JAZZZ: přesně tak, ve finále je ta ideologie nebezpečná. Nemám teď čas dlouze reagovat, ještě se k tomu vrátím, ale přeci jen - taky jsem z toho dost "rozpačitý", přemýšlel jsem co mě na tom přístupu vlastně tak nadzvedává - v tom meta-principu - a je to především to, že jde i naivní ideologický teoretický přístup - ta adorace tržních mechanismů a "svobody pohybu jedince v tržních vztazích" a nekritickou obhajoba volného trhu.
Jde o to, že tato představa "volného trhu" byla teoretizován na základě městských tržišť, kde se setkávali v zásadě nezávislí výrobci a spotřebitelé. To je doba dávno minulá a dnešní době "kralují" oligopoly (v ČR se podívejte na Babišův Agrofert, jak výsledky jeho činnosti kurví krajinu a malé zemědělce kosí jak mor) a korporace. Ten přístup zaměřený na "svobodu na trhu" ve skutečnosti "obhajuje hlavně vynucování vlastnických práv". A slepě zírá jen na jednu stranu mince. Velmi kontroverzní....
Tady je k tomu celá úvaha:
Martin Urza již nějakou dobu pořádá osvětové přednášky o anarchokapitalismu v Paralelní polis. Na svém blogu sepsal kompilát, který jednoduše a přehledně vysvětluje způsob, jak má přísné vynucování vlastnického práva vést k optimálním výsledkům ve všech společenských oblastech, od zdravotnictví po důchodové pojištění. Přitažlivost takového univerzálního – a v zásadě velmi jednoduchého a redukcionistického – řešení, dělá z libertariánství velmi živě debatované téma na internetových fórech.
(...)
Libertariáni označují přesun bohatství od bohatých k chudým prostřednictvím daní za násilí, krádež a zločin.
(...)
Libertariánství je totiž především teorie dobra, která nás přesvědčuje o nevyhnutelnosti a morální správnosti extrémních společenských nerovností.
(...) proč se po desítky let spojují miliardářské elity a snaží se nás přesvědčit o tom, že pracovat za málo peněž, v nebezpečných podmínkách a ve špatném životním prostředí je pro nás výhodnější, bezpečnější a zdravější.
Když jdou libertariáni přes mrtvoly | A2larm
https://a2larm.cz/2018/01/kdyz-jdou-libertariani-pres-mrtvoly/