz dloouho nevidel a je to muj oblibeny zivocich :o).

hehe, jeste jako maly synek (tak 20 let zpatky) jsem chytal motyly a byly jich mraky. dneska nam obcas preleti jeden nad zahradou. dokonce ani belasky na zeli a kaderavcich nehubime, pac jsou nam vzacni :o).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OKEYA: OKEYA: ...přesně tak, mloci hlavně v bučinách, nejlépe vlhých, u potůčků. U nás jsou krásné bučiny. Já ty stromy prostě miluju!! Některé jsou 200-300 let staré, vypadají jak sloní noha, ...po dešti jsou nádherné, hladké a masivní. A nejvíc kouzelné je, když z té masy, té sloní nohy, vyrazí mladý svěží lístek. Občas je i pojídám :o)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    OKEYA: to víš, my měšťáci :)
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    SCHWEPZ: Jasně, jen mi přišlo, že tu pár lidí zmiňuje, jak je vzácný ...
    VODA
    VODA --- ---
    LALINA: v potoce jsem ho neviděla už dlouho:(
    LALINA
    LALINA --- ---
    VODA: a já zase viděla dneska v knize blbouna nejapného, heč:-]]]]
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: já jsem zase včera viděla v internetové kavárně v akvariu raka:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OKEYA: však co vím, mloky skvrnité taky odborníci a akademici, kteří se pohybují REÁLNĚ v terénu (tj. nesedí jen u PC), nezmiňují

"Seznamy ohrožených obojživelníků a plazů uvádějí, že vyhubení hrozí více než polovině z nich. Vyšší podíl ohrožených druhů přičítají biologové tomu, že vysoký počet těchto druhů žije v Česku na okraji svého areálu rozšíření, například čolek dunajský, dravý nebo karpatský či ropucha krátkonohá a užovka stromová. Tito živočichové jsou zastoupeni mnohdy pouze jednou nebo několika populacemi"
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    No, zrovna s mloky to vážně nebude tak zlé, spíš je to právě efekt toho, že se objevují po dešti, kdy lidi moc venku necourají. Samozřejmě k vidění jsou hlavně v CHKOčkách, kde jsou bukové lesy a tak, ale zas tak vzácní nejsou...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KUATO: já byl o Velikonocích v Beskydech a viděl jsem mloka hned dvakrát. A to jsem na mloka nikdy předtím nenarazil :).

SCHWEPZ: Aha, tak proto možná neutíkali, spoléhají na jedovatou ochranu :)

SCHWEPZ: strašidelné čtení...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: U nás v "podhúří" Vysočiny (chráněná památka Kusá hora a Řepnický potok) je tenhle ještírek taky k potkání, po dešti především, když jdu na horu, tak je potkávám. Jsou krásní, ale nesahat _ jedovatý sekret ze žláz. Ale mám z toho radost převelikou, protože jsou - podobně jako pstruh - velmi háklivý na čisté prostředí, takže fungují jako lakmusový papírek znečišťení. U nás široko daleko (perimetr 50km) nejsou fabriky a provozy...
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: predevcirem jsme byli u znamych v Beskydech a tam jsem videl !na schodech u chatky! mloka skvrniteho, asi po 15ti letech. malem jsem sedl na zadek! :o). ale jinak souhlasim, ze vyvoj je smutny :o(.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: to by mě také zajímalo. Asi si myslí, že šířím poplašné zprávy, nebo negativní atmosféru. Jenže - trvdá data zrovna moc sluníčkově nevypadají.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam