• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAEDHROSAsijská televizní tvorba: TV pořady, TV filmy, seriály, minisérie
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Esence japonských seriálů - a nemyslím tím jen ta bakelitová monstra.
    Seriál Tomica Hero Rescue Force. A ano, je to v zásadě reklama převedená do seriálu.
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: Jestli to jen posunou po těch svejch oslavách, to by tolik nevadilo, nakonec cenzura u nich má asi pětitisíciletou tradici, určitě v tom obě strany uměj chodit. Ale tohle mi fakt připadá směšný - asi jako když u nás nesměla jít druhá půlka seriálu Robin Hood, protože tam hraje ten syn toho herce, jak hrál kdysi Jamese Bonda. Fakt vopruz!

Jinak Water Margin raw videos už jsou - asi to zkusím. Snad nevosekali i tohle.
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Ono to nemusí bejt jen tohle, XYJ je velká produkce a rozhodně by to nebylo poprvé, co se premiéra nějakého Zhang Jizhongova seroše poněkud zpozdila - ale voser to s cenzorama asi je...
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Ach jo, tak at daj su vu kungovi rudou hvezdu na celo a nechaj tam vsechno cestovani, mytologii, a poslou to do distribuce :)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Vypadá to, že asi i vzhledem k nejnovějším "doporučením"*) čínských cenzorů se premiéra nové Cesty na západ posune na léto, možná i na nějaké pozdější datum.

*) Méně cestování časem, méně mytologie, reinkarnací, shapeshiftingů a podobných nebezpečně uvolněných a eticky a ideologicky nevyhraněných blbostí, protože strana má velký výročí, takže tvůrčí síly filmařů by se měly napřít k oslavě CCP a rekapitulaci její historie...;-p
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HATOR:
    MAEDHROS: To já myslel spíš tak obecně, jako filosofickou úvahu, jelikož nemám k Cao Cao jiné zdroje než tohle, tak to fakt nemůžu nijak zodpovědně posuzovat:)
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: Já netvrdím, že ten film je špatnej (asi to bude ono), jen je děsivej ve smyslu Pianisty třeba (jako že skvěle zpodobňuje věci, o kterých pevně doufám, že je NIKDY nezažiju na vlastní kůži). On to určitě císař taky neměl jednoduchý, když chtěl zemi dát aspoň trochu nějaký řád.
    Taky jsem četla v pár pojednáních, že ten citát, co údajně řekl Cao Cao a kvůli kterýmu mu všichni spílají - že radši ať on ublíží světu, než aby svět ublížil jemu (necituju přesně, ale tak nějak to bylo) - prej vůbec neřekl. A jinak se ani nechoval hnusněji než ostatní, třeba takovej Liu Biao byl taky pěknej podrazák, a je tam za hrdinu.
    Akorát je zajímavý, že historii sice píšou vítězové, ale Luo se asi cítil být vítězem za některého z těch, kdo tehdy prohráli - Cao Wei se oproti těm ostatním státům udrželo docela dlouho :)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Že by Qin song (Stín imperátora)? To je geniální film. S naprosto úžasným Qin Shihuangem. Což je ostatně týpek, ke kterýmu byla čínská historiografie taky dost nefér. (Byť samozřejmě netvrdím, že bych chtěla bejt řadovej poddanej za dynastie Qin...)

ULRIK: Nemyslím, že by Cao Caovy metody byly na svoji dobu něco extra bestiálního a nálepku padoucha si IMHO nezaslouží...:-) Za všechno může Luo Guanzhong...:-]
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: Já netvrdím, že Cao Cao byl kdovíjaký svatoušek - spíš je otázka, nakolik se lišil od ostatních v té době, protože jeden z mých nejhorších filmových zážitků byl ten film o prvním všečínském císaři - na jméno si nevzpomínám (toho filmu, ale vyšel i u nás na DVD), a pořád si říkám, jak jsem ráda, že to bylo na druhým konci světa a my měli tak maximálně nějaké ty Přemyslovce (ač o něco později).
    A o Richardovi III. mi nemluv - četla jsem nádhernou detektivku od Josephine Tey, která je vlastně o něm. Ale všichni "vědí", že byl hrbatej, ošklivej, smilník a vrah dětí, že. Že ty děti v Toweru zemřely skoro dva roky po jeho smrti není zas tak podstatný detail, aby nám to narušilo ideu.
    A Richelieu je v tom taky nevinně, Ludvík XIII. jako král nestál za nic, nebýt kardinála, tak země dávno zkrachovala, ale všichni vědí, že to byl zloděj, smilník, vrah a vůbec :D
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Otázkou je, zda účel světí prostředky...:) Mohl chtít skvělý řád stokrát, ale pokud metody, kterými k nim spěl byly neakceptovatelné, neomlouvá jej to.

Ale historii píší vítězové, že...;) A co třeba zvládl Shakespeare s některými panovníky...:)
    HATOR
    HATOR --- ---
    No vůbec - ze tří děsně kladných hlavních postav jsou dva hlupáci a jeden navrch alkoholik, který se ještě ke všemu neumí ovládat.
    Spíš uvažuju nad tím, jak jednou něco napíšeš, pár lidí to přečte a všichni tomu věří - a ty pak musíš prostudovat spoustu zaprášených pramenů, abys zjistila (dobře, stejně to tušíš), že pravda není jen jedna :)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    HATOR: Ona ta knížka je vůbec k řadě lidí dost nefér...
    HATOR
    HATOR --- ---
    Tak si tak koukám na Tři království a říkám si, jestli to nakonec nebylo s Cao Caoem jako s kardinálem Richelieu - všichni okolo jsou naprostý idioti (jako třeba Yuan Shao - to je skoro exemplární případ, jak promrhat vlastní hloupostí celou zemi) , on sám je schopný vůdce, který se v tom chaosu snaží zavést aspoň trochu řád (Cao asi s osobnějšími úmysly než dobrý kardinál, ovšem otázka je, jestli by tak povýšil, kdyby dynastie Chan ještě trochu fungovala), pak o vás o pár set let později napíše někdo knížku, kde vás pohaní, a vám to už zůstane.
    Děda Mengde mi začíná být sympatický :))) (no, možná za to trochu může i Chen Jianbin :D)
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Mno, řada těch přezdívek IMHO situaci jenom zhoršuje...;-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: Jinak ono taky LXF je spíš "země větříků" nebo "šest větříků"? :DDD Jako jméno každopádně na mašli! Ještě že mají všichni ty přezdívky.
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: Jestli to přeložíš, vydavatele najdu!

No ona je toho čínština plná, kdyby aspoň dvojsmysly, ale to jsou mnohosmysly. Je to děsně náročný na trpělivost :D
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    I proto tu cinstinu studuju - abych jednoho krasnyho dne prelozila aspon toho Sentimental Sworsmana...;-p Ale treba - doufam - to nekdo stihne prede mnou...:-) Tohle je jen takova blahova nerealna ambice jedny druhacky. (Otazka ovsem je, kdo by u nas byl ochoten wuxia knizky vydavat...)

Propos. Vcera jsem tak z hecu chvili louskala prolog k prvnimu LXF. Uz prvni veta z kapitolky o Hua Manlouovi je z hlediska prekladu na masli.
    鲜花满楼。
    Jednak to znamena, ze dum byl plny cerstvych kytek, ovsem 花满楼 je taky jmeno postavy, o ktery ta kapitolka je. A tohle Gu Long dela *porad*.
    HATOR
    HATOR --- ---
    MAEDHROS: Mně se moc líbila ta o fous starší verze, šarmantní David Chiang v jedné epizodě byl úplně nejvíc ze všech k sežrání! Jenže jsem nikde nesehnala celou verzi, jen tu sestříhanou pro bledé tváře :(((
    Tuhle neznám, holt chybí titulky. Akorát mě vždycky dožere, jak se překládá kdejaká ptákovina, sinologové u nás celkem schopní - a knížky ne a ne vyjít!
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    The Legend of Lu Xiao Feng - CCTV 2007
    The Legend of Lu Xiao Feng - DramaWiki
    http://wiki.d-addicts.com/The_Legend_of_Lu_Xiao_Feng

Naprosto boží. Julian Cheung hraje "Four Eyebrows" LXF fakt s gustem a je dokonale k sežrání - což je v případě LXF velmi zásadní plus.
    Vedle LXF je pro mě nejdůležitější Hua Manlou - a ten taky nedopadl nejhůř. Ken Chang sice občas je lehce cheesy, ale jinak to dává celkem v pohodě (BTW - GL by zasloužil dvě za uši, za to, jak tuhle postavu po prvním románu zasklil; ne že by Ximen nebyl cool, ale Hua je cooler). Peter Ho jako Ximen Chuixue je ovšem příšernej. (Natolik příšernej, že to poněkud sráží celkovej dojem.)

Nakolik jsem schopna posoudit (nemám k tomu anglický titulky), adaptace je to docela zdařilá - ale člověk Lu Xiao Fenga rozhodně znát nemusí, aby si tu minisérii užil.
    Výprava je víc než slušná, kostýmy zdařilé a choreografie hodně fajn. Poletuje se sice dost, ale pořád je to docela poctivá akce - a víc se toho odehraje na zemi, než ve vzduchu... Na druhou stranu, CGI efekty, který mají znázorňovat takový ty záležitosti typu čchi, Ximenova "zabijácká aura" a tomu podobně, ty by tam vůbec nemusely bejt - anebo by mohly vypadat míň videoherně.
    Jinak ale spokojenost.
    Tohle se prostě CCTV povedlo, řekla bych...
    A dobře zadaptovanej Gu Long - ten prostě vždycky potěší.
    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Juch! Na stáncích je konečně Dark War Before Dawn (seroš o komunistickejch agentech v řadách KMT).
    Docela pěkně natočená věc, placama se silnou atmosférou - byť extra vysoko nad vody propagandistickýho průměru se to samozřejmě nezvedá - a pokud jde o flashbacky, rejžovi měl někdo vysvětlit, že méně je někdy více...:-)
    A hlavní hrdina typově a herecky trochu připomíná Davida Chianga, což je fajn.
    (Ovšem Cheng Haofeng ty zapálený komouše hraje s takovou vervou a tak často, že to s největší pravděpodobností komouš bude...:-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam