• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SCHWEPZ: Prave proto to zminuju. Byla doba kdy to videl jako "geolog", ted to vidi jako "zelenak".
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PETER_PAN: nevím jestli se do té konverzace chci pouštět, ale rozhodně bych se ohradil proti tvrzení "prirodni procesy vidi optikou kratkosti lidskeho zivota", to je rozhodně nesmysl, je to geolog a jevy a procesy vnímá komplexně a v perspektivách. Myslím, že je to velmi inspirativní autor a možná je to tvou optikou, že tam hned vidíš "aktivismy", "NGoismy", "ekologismy", jak by řekl "nikdy jsem žádné ničení přírody neviděl" tatíček Klaus.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SCHWEPZ: Nn, praveze Cilek bejval super, ale zezelenal do nezdraveho odstinu. Kdyz tvoril jeste TV dokumenty o alejich nebo cestach v Ceske krajine apod. tak parada. Ted jakoby se odloucil od sveho oboru a krajine, prirodni procesy vidi optikou kratkosti lidskeho zivota a z nazoroveho zeleneho marasmu dedukuje dusledky ktere nelze od stolu predpokladat.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Doporučuji knihu:

"Období velkého ekonomického rozvoje v letech zhruba 1960–2008 bylo svým způsobem válečným tažením, které mělo a má své vítěze a své mrtvé. A dokonce se může stát, že kolo Fortuny, či prosté jin-jangové střídání časů udělá z vítězů nové poražené. Zvítězili lidé, prosperita, demokracie, konsumerismus a pohodlí. Na straně mrtvých a poražených je značný kus světového lesa, většina korálových útesů, mnoho zanikajících druhů rostlin a zvířat, zemědělská půda a krajina. Vždyť jen následkem eroze půdy bylo od druhé světové války opuštěno 430 milionů hektarů půdy, tedy oblast o rozloze Indie, která mohla uživit miliardu lidí. Minulá doba vlastně byla – bráno z mimolidského hlediska – masakrem. A my jej pohodlně a s úsměvem přežili, byť s nějakými psychologickými ztrátami. To, co jsme jako civilizace udělali, je pravděpodobně hrozivé."

Něco se muselo stát - Miroslav Bárta, Václav Bělohradský, Petr Drulák, Jan Keller, Václav Moravec, Jiří Přibáň, Jan Sokol, Václav Cílek (ed.) | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/190576/neco-se-muselo-stat/
    Václav Cílek a spol.: Něco se muselo stát
    http://www.literarky.cz/literatura/cteni/18739-vaclav-cilek-a-spol-nco-se-muselo-stat
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    IHNAT: tim ja jsem ovlivnovany jenom dalkove, i kdyz se u nas obcas prochazi. nicmene Klausovi se neda uprit pri nejmensim medialni zviditelneni toho terminu :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Japonsko oznámilo, že plánuje obnovit lov velryb v antarktické oblasti, přestože mezinárodní soud OSN označil takovýto lov za nelegální. Tokio nicméně slíbilo, že sníží počet velryb, které budou moci být v rámci takzvaného lovu pro vědecké účely zabity.

Japonsko obnoví lov velryb v Antarktidě. Prý však přibrzdí | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...sko-obnovi-lov-velryb-v-antarktide-pry-vsak-pribrzdi_324601.html#.VGx4ifmG9ig
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    VODOMERKA: Já jsem si teda myslel, že pojmy ekologismus a ekologista pro nevystudované ochranáře zavedl Sádlo...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EWUSHA: no, je to takovy paradox, ze sem pojem ekologismus zavlekl Vaclav Modra-je-dobra Klaus
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    VODOMERKA: tak zrovna tyhle dvě slova mi přijdou spíše jako slušný protiklad. "ekologismus" bych spíše přirovnala ke Jacques
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    VODOMERKA: V češtině asi jo. Ctělo by to říct nějak líp. ;)
    V angličtině je hej, můžeš si užívat rozdílů mezi ecology, ecologism, enviromentalism, conservationism, pak někoho obviníš z "greenwashing" a je jasno v jednoduchých větách. My máme ekologii, ochranu přírody a klausismus. :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    až na to, že ekologismus je klausismus ;)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALDARION: Pekne formulovane, presne takhle to take vidim.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MANFRED: V tomhle víceméně souhlasím - mám rád ochranu přírody a rád pro ni něco udělám, ale nemám rád ekologismus, tedy prosazování nějakých opatření na základě "ekologických" či "zelených" ideologií bez pečlivého uvažování o tom, k čemu všemu ve svých konkrétních aplikacích povedou.
    (Jsem cynik, který nevěří na OZE, nevadí mu jaderná energie a namísto snažení se o další zmírnění evropských emisí o pár procent by ty ohromné prachy, které to stojí, radši narval do snahy učinit příjemnějším a ekologičtějším - v mnoha ohledech, nejen co se CO2 týče - život v zemích třetího světa...)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ALDARION: Tak ono kdyby se to nezprofanovalo našimi zelenými a blbinama z EU, bylo by to mnohem snažší někoho přesvědčit, takhle každej vobrátí voči v sloup.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    ALDARION: slovo "tamním", které jsem použila bylo možná zavádějící. myslela jsem to více všeobecně (tedy i ty z jiného regionu), než přímo domorodce. prostě ti, co to dělají chtějí peníze, chtějí mít telku, chtějí mít auta a bohužel jim v tomhle chtění nemůžeme nijak bránit.

Btw mi připomnělo film z festivalu Jeden svět, jehož jeden ročník byl zaměřen ekologicky. Doporučuju. Je to tak trochu o tom, jak je snem každého Inda v Bombaji mít auto.
    Mumbai Disconnected (2009) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/275027-mumbai-disconnected/
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Repast:
    https://www.facebook.com/Kedjom.Keku
    Vážení přátelé, přestože si náš první a zatím poslední dokumentární film stále nachází své návštěvníky kin, festivalů i jiných kulturních akcí či zařízení, získává jedno ocenění za druhým i na mezinárodních filmových festivalech, rozhodli jsme se příběh o Ernestu Vunanovi zveřejnit na youtube.

Již v neděli 23. listopadu ve 20:00 si s námi online vychutnáte kousek Afriky a pořádný kus odhodlání a motivace jednoho jediného člověka, který se rozhodl pozitivně změnit to, jak bude vypadat země, ve které vyrůstají jeho děti.

Muž, který sází stromy
    kamera/režie/střih: Michal Gálik
    52 min dokumentární
    trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7WkvPIke3MU
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MANFRED: To jistě je. ;)
    Ale celá ochrana přírody zavání donkichotstvím. A naštěstí často není třeba přesvědčit všechny či dokonce ani většinu k tomu, aby nakonec k nějakým změnám došlo...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    EWUSHA: Zrovna z pěstování palem a následného zpracování palmového oleje a tuku mají místní lidé minimum, většinou spíš ztráty (lidí, kteří na plantáži dostanou práci není mnoho a často tam přijíždějí z jiných regionů, zatímco místní obyvatelé přicházejí o možnost žít ve dříve státních lesích původním způsobem života). Wilmar International není akciovka malajských farmářů. ;)
    U rybolovu a v mnoha dalších případech to, co jsi napsala, samozřejmě platí.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Jenže ono to ani není tak o tom nejíst to, ale hlavně nabídnout tamním lidem jinou možnost výdělku, jinou možnost hospodaření. Pokud se to nezmění tam, tak je naprosto jedno, jestli to budeme či nebudeme jíst :-(

U Paříže pátrají po tajemném tygrovi – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/koktejl/353481-u-parize-patraji-po-tajemnem-tygrovi.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam