• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    LALINA
    LALINA --- ---
    psala jsem chalupovi, stráskýmu, nečasovi... nepřišla ani nějaká automatická odpověd.... totalní arogance...
    LALINA
    LALINA --- ---
    jestli jsem to dobře pochopila, tak kůrovec vylítne tak jako tak, ty argumenty pro kácení jsou totálně mimo..ale totálně....
    LALINA
    LALINA --- ---
    ti šumavani jsou děvky, to je hrozný. Oni si ze šumavy chtějí udělat pole na dřevo....napřed si tam udělali smrkový lesy a tedko jim jde hlavně o palivové dřevo, jak se prokecli. Chtějí jen vydělávat.
    Tvrdá turistika, lesoparkový dysnyland pro turisty.
    Chtějí, aby NP byl zrušenej a mohli si tam vyvádět jakýkoli zvěrstva....
    Pán Bůh jim dal tak nádhernej poklad, vzácnost a křehkost a oni? Zupáci podělaný z toho chtej jenom továrnu na prachy... bych blil, velebnosti.
    Já bych ty "horaly" vystěhovala někam na Mostecko, parchanty... tam už toho moc zkazit nemůžou....

Máme aktivistů dost, protestují lidé z Modravy proti blokádě kácení - iDNES.cz
    Máme aktivistů dost, protestují lidé z Modravy proti blokádě kácení - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/mame-aktivistu-dost-protestuji-lide-z-modravy-proti-blokade-kaceni-1fy-/domaci.aspx?c=A110729_083541_budejovice-zpravy_pp
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Já už raději kauza Šumava vytěsnil. Tím, že tam nasadili bolševika Stráského, padla veškerá naděje na nějaké rozumné řešení.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    SCHWEPZ: Mě toto, neboli další vostuda.
    Tyto fotky boje o stromy na Šumavě obletěly svět - Fotogalerie - Domácí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie/2011/07/28/tyto-fotky-boje-o-stromy-na-sumave-obletely-svet/
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LALINA: Jenže tohle je konkrétní absurdita, navíc řešitelná v horizontu tejdnů/měsíců.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Mě dnes zaujala argumentace starostů šumavských (některých) kteří píší od prezidenta až k náměstkům, ať buď kácí v BEZZÁSAHOVÝCH ZONÁCH NÁRODNÍHO PARKU, nebo ať park zruší. A trvdili, že tím "přírodě pomáháme" - tím ja se tam najede těžkou technikou (viděli jste záběry ze včerejška), tím že tam naběhne třicet týpků s motorovkama, když se tam rozmnožuje tetřev ap. Příroda prostě potřebuje pomoci!!!

Ale nechápu, proč se nepodívají za hranice do bavorského les, druhá půlka šumavy, kde zvolili jiný přístup a funguje jim báječně.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: bohužel na stát bych to neomezovala, absurdní je to na světě tak nějak +- celkově.-))
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    Šumava - dopis předsedovi vlády
    ČSO-Česká společnost ornitologická
    http://www.birdlife.cz/dopisSumava.html
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Tenhle stát je fakt absurdní
    Milion tun potravin končí v koši. Aby se nemusela platit daň - www.lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/milion-tun-potravin-konci-v-kosi-aby-se-nemusela-platit-dan-poz-/firmy-trhy.asp?c=A110728_110253_firmy-trhy_apa
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Skupina více než dvaceti předních českých vědců sdružených ve Stínové vědecké radě Národního parku Šumava vyzvala ředitele Stráského, aby pro tuto chvíli ukončil zásahy proti kůrovci u Ptačího potoka.

"Podporujeme efektivní a opodstatněné zásahy proti kůrovci, ale vytěžením lokality u Ptačího potoka dojde k poškození unikátního ekosystému horského lesa, aniž by se šíření kůrovce do nižších poloh zabránilo. Ptačí potok se totiž nachází již za současnou linií šíření kůrovce," řekl docent Jakub Hruška, předseda stínové rady.

Aktivisté použili při blokádě lesa na Šumavě řetězy, ale kácení nezastavili - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=708499
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    OKEYA: mně by se taky líbil návrat břestovce a liliovníku ;-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EWUSHA: Omluva je spíše na mé straně, jsem to psal po návratu z místní krčmy a je to zmatečné a místy arogantní. Máš pravdu, že některé programy jsou diskutabilní, ale jsou i také, které jsou jasně prospěšné pro "zvýšení adaptačních schopností daného biotopu", třeba ty listnáče, obnova (pomoc při samo-obnově) lužních lesů, meandrů, remízků ap. Každopádně: žijeme v kulturní krajině, bezzásahová místa jsou jasně vymezená, tedy člověk v krajině zasahuje, i když - jak říkáš - kolikrát neví, co bude. Ale i tak to dělá :)
    OKEYA: Díky za doplnění, jsem to popletl. Máš pravdu i s tím modřínem!
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    SCHWEPZ: Sorry, jak už byl pozdní večer, tak sem si to tak nějak spojila, že s tou organizací máš cosi společného :-)
    Myslela sem to tak, že teď těžko můžeme připravovat přírodu na cosi, když ani nevíme, co bude :-D Prostě se jen ty názvy některých programů snaží dělat strašně "věděckého názvu", aby jim málokdo rozuměl a znějí tak strašně nesmyslně, ačkoliv se pod tím skrývají běžná opatření k udržení a ochraně žp.
    Ke smrku bych doporučila přečíst tohle: http://www.jeseniky.ecn.cz/Herminovy/Clanky/Moznosti_lesu.htm

OKEYA: při rešerši literatury do své diplomky týkající se NP České Švýcarsko jsem narazila na velmi zajímavou větu. Slečna ve své diplomce věnující se vejmutovce poznamenala něco ve smyslu, že až tu bude díky globálnímu oteplování o těch pár stupňů víc, takže třebas ještě budeme za vejmutovku rádi :-D
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ahoj, sry jestli jsem OT, nebo jesi už tu bylo, ale:
    nechcete náhodou někdo jet příští týden na Šumavu hlídat stromy před dřevorubcema od Stráskýho společně s hnutím Duha? v pondělí nebo v úterý tam vyrážím. Spí se v chatě na Kvildě. Kdyžtak dejte vědět.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    SCHWEPZ: Jasně. Obecně bych byl spíš proti vysazování cizích dřevin, máme vlastních hezkých dost (jakkoli dub bahenní má opravdu pěkné listy). Ne že by mi tak vadilo, že jsou nepůvodní, ale nikdy nevíme, kdy dojde třeba ke změně na invazní druh. Vždycky se mi v parcích líbila vejmutovka, ale mezitím se nenápadně začala šířit, a viděli jsme, co to mělo za následky v Českém Švýcarsku. Teď už se na ni v parcích dívám trochu nedůvěřivě :-) Jo, a zdomácnělý znamená cizí, ale už si zvykl.

A jinak modřín evropský, je u nás snad původní v Jeseníkách ... je to Alpsko-Karpatský druh, tak to není úplně najisto.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    EWUSHA: presne, take mi to prijde uplne na hlavu postaveny .. cele to predjima to ze je "bezesporu jiste ze ty klimaticke zmeny jsou zpusobene clovekem a priroda s tim potrebuje pomoc" .. coz mi vzhledem k tomu co vime o minulosti planety prijde jako uplne nepochopitelny zabednenismus ..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OKEYA: Jasný, to asi bude, špatně jsem to formuloval. Stejně jako modřín je prý ze severní ameriky. Já to myslel spíše tak, že v lokalitě Kusá hora už nějaký to staletí eistuje a oni teď udělali zajímavé opatření, když (a předesílám že to je chráněná krajiná památka) vykáceli takový pruhy smrčiny z hory dolů a teď to osazují především listnáčema - aby se ta smrčina trochu namíchala. A mezi ostatními je tam i tento dub bahenní, daří se mu tady dobře. Ale jinak je to u nás spíše kraj jasanů, těch je tu mraky, jak se náletem rozmnožují. A na té kusé hoře je taky velmi hodně buků a habrů, ale to je taková lokalitka nahoře, kam už se asi s koňmi nechtělo. Jinak to co předci vykáceli většinou nahradili smrkem - roste rychle a rovně. Třeba když zaváděli do vesnic elektrické vedení, tak se takovej rovnej rychle vzrostlej stromek na podporu kábli hodil.

Každopádně: díky za doplnění, teď už si budu pomatovat, že "bahňák" je import.
    I když: zrovna čtu, že "Bahenní dub je jednou z u nás zdomácnělých dřevin". Tak babo raď (nemyslím teď tebe).
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    SCHWEPZ: Jen mne zaujala, jako botanika, jedna drobnost - návrat dubu bahenního - vždyť to je severoamerický druh..?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EWUSHA: jak myslíš to "u vás"? A "jak na to nahlížíte"

Já s tou organizací nemám vůbec nic společného. Ty stránky jsem objevil dnes náhodou.
    Já se angažuji jen v "Okrašlovacím spolku Vraclavského hřbetu", kde sázíme aleje, prosekáváme barokní úvozy a sbíráme odpad (máme dílčí "skleněný" rekord v rámci republiky :o) Jsme parta +- 8mi lidí...občas nějaká edukace v místní ZŠ. Jinak nic. Jen naše zahrada za statkem a většinu času su stejně za prací v Brně...

Každopádně: ano, máš pravdu, klimatické změny jsou dlouhodobé a jsou tu od "pradávna". Dokonce byla naše modrá koule, plující Universem, jednu dobu celá pokrytá ledem (!), načež "magmatická činnost" rozběhla znovu tání ...(když jsem to viděl v tom dokumentu BBC, koukal jsem beze slova s otevřenou hubou...)

A není to tak dávno - poslední glaciál (cca 12 tisíc let před Kristem), kdy byl ledovec za našema severníma horama, Krkonošema a spol. Ano, změny se dějí a dít budou. Nejen klimatické ,)

Dnes se vede diskuse o vlivu slunce - víme stále zoufale málo (už známe Milankovičův cyklus, korelace sluneční aktivity a slunečních skvrn ap. aj., takové lahůdky -
    více zde: http://sohowww.nascom.nasa.gov/
    ale nevíme přesně, jak na atmosféru působí - jak katalyzuje a intenzifikuje (!) - přirozené jevy člověk, resp. vypouštění giga tun (!) plynů, především skleníkových (to znáš ten efekt, ne?).

Další věc je, že se toto působení civilizace ukazuje často se zpožděním - třeba složitost oceánského proudění - kolik tepla pohltí oceány - teď např. šělají vědecký pokus, hází z letadel dolů takové kapsule s rtutí, ....ponoří se do různých hloubek a plují s proudy...pak se po roce vynoří a posílají na družici na orbitu data o salinitě, hustotě, teplotě ap. aj....je to děsně komplexní systém. Máme stále málo dat! A modely jsou složité!

Jak říkal doc. Cílek: v moři se teplotní výkyv projeví až třeba s 20ti letým spožděním. A jeden krychlový metr vody/moře udrží stejné množství tepla, jako sloupec vzduchu o základně metr na mater od země až do výšin atmosféry!! A nemluvě o složitosti cyklů v atmmosféře...

takže: víme furt málo, modelování je složité, extrapolace také.
    A tak můžeme říci - jak si uvedla: klimatické změny jsou dlouhodobé. Ale to je dost málo, nemyslíš? :)

A k těm programům: nevím přesně, které máš na mysli - a také: nejsem biolog, studoval jsem pedagogiku a sociologii, ale ochrana biodiverzity je imho ok, ne?
    Např.: výsadba "původní" (post-glaciální) skladby stromů - ergo: podpora listnáčů.

Právě listnáče + rozmanitost jsou lepší při adaptaci na klimatické VÝKYVY (tedy nikoliv nutně "oteplování", jak říká Cílek - v ČR především výkyvy - dlouho sucho, přívalové deště ap. aj.) ---- lepší mít program na zvýšení výsadby listnáčů, než plantáže smrku, který se láme jak sirka (viz orkán Kyrill, nebo to co zbylo ve Vysokých Tatrách)...u nás na na hoře za vesnicí třeba krásně roste dub bahenní a zdá se mi, že jeho řízeným návratem nejen obohatí biodiverzitu naší Kusé hory (okres Vysoké Mýto), ale přispějí k "trvalé udržitelnosti lesa".

A ještě: to víš...některé nevládky se také živí tím, že vymýšlí "problém" a řeší ho z grantů. Ne všechny programy jsou potřeba!! Třeba: já a brácha dostaneme asi 30tisíc za roční práci: paseme na suché stráni ovce a kozy (ohradník), provádím vertikutaci, sekám v pruhách, odvážím biomasu a dělám další opatření aby se na neudržovaných loukách znovu rozjel hořeček.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Ho%C5%99e%C4%8Dek

Ale jak bych to třeba vysvětlil chlapům u nás v hospodě? Ani neví jak hořeček vypadá, natož čeleď. Vůbec je nezajímá. Nechápali by, proč EU (potažmo kraj) tohle platí. Proč raději nezlepší asfaltovou cestu kolem garáží? To je prostě těžký...

A k tomu "adaptace krajiny na změny klimatu": zjednoduším: například - lidé se diví, že jsou teď ty povodně :) ale co udělali s řekami a remízky a melioracemi a lužními lesy a zákrutami (meandry) kde se voda mohla rozlít? Proč jsou pole velké lány a pěstují se nevhodné plodiny a pak po nich voda teče jak po betonu a nic se nevsákne. Ap. Aj. Možná (NEVÍM) myslí tohle - nějaká takové úpravy v krajině, které zlepší adaptaci krajiny na extrémy. Například i ta DEZERTIFIKACE. Vhodné plodiny, obnovit remízky, vodoteče přirozené...i ta skladba lesů (to se naštětstí zlepšuje), nebo třeba: úbytek půdy - do jsou škody za miliardy na STO LET!!! NA GENERACE!!

Jestli tě to ale skutečně zajímá, tak jim napiš, určitě ti rádi a fundovaně odpoví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam