• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: jo tak to nikdy nevím...;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    LALINA: hlavne, ze se mame radi :o)
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: ty mě nikdy nezklameš, kámo :-))). Ty si prostě o mě do smrti smrtoucí budeš myslet, že jsem pražská blbka, která jakživo nevytáhla paty za vnitřní okruh Prahy a jakživa ani nekosila trávu, nesekala dříví a ani na ty blbý borůvky nechodila... Fakt mě vždycky celkem pobavíš ))
    KUATO
    KUATO --- ---
    LALINA: no ja nevim jak v Krkonosich, tam ja nejezdim, ja jezdim uz vic jak 15 let hrebenovat do Jeseniku, kde jsou stovky spis tisice hektaru s boruvcim. vetsina boruvek kazdy rok bez ohledu na mnozstvi boruvkaru shnije. to by sem musely prijet cely vlaky ukrajincu. a pak pristupuju problem c.2 - co s nasbiranyma boruvkama? kdyz nemas kontakty, tak to neprodas. a ony moc dlouho nevydrzi bez chladaku (v srpnu je hic). v jesenikach vim, ze pred par lety par ukrajincu jezdilo. vetsinu jsem znal osobne. slo o jednu rodinu, ktera pomahala jednomu z nich vydelat prachy, protoze kdyz byl mlady a blby, tak se nejak zapletl s mafii a nadelal u nich enormni dluhy, ktere by NIKDY z ukrajinske vyplaty nezaplatil. takze nekolik let jezdili, dreli jak negri a skladali se mu na to. kdyz to doplatil, zustal s rodinou v CR, a jeho pribuzni postupne prestali jezdit, i kdyz by si tady jiste za mesic vydelali vic nez v UK za rok. byl bych opatrny na reci typu "jedna pani povidala", protoze jsem se setkal s takovym mnozstvim vylhanych reci, ze mi nad tim zustaval rozum stat. jestli chces, tak pristi rok ve vhodnou dobu si udelej vylet do Jeseniku, pujcim ti ze stare znamosti hreben, vezmu te na nejake dobre misto a muzes si to vlastnorucne vyzkouset (natrhat bagl), abys videla, ze trhani boruvek hrebenem nijak boruvci neposkodi. rika se tomu - osveta hrou. Komenskemu by srdce zaplesalo ;o).
    LALINA
    LALINA --- ---
    HONZISSH: idealisti na světě musej bejt, to je v pořádku, Honzíši:-)) Jsem ráda, že jsou a učím se od nich. Pořád.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    LALINA, LALINA: No, já jsem tedy v lese, když byla borůvková kalamita, také viděl davy lidí, ale strach jsem neměl. Jen mi to "trochu" zkazilo výlet.. A popravdě nevím, jak bych se měl na věci koukat jinak, než z pohledu dneška. Neříkám, že si myslím, že za dvacet let to bude stejné, jako teď, ale nejsem věštec a nevím, jak to bude. Navíc pochybuji, že by se to vrátilo do čtrnáctého století a pytlačení se stalo způsobem obživy pro většinu lidí. Spíše si myslím, že se veškeré pokusy udržet přírodu a vrátit jí původní ráz budou stupňovat. To, že to s životním prostředím jde do kopru si uvědomuje čím dál více lidí a jelikož málokomu je ukradené, jak, kde a v čem budou vyrůstat jeho děti, tak si myslím, že to nebude tak příšerné. Samozřejmě, že jsou, byly a budou firmy, kterým jde čistě o zisk a životní prostředí je jim ukradené, ale když se koukneš do devatenáctého a dvacátého století, tak to ty firmy mají těžší a těžší a sankce jsou čím dál, tím vyšší.. Jsem možná idealista, ale myslím si, že pohled lidí na přírodu se za poslední léta rapidně změnil..
    LALINA
    LALINA --- ---
    ale nakonec, to je fuk.
    LALINA
    LALINA --- ---
    HONZISSH: nevím, jestli ty koně mají být chráněný, ale asi jo.
    Jenomže já se na to celý dívám ne z pohledu dneška, jak jsou veci dneska... věci tak jak jsou dnes, za 10 let nebudou ani náhodou...
    LALINA
    LALINA --- ---
    HONZISSH: Jednu dobu 3-4 roky zpátky to v Krkonoších opravdu byly ukrajinci. Ostatní sběrači paběrkovali jenom tam, kde nebyli ukáčka.
    Jak je to ted nevím.
    LALINA
    LALINA --- ---
    DAWYT: jsou to (kolikrát chráněný) místa v Krkonoších... lidem, co mi to vyprávěli, se stalo, že je úkáčka prostě vyhnali z lesa, at jdou jinam... velkosběrači....
    nikdo na ně nemohl, ochranáři na těch chráněných územích (aspon pokud vím), si na ně moc netroufli, sběr je legální... a pověst Uk je jasná.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    DAWYT: No, je pravda, že když se borůvek urodí moc, tak tam najede spousta lidí, kteří je pak prodávají, ale říkat, že to jsou jen Ukrajinci a že má člověk strach tam vstoupit mi přijde trochu přehnané.. A srovnávat sběr borůvek, který je naprosto legální, s pytlačením chráněných zvířat mi nepřijde ideální.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    LALINA: máš nějaké bližší info? Na borůvkách jsem byl několikrát a nasbíral a ukrajince nepotkal. Byl jsem na Turnovsku a v Rokytnici nad Jizerou.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HONZISSH: " nebudou mít žádného přirozeného nepřítele (krom člověka), tak by se mohli celkem rychle přemnožit."

Bude třeba vysadit i medvědy... :)
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    RANITOMEYA: No, to s čím mám zkušenosti je to, že nám zmizely (asi před třemi měsíci) čtyři ovce a na pastvině byla spousta krve. Takže ano, jsou (pravděpodobně) lidi, kteří by to udělali. Ale to byly ovce a byly v ohradě. Já vím, že bych ovci dokázal nahnat-chytnout-zabít i ve volné přírodě, ale to je tím, že to dělám už dva roky a vím, jak zareagují. Předtím, než jsem začal pracovat tady (ČSOP-Český svaz ochránců přírody) bych ale vůbec netušil a spíš bych padl vyčerpáním, než nějakou chytil.. A to jsou ovce a ne koně. Na koně jen s puškou a ta zase dělá bordel..
    S těmi invazními organismy máš samozřejmě pravdu, ale nemyslím si, že by to byl případ koní. I když je pravda, že tu nebudou mít žádného přirozeného nepřítele (krom člověka), tak by se mohli celkem rychle přemnožit.. Dřív populaci koní zdařile zmenšovali vlci a jiné šelmy, které tu teď nepotkáš, takže to bude možná problém, ale na druhou stranu budou myslivci jen rádi, když budou mít další zvěř k odstřelu..
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    HONZISSH:Ne já jsem jen chtěl říct, že i mezi savci se najdou i vyloženě invazní organismy, že to není záležitost jen "jednodušších" forem života. Mimochodem cikáni, nebo podle Láliny přemnožené domestikované etnikum (což je mimochodem mnohek korektnější označení než cikáni) pytlačí zvířata? Jsem z Prahy, ze sídliště rozděleného na dvě části, "etnické" ghetto a pak ten zbytek a i když tady jako vysoká nebo divočáci žijí, dost dobře si nedovedu představit, že by je někdo chodil lovit. Čímž to nevyvracím, jen si to nedokážu představit.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    RANITOMEYA: No, ten pavouček to stihl vyřešit za nějakých 20 let, to si myslím, že je tempo, které koně jen tak nestihnou (už jen proto, že nemají stovky mláďat). Ale je fakt, že koně jsou o dost větší a odolnější, tak než se aklimatizují úplně, nebudou mít nějaké extra závažné problémy..
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    HONZISSH: se savci to nemusí být o nic horší, než s pavouky. Vzpomeň si na psíka mývalovitého.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    LALINA: Já si myslím, že v prvotní fázi po vypuštění nebudou na celém území ČR. Viděl bych to na národní parky a tam je ten odstřel o trochu složitější, než v lesíku za barákem. V národních parcích funguje něco, jako stráž parku, tak by se k jejich povinnostem ještě něco přidalo. Samozřejmě by se asi museli najmout další lidi, ale s nezaměstnaností, jaká tu je to nebude problém. A komu by patřili? No, komu patří užovka? Tomu, čí je pozemek? A co když se odplazí k sousedovi? Bude souseda, nebo tvoje? A komu patří medvědi v Beskydech? Prostě by se zahrnuli do seznamu ohrožených živočichů a je po problému - tohle už se muselo vyřešit u spousty zvířat, tak bych postupoval stejně, jako v jiných případech. S tou hustotou osídlení to podle mě tak horké taky nebude (toho prostoru tu tak málo taky není). Jak to ovlivní krajinu si odhadovat netroufám, ale že by to byl nějaký extra negativní vliv si nemyslím. Hlavně se to vypuštění do přírody má odehrát až kolem roku 2030, tak na vyřešení takovýchto problémů je dost času (jak na studie, tak na legislativu). A co se týče Ukrajinců, tak toho bych se nebál vůbec. Jedna věc je sběr borůvek (naprosto legální) a druhá věc je odstřel chráněné zvěře (silně trestné). Pokud by koně byli fakt po území celé ČR, tak by k pytlačení pravděpodobně občas docházelo, ale to je něco, čeho se my už asi nedožijeme.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ono stačí, když se uroděj blbý borůvky, tak mafie ukrajinců nastoupí do lesa a normální zdejší člověk aby se bál tam vkročit.... natožpak koně....
    LALINA
    LALINA --- ---
    HONZISSH: já počítám trochu s tím, že lidi budou chudější...

vysadit v takhle hustě zabydlený krajině jako jsou čechy takhle velký zvíře- newpredátora, prostě mi to přijde neskutečný. Komu budou patřit jako? Státu? kdo je bude hlídat, kdo bude postihovat jejich pytlačení? Hele , stát nesíhá a ani stíhat nebude...
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    LALINA: Myslivci jsou hrozná pakáž, to je pravda.. Ale s tím lovem to podle mě bude (alespoň ze začátku) v klidu. V oborách se zvířata většinou neztrácejí a jelikož ty koně budou s největší pravděpodobností prohlášeni za chráněnou zvěř, tak si to jen tak netroufnou-pokuty nejsou úplně malé.. Ale asi to nebude jen tak - koukni se, kolik problémů dělá vysadit někde rysa..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam