DNF: A teď trošku toho filozofování ohledně víry atd. Nechci ti brát žádnou víru, jsem otevřený různým směrům a myšlenka reinkarnace (včetně zvířat) je mi blízká). Ale kde uděláš tu čáru, co je ok usmrtit, a co ne? Nebo je otázka v tom, zda to dělám vědomě, jako že se opravdu stávám tím vrahem (či podporuju ty vrahy, co to udělají za mě)? A kdy si "ušpiním ruce" nebo tak něco.
Protože jinak mám problém najít způsob, jak existovat bez nalezení způsobu, jak čerpat energii přímo v podobě energie a vznášet se mezi světy... Protože i potlačení choroby je vražda a vědomá různých mikroorganismů. A co teprve u takové tasemnice nebo jiných parazitů, kde už jde o mnohobuněčné?
A co spalování dřeva, kolik v něm zahyne drobného hmyzu, mikroorganismů atp.? Co jich zašlápnu? Co domácí úklid, kdy ať už octem, nebo drastičtějším prostředkem dezinfikuji? Atd. V mnoha případech si jsme té likvidace vědomi, není to omyl.
Ale tím vůbec neodsuzuji žádnou z myšlenek kolem veganství. Jen je třeba se zamýšlet i nad těmito argumenty, připustit takové otázky a najít si na ně nějakou odpověď, i kdyby měla být, že zatím na ně odpověď osobně nemám. Odmítnotu je je to špatné.
A samozřejmě, živočišná výroba, i ta na mléko atd. je svým způsobem otroctví.
Ale doufám, že kdo je přesvědčený vegetarián nebo vegan také nechodí do zoo, protože to sice není otroctví, ale vězení je to také. Budu velmi trpět, až tam budu nucen aspoň jednou děti vzít. Ač luxusní výběhy, tak jsou většinou extrémně malé a nevěřím, že si to většina druhů zvířat (třeba kočkovité šelmy) neuvědomují, že je to stísněný prostor.