• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EWUSHA: hele, ale to je prece uplne to samy jako u nas se zemedelstvim. jde to delat prumyslove, ale ne dlouhodobe. alternativou je vetsi pracnost pri "dobyvani" a zvyseni cen. kdyz budou ty podminky (v pripade rybolovu) pokud mozno globalni, budou spokojeni vsichni (i pouceny zakaznik)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    SCHWEPZ: promiň. já prostě u GP tu snahu o nalezení řešení nevidím. vidím tam jen ty transparenty. připouštím, že mám možná zkreslený či až jednostranný úhel pohledu. ale stále mi nikdo nepředložil ty hmatatelné výsledky či alespoň pokusy.

s rybolovem to zdá se nesouvisí nijak. nahodila sem kejdom jako příklad toho, jak to jde dělat prakticky bez nějakých celosvětových "transparentů" ve stylu "nekácejte pralesy".
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EWUSHA: já zase takový přehled o aktivitách GP nemám, dělají toho kvantum. Co třeba vím, tak někde místo rybolovu prosazují eko-turistiku, ale to je závislé na lokálních podmínkách.

V situaci, kdy některé populace ryb klesly až o 90procent je minimálně dobré problém zviditelnit. S GP spolupracují někteří členové vědecké obce, kteří formulovali nějaké zásady UDRŽITELNÉHO rybolovu. Pointa je, že složitost a rozsah dnešní krize v rybolovu znamená, že neexistuje žádné jednoduché řešení. Každé loviště a rybářství má svoje jedinečné typické rysy, které jsou dané společenským, ekonomickým i politickým kontextem, stejně jako lovenými druhy, typem využívaného prostředí a použitými technologiemi.

Je hezké, že v Kamerunu jiná organizace postavila školu, ale nevím, jak to souvisí s průmyslovým rybolovem a "desertifikací" oceánů.

Kdyžtak taky je něco k tomu udržitelnému rybolovu, je tam část která akcentuje i socio-ekonomické podmínky
    http://www.greenpeace.org/czech/Global/czech/P3/dokumenty/Ryby/kriteria_udrzitelneho_rybolovu.pdf

Btw. Management založený na ekosystému (EBM) je přístup k managementu, který integruje ekologické, sociální a ekonomické cíle a lidské bytosti považuje za klíčovou složku ekosystému.

Ten problém prostě nemá jednoznačná a jednoduchá řešení ("postavíme školu") a možnosti posunu musí spolu-definovat i místní komunity a interesované skupiny. Kolikrát je taky zájem "malých rybářů" odlišný od velkých společností.

EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    SCHWEPZ: "jak se pak budou živit? Ergo: je to i v jejich zájmu"
    ano! a to je to celé na co narážím. nikdo jim nenabízí žádnou alternativu. je to jen o tom "nedělej tohle, nedělej tamto, protože ubližuješ světu!" kdo ale přijde s tím, dělej třeba místo toho tohle. GP určitě ne.

proto sem i nahodila odkaz na kejdom. protože to je uskupení lidí, kteří postavili v Kamerunu školu a učí děcka a okolní obyvatele, že se dá vy/žít i jinak než kácením horských deštných lesů...
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    SCHWEPZ: Ok, z tvého příspěvku jsem mylně pochopil, že jsi členem.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EWUSHA: ten problém je komplexní. Třeba EU má kvóty na rybolov. Ale jiná situace bude třeba v jihočínském moři, nebo u pobřeží somálska. Navíc jsou trhy globalizované.

Pointa toho je - když to zjednoduším - že díky intenzifikaci rybolovu a některým metodám (vláčení sítí po dně) je na mnoha místech narušena možnost reprodukce populací.

Já to zkrátím, ju? Takže když si to lokální rybáři vyplundrují - jak se pak budou živit? Ergo: je to i v jejich zájmu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    IHNAT: já nejsem členem Greenpeace a nevím, proč bych obhajoval (nebo jak říkáš vyvracel) vaše pochybnosti o její prospěšnosti. Negativní emoce taky nedržím :) Nemám ambici měnit tvůj názor na Greenpeace (a jaký názor to je vlastně?) a přiznám se, že ani chuť, ani čas, něco vyzobávat o jejich činnosti. Okrašlovací spolek... prostě sázíme :) Aleje atp., třešňovku pro děcka...obnovujeme staré cesty, čistíme úseky, zapojujeme děti, učitele, edukace...práce ...a tak podobně.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    SCHWEPZ: Ano, je dobré na problémy upozorňovat a mít spoustu finančně přispívajících členů, ale taky by se měly dávat nějaké relevantní návrhy řešení.
    Jaké řešení navrhují s ohledem k záchraně oceánů? Fajn. Nejez maso. Ale furt tu zůstává otázka, jak se uživí lidé na tomto odvětví závislí....?
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    SCHWEPZ: Myslím, že je škoda, že tě ta debata nebaví a nakonec ani nevím, proč by tě neměla bavit. Pokud vidíš, že tady panují pochybnosti o prospěšnosti té organizace, tak bych čekal, že o nich budeš diskutovat, případně je vyvracet. Bez zbytečných negativních emocí. Předpokládám, že zde diskutující mají o ochranu přírody zájem, takže s kým jiným by tě diskuze o roli GP v OP měla bavit? Osobně mám s GP trochu problém proto, že nevím o žádných soustavných aktivitách v česku, na webu toho moc není. Jsou tam kampaně mířící daleko za hranice našeho státu, ale co se dělá u nás jsem tam nenašel. Nevím, co dělá okrašlovací spolek a nevím, kde sázíte stromy. Lesy čistí kde kdo, ale budiž. Takže zkus vyzobat konkrétní aktivity z košatého programu a možná změníme názor.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EWUSHA: ale to je přeci velké nedorozumění - Greenpeace má X tisíců členů, jak mohu dokládat, kdo z nich má nebo nemá znalosti o environmentalismu a ekologii? Chápu, že ty proto těžko doložíš tvrzení, že je to je "banda aktivistů, kteří nemají o ekologii ani tušení";

...myslím, že bys z toho měla pochopit, že takové tupé zobecnění založené na neznalosti jejich činnosti akorát víří zbytečná slova. A ani ti nebudu vyzobávat z jejich dlouhodobého košatého programu přímé konkrétní aktivity ("co dělají tak úžasného pro životní prostředí"), mají jich spoustu, v různých zemích na různých kontinentech.

Jestli ty vidíš jen mediální bublinky, jako bojkot lovu velryb atp., kampaně proti chemickému průmyslu, kácení děštných pralesů atp. aj. - to je jiná věc.

A samozřejmě: já mám taky raději činy, než nošení transparentů", o tom není snad sporu, máme Okrašlovací spolek a zasadili jsme už mrtě stromů a čistíme lesy (rekord na kila v Pardubickém kraji). Mě ta debata tak jak si ji nastavila nebaví, tak se nezlob, že v tom nebudu dále pokračovat.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    SCHWEPZ: a to, že mají o ekologii znalosti bys naopak doložil jak?
    pro mě (subjektivní názor) je demagogie a extremismus škodlivý, ať je na straně dobra či zla.
    možná nemám přehled, ale co (kromě nošení transparentů a získávání peněz) dělají tak úžasného pro životní prostředí? mají snad někde přehled kolik vysadili stromů? jenom kecat bez jakýchkoliv návrhů na řešení či konsensus umí každý. jakou alternativu dávají rybářům, aby jejich rodiny nechcíply hlady? "vykastrujeme snad lidi z rozvojových zemí, aby se tolik nemnožili a tudíž nedělali škodu?"
    Od své známé, která bydlí v Kanadě a dělala studii dopadu rybolovu na ekonomiku (vylovili to tam tak, že nenávratně zlikvidovali ekosystém) vím, že to prostě není tak jednoduché a jednostranné.

A všichni víme, jak to bylo s modráskama v Anglii, kteří byly v rámci záchrany druhu témeř vyhubeni ;-)

Raději budu podporovat lidi, kteří za sebou opravdu nechávají hmatatelné výsledky. Např.
    Kedjom-Keku » Voda pro Kamerun
    http://kedjom-keku.com/projekty/voda-pro-kamerun/

A ještě jeden odkaz na zamyšlení
    Scinet.cz » Spoluzakladatel Greenpeace Patrick Moore: Řečem, že globální oteplování je pro člověka hrozbou, se musím smát
    http://www.scinet.cz/...moore-recem-ze-globalni-oteplovani-je-pro-cloveka-hrozbou-se-musim-smat.html

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    The State of the Oceans: An Interview with Dr. Boris Worm – Urban Times
    http://urbantimes.co/2012/04/the-state-of-the-oceans-an-interview-with-dr-boris-worm/
    ecomonitor.cz - zpráva ecomonitoru
    http://www.ecomonitor.cz/zprava.shtml?x=380291
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EWUSHA: a tvrzení, že Greenpace je "banda aktivistů, kteří nemají o ekologii ani tušení" bys doložila jak prosimtě?

Nikde netvrdím, že jejich aktivity jsou ty nejlepší možné, ale taky nežijeme v nejlepším možném světě, jak říkal Voltaire. Spíše jde o to, aby si neinformovaná část populace uvědomila , že například destruktivní rybolovné metody (bottom trawling) mají masivní následky a podle toho třeba zařídili svůj konzum. Když si člověk otevře statistiky tak ta čísla jsou neskutečná...hrozivá. Druhová rozmanitost v oceánech prudce klesá, ...kolikrát na pokraj vyhubení.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    SCHWEPZ: mořské ryby nejím už nějaký ten rok a cpu to i svému okolí. bandu aktivistů, která nemá o ekologii a žp ani tušení, ale podporovat nebudu :-/
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATISLAV: To není ojedinělý, oni to tak dělaj běžně (píšou tak 30 zvířat ročně). Holt chod zvířecí věznice není jen radost návštěvníků.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Pokud mají ZOO nějakou kredibilitu, tohle je rychlá cesta, jak ji ztratit

Nešťastné, říká o utracení žirafy ředitel pražské zoo - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=801267
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Pobavilo a "posmutnilo" zároveň.
    [ DEJAVU @ USTAV . PRO . DUSEVNE . VYSMATE ]
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EWUSHA: nezapominejte, ze iDnes i Brabec jsou z Babisova imperia. ono pry to jednani nebylo tak ruzove. jenom si dohodli nejake ramce, na kterych by se teoreticky mohli shodnout nebo na nich pracovat ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam