• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    IHNAT: tim ja jsem ovlivnovany jenom dalkove, i kdyz se u nas obcas prochazi. nicmene Klausovi se neda uprit pri nejmensim medialni zviditelneni toho terminu :)
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    VODOMERKA: Já jsem si teda myslel, že pojmy ekologismus a ekologista pro nevystudované ochranáře zavedl Sádlo...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EWUSHA: no, je to takovy paradox, ze sem pojem ekologismus zavlekl Vaclav Modra-je-dobra Klaus
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    VODOMERKA: tak zrovna tyhle dvě slova mi přijdou spíše jako slušný protiklad. "ekologismus" bych spíše přirovnala ke Jacques
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    VODOMERKA: V češtině asi jo. Ctělo by to říct nějak líp. ;)
    V angličtině je hej, můžeš si užívat rozdílů mezi ecology, ecologism, enviromentalism, conservationism, pak někoho obviníš z "greenwashing" a je jasno v jednoduchých větách. My máme ekologii, ochranu přírody a klausismus. :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    až na to, že ekologismus je klausismus ;)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALDARION: Pekne formulovane, presne takhle to take vidim.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MANFRED: V tomhle víceméně souhlasím - mám rád ochranu přírody a rád pro ni něco udělám, ale nemám rád ekologismus, tedy prosazování nějakých opatření na základě "ekologických" či "zelených" ideologií bez pečlivého uvažování o tom, k čemu všemu ve svých konkrétních aplikacích povedou.
    (Jsem cynik, který nevěří na OZE, nevadí mu jaderná energie a namísto snažení se o další zmírnění evropských emisí o pár procent by ty ohromné prachy, které to stojí, radši narval do snahy učinit příjemnějším a ekologičtějším - v mnoha ohledech, nejen co se CO2 týče - život v zemích třetího světa...)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ALDARION: Tak ono kdyby se to nezprofanovalo našimi zelenými a blbinama z EU, bylo by to mnohem snažší někoho přesvědčit, takhle každej vobrátí voči v sloup.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    ALDARION: slovo "tamním", které jsem použila bylo možná zavádějící. myslela jsem to více všeobecně (tedy i ty z jiného regionu), než přímo domorodce. prostě ti, co to dělají chtějí peníze, chtějí mít telku, chtějí mít auta a bohužel jim v tomhle chtění nemůžeme nijak bránit.

Btw mi připomnělo film z festivalu Jeden svět, jehož jeden ročník byl zaměřen ekologicky. Doporučuju. Je to tak trochu o tom, jak je snem každého Inda v Bombaji mít auto.
    Mumbai Disconnected (2009) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/275027-mumbai-disconnected/
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Repast:
    https://www.facebook.com/Kedjom.Keku
    Vážení přátelé, přestože si náš první a zatím poslední dokumentární film stále nachází své návštěvníky kin, festivalů i jiných kulturních akcí či zařízení, získává jedno ocenění za druhým i na mezinárodních filmových festivalech, rozhodli jsme se příběh o Ernestu Vunanovi zveřejnit na youtube.

Již v neděli 23. listopadu ve 20:00 si s námi online vychutnáte kousek Afriky a pořádný kus odhodlání a motivace jednoho jediného člověka, který se rozhodl pozitivně změnit to, jak bude vypadat země, ve které vyrůstají jeho děti.

Muž, který sází stromy
    kamera/režie/střih: Michal Gálik
    52 min dokumentární
    trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7WkvPIke3MU
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MANFRED: To jistě je. ;)
    Ale celá ochrana přírody zavání donkichotstvím. A naštěstí často není třeba přesvědčit všechny či dokonce ani většinu k tomu, aby nakonec k nějakým změnám došlo...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    EWUSHA: Zrovna z pěstování palem a následného zpracování palmového oleje a tuku mají místní lidé minimum, většinou spíš ztráty (lidí, kteří na plantáži dostanou práci není mnoho a často tam přijíždějí z jiných regionů, zatímco místní obyvatelé přicházejí o možnost žít ve dříve státních lesích původním způsobem života). Wilmar International není akciovka malajských farmářů. ;)
    U rybolovu a v mnoha dalších případech to, co jsi napsala, samozřejmě platí.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Jenže ono to ani není tak o tom nejíst to, ale hlavně nabídnout tamním lidem jinou možnost výdělku, jinou možnost hospodaření. Pokud se to nezmění tam, tak je naprosto jedno, jestli to budeme či nebudeme jíst :-(

U Paříže pátrají po tajemném tygrovi – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/koktejl/353481-u-parize-patraji-po-tajemnem-tygrovi.html
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Ta myšlenka, že by většina populace cosi bojkotovala z ekologismu, mi přijde při spatření třeba hruškiády a lidí peroucích se o zlevněné cosi v hypermarketu docela absurdní.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    SCHWEPZ: Jo, je to dost depresivní... Ale on ten tlak spotřebitele není až tak špatný nástroj.
    Otrava je, že se u nás nedostatečně značí potraviny - menšina má uveden typ oleje, většina má jen "(ztužený) rostlinný olej / tuk". A protože ve většině případů to znamená palmu, člověk si to radši nekoupí, když už chce být konzistentní, čímž se mu ještě víc zůží spektrum věcí, co si koupit může. (Ale zas je to hlavně problém sladkostí, polotovarů, instantních a hotových věcí, tak to zas taková škoda není. A ve slušné čokoládě má stejně být kakaové máslo a žádnej jinej tuk. ;))
    S kosmetikou je to ještě horší. Než studovat ty číselné kódy, radši jsem nakoupil mýdlo z olivového oleje od nějakých hipíků (a upřímně řečeno jsem už viděl i lepší mejdla než tenhle sliznoucí se sajrajt) a u šampónu jsem prostě rezignoval.
    S žalem vzpomínám na francouzská loga "bez palmového oleje" snadno k nalezení na obalech. Jenže v civilizaci je to taky pěknejch pár let starý téma...
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    PATISLAV: Nijak zvlášť zdravý není, ale má výhodu, že se moc netransformuje při zpracování (myslím). Obecně to s tuky ale není tak hrozné, jak se dřív zdálo. A naopak dneska se třeba tolik nedoporučuje slunečnicový, jako dřív.

Já myslím, že ta debata by neměla být je/není zdravý, ale jak donutit jeho producenty, aby nekáceli tropický les. Hodně firem se k tomu zavázalo, ale hodně si jich taky snaží najít kličky, jak to obejít.... Úplné zrušení palmového oleje není podle mne obecně účelem celé věci.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Palmový olej - dobře utajený zabiják - Stream
    https://www.stream.cz/adost/775252-palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PETER_PAN: je to hrozný pocit, zjistit si k tomu z "tepla a pohodlí" EU informace...a teď ta bezmoc...že jediné, co můžeš dělat, je nekupovat to a šířit informace, nebo podepsat nějakou petici v literární kavárně. Někdy mě civilizace fakt sere; taková ta debilní krátkozrakost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam