DNF: ad "a muzeme u toho jist masa jako doted, veganstvi je blbost" -- tohle netvrdim, takto si interpretujes to co rikam. :) -- jestli te to bavi, muzes mi rict, z ceho to vyvozujes a ja ti na to nejak odpovim :)
ad "Co ten kontext je, kdo ho bude menit, na jakem zaklade je uvaha vystavena, z toho *nic* nerikas. Takze pro me opet: neurcity reci."
je to smerem k holistic managementu (savory), pokud te to zajima. ten kontext je obvykle nezohlednovany, nevyrceny, je to casto neco samozrejmeho. napr. zakladame firmu, zakladame ji pro zisk, nebo: abychom se uzivili. zohlednujeme ekosystemove procesy? k cemu ten zisk? co znamena uziveni? ... holistic management na to jde tak, ze se pta prvne po kvalite zivota, na kterou ma nejaka nase cinnost odpovidat, a pta se po soucasnych zdrojich a ekosystemovych procesech, ktere ji podpori ted a v budoucnu a zda budou toutu aktivitou upgradovany nebo degradovany.
ad "Populace neji maso => neni potreba plochu obetovat pro zivocisnou vyrobu => plocha se muze pouzit jinak, aby byla uzitecna pro lidi i prirodu."
ano. jak? bude napr. rostlinna vyroba mene degenerativni nez ta zivocisna? v soucasnosti neni regenerativni a v tom industrialnim modelu se to nedari (napr. co se tyce budovani/degradace organicke hmoty zvladne tato vyroba byt maximalne zhruba kolem nuly co se tyce fixace/oxidace uhliku na hektar). jak tedy zaridime, abychom otocili tuto degenerativitu? ja rikam, ze prvne je treba, abychom vubec zacali operovat v tom paradigmatu, ze to ma byt regenerativni. a to zatim nedelame. a to, ze snizime miru degenerace napr. snizenim spotreby (jakkoliv je to nepredstavitelne), je takovy reaktivni krok. nerikam, ze spatny (ackoliv pro me mene predstavitelny nez otoceni praktik do regenerativniho modu), ale podle me nedostatecny, a to proto, ze se zaklada na prilis uzke uvaze. (ja vim, uvahy jsou k nicemu, plane reci, go vegan now)
ad "to neni uvaha, ale fakt, podporeny daty." -- zalezi jestli se chces divat sireji, nebo jestli chces dospet rychle k nejakemu preferovanemu zaveru. za vsemi fakty a vsemi daty stoji zakladni uvahy, ktere je vubec cini smysluplnymi. nevim, jestli jsi studoval, ale tohle je asi nejaky zaklad, ktery predavaji vsechny (mozna krome technickych) skoly. stoji to za zvazeni :) (ja vim, obecne a nic nerikajici reci)