SCHWEPZ: Jako ne, že by mne něco na těch vlkách vadilo, stejně jako mi nevaděj veverky, ale všeléky ala Simpsonovi patřej fakt spíš tam.A teda do propagačních materiálů. Ono to, co uvádíš, je jeden názor, navíc docela zpochybňovaný ( třeba
http://www.nytimes.com/2014/03/10/opinion/is-the-wolf-a-real-american-hero.html?_r=5 )ale konečně, kde jinde taky dělat experimenty, než na státním.
S tím přemnožením všeho možnýho je to systémový. A bude to stejný, nebo spíš pořád horší. Lesy ČR koukaj z lesa vyždímat maximum dřevní hmoty, tudíž jim vadí všechno, co by i teoreticky mohlo nějak narušit kšefty a třeba tady omezit tok kmenů do německa (Krušný hory mám silně prolezlý a okousanejch či jinak poškozenejch porostů jsem teda moc nepotkal, mnohem víc rozflákaj dřevaři při těžbě, šlohnou ilegální těžaři a podobně).
Na druhý straně lesy ČR pronajímaj honitby.
Honitby jsou rozkouskovaný a zvěř tudíž logicky, nectíce normy ani ouřady, přechází. Pronájem honitby není zadarmo (kupodivu:-) a tudíž vykulí-li někdo za pronájem tři čtvti milionu, míní tam taky mít nějakou zvěř a vypravovat mu, že tam má mít třeba 2 normojeleny a 12 normolaní, je pitomost, zvláště když už tedy pobíhá kolem krmelců, nahrazuje škody způsobené zvěří místním zemědělcům a vyplňuje, což je nejdůležitější, stohy papírů pro důležitý státní aparát:-). Při dodržení oněch norem by asi zvěř moc nepotkával, ono situace se navíc má tak, že líbí-li se někde zvěři, prostě tam je, a to hromadně, a nelíbí -li se, prostě není (třeba na Václaváku), takže to nějak moc nejde, na rozdíl třeba od soch, ovlivňovat (což ovšem ouředníku vysvětlit nelze). Střílí se tedy jeleni, na holou se kašle, maximálně do svýho mrazáku, a situace je tedy taková, jaká je.
Stát v tom hraje roli nepřítomného pastýře, sice hvízdá a ječí na psa, ale stádo je jinde. Což je obecnej trend, a ačkoli stát už řve, píská a normuje skoro všechno, nějak se to nelepší..nebo nezhoršuje.