• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    Tato diskuse by se měla věnovat tématu léčivých bylinek (např. bez černý, divizna velkokvětá, bříza bílá, heřmánek pravý, kontryhel obecný, kopřiva dvoudomá, podběl léčivý, řebříček obecný, smetanka lékařská /pampeliška/, šalvěj lékařská, šípek, ap.) které je možné nalézt na našem území, nebo je možné je zde pěstovat. Tato diskuse NEMÁ BÝT přednostně o rostlinách které navozují změněné stavy vědomí - od toho tu už pár diskusí je. Co by se tu mělo hlavně probírat? Rady a doporučení typu: "Jakou bylinku na jaký neduh; kdy je správné kterou rostlinku sbírat a jak ji používat; jak rostlinky správně uchovávát, abychom zachovaly jejich léčivé účinky, ap."
    rozbalit záhlaví
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Jj, nechávají se přemrznout, protože jinak jsou na kaši (nejdou ani otrhat). My jsme to řešili tím, že se na podzim ořezali celé větvičky (plody jsou na nich opravdu "nahusto"), daly do krabic a zamrazit - pak se krásně oklepaly (trošku jsme jim pomohli vidličkou ;)

    Trny sběr plodů komplikují značně, protože jsou jimi větve hodně porostlé, ale nejde s tím nic dělat (ač jsem se snažila být opatrná, měla jsem ruce dost drasticky rozpíchané).
    V té chytré knížce píšou k řezu v kapitole "Ošetřování za vegetace":

    Řez rostlin k formování koruny provádíme za 2-3 roky po výsadbě s cílem získat kompaktní, nízce rozloženou korunu s pravidelnými základními větvemi. Zmlazovací řez se provádí u rostlin starých 10 i více let, kdy jsou přírůstky již velmi malé a dosahují pouze 10-15 cm, základní větve začínají usychat a výnosy se prudce snižují. V tomto případě se keře seřezávají pouze na tříleté dřevo. Ochranný řez se provádí každým rokem, kdy se vyřezávají uschlé a namrzlé větve. Všechny řezy provádíme časně na jaře ještě před rašením, pouze suché větve odstraňujeme v průběhu celého roku.

    No a víno jsme zatím nezkoušeli. Tady k tomu píšou:

    K získání rakytníkového vína je třeba šťávu zředít vodou a doplnit cukrem, a tio v několika dávkách. Rakytníková šťáva (1 litr) se doplní na 1,6 litru vodou a přidá se 0,5 kg cukru. Cukr se potom doplňuje v množství po 0,1 kg čtvrtý, sedmý a desátý den. Po vykvašení by mělo mít 13% cukru, 0,7% kyselin a 13% alkoholu. Takto získané víno je velmi aromatické s velmi jemnou chutí.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DANUNA: Díky za rady, další konkrétní dotazy zatím nemám, ty vyvstanou až časem až se doberu k zasazení :) Snad jen jestli Rykytníku nevadí řezání rozrůstajících větví, protože jestli se dorůstá až 6 metrů do šířky, tak to samo o sobě asi bude komplikovat sběr plodů (předpokládám, že je to keř podobné hustoty větví jako jiné trnité keře). Btw, já jsem se dočetl, že se plody nechávají na stromech zmrznout a pak se jen oklepají na plachtu která je rozprostřená na zemi, údajně se tak předejne rozmačkání měkčích plodů během "klasické" sklizně otrháváním.
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    Tak jsem se prošla po zahrádce a vyblejskla jsem ho. Je přesazený přibližně tři dny - ostatní dvě rostliny jsou prozatím ve vodě...



    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Osobní zkušenosti bohužel nemám (zahrádce se doma úspěšně vyhýbám ;), ale rodiče zrovna před týdnem jeden zasadili (získali jsme od známých tři rostliny, ale máme problém s jejich umístěním, protože potřebují značný prostor). Je mi známo pouze to, že k tomu, aby rakytník plodil jsou potřeba samčí i samičí rostlina - je větrosnubný. Jedná se o dost rozměrný keř, který za pár let doroste "koruny" kolem 3 metrů co do šířky a výšky 1,5 až 6 metrů, takže je náročnější na prostor. Kořenový sysém je poměrně mělký a většina kořenů se rozprostírá v hloubce 10 až 60 cm. Co se týká podnebí, tak "u nás" (v Polabí) se mu daří velice dobře. Nedaleko v Ostré u Lysé nad Labem ho pěstují ve velkém, bez chemických prostředků a úroda byla opravdu veliká - podařilo se nám od nich část úrody získat. Sami jsme z něj pak vyráběli několik "produktů" - nejlepší zpracování je jednoznačně rakytníková marmeláda (je vynikající!!!), rakytníkový med, sušený rakytník, rakytníkový olej, otec se pokoušel nakládat rakytník i do lihu, ale zpracování bylo složité (směs se srážela) a výsledek neodpovídal vynaložené námaze. Ještě mě napadá jedna maličkost - před případným zpracováním plodů je nejlepší plody zamrazit přímo na větvičkách, jinak se celé rozpatlají a bude to k ničemu. Zmrzlé plody dostaneme z větviček, necháme rozmrznout a dále zpracováváme.

    Otec se do něho tak zamiloval, že si pořídil několik publikací o něm, z nichž bych doporučila především:

    Pavel Valíček, Emil V. Havelka: Rakytník řešetlákový - rostlina budoucnosti, Nakladatelství Start Benešov, 2008, 86 str.



    ...je v ní popsán původ, historie, pěstování, množení, sklízení, případné choroby, léčebné účinky a nespočet receptů.

    Jak říkám - zahrádkaření není nic pro mě a netuším, co všechno je dobré vědět, ale kdyby byl nějaký konkrétní dotaz, můžu se optat - ten táta o něm ví snad všechno...

    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Máte někdo zkušenosti s pěstování rakytníku řešetlákového?
    http://www.ekozahrady.com/rakytnik.htm
    Chci si několik exemplářu zasadit a zajímay by mne zkušenosti ostatních, v jakých podmínkách se mu nejlépe vede...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OMI: No odvar na vlasy sem si taky dělal ze vzrostlejších kopřiv a vlasy mi nevypadaly:-) takže předpokládám, že na vlasy by to vadit nemělo. Ale na pití se obecně doporučují mlaší kousky sebrané před rozkvětem (sbírané tak do 20. května).
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LADYWAVE: Jsem rád, že se zde najdou lidé, kteří tuto diskusi ocení:-) V pardubickém kraji nevím, ale hned ve vedlejším kraji Vysočina (kolí Žďáru nad Sázavou, konkrétně oblast Devíti skal a Žákovy hory) se údajně medvědí česnek hojně vyskytuje. Sám se se však ještě nedostal k tomu, abych vyrazil do terénu tuto informaci osobně ověřit
    OMI
    OMI --- ---
    KOCOURR: ale třeba jako odvar na vlasy ty starý kopřivy nevaděj, ne?
    Já dycky vysekám přes léto kus zahrady a jdu se tím umejt... Ikdyž je pravda, že jsem z toho dost bujaře dycky upíjel.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    Ahoj, díky za tuto diskuzi :) Mám hned jeden dotaz, nevíte prosím kde v pardubickém kraji, nejlépe kolem Litomyšle bych mohla najít medvědí česnek? nebo kam na něj chodíte? díky moc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    [ Bylinky - Herbař léčivých rostlin ]

    A spousta informací, včetně rizik a nežádoucích účinků je tady http://botanika.wendys.cz/
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ZUZKAOU: VÝBORNĚ, tohle je přesně ten typ informací, kvůli kterým jsem tohle téma zakládal. Jak se říká, všeho moc škodí...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    A ještě kopřiva dvoudomá:
    http://www.priroda.cz/clanky/foto/urtica_dioica.jpg
    http://botanika.wendys.cz/foto/O435.jpg
    - takhle vypadají starší rostliny, které se pro léčebné účely nesbírají, jelikož starší rostliny obsahují škodliviny, které organismu spíše škodí, než pomáhají. K léčebným účelům je třeba sbírat mladé kousky:
    http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi/2006-05-22_foto_FW53QLUP8X.jpg
    - osobně preferuji sběr i mladších kopřiv než ukazuje poslední foto
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCOURR: podběl, ale taky třeba kostival mají při dlouhodobém vnitřním užívání docela dost rizik. Obsahují pyrolizidinové alkaloidy - významně škodí játrům a patrně jsou docela dost karcinogení. Proto třeba právě podbělový květ nekoupíš v lekárnách, ačkoliv se dřív prodával.

    Takže rozhodně nepít podběl jen tak a dlouho, ale jen jako lék a když už, tak si během té doby dát jaterní dietu, která konec konců neuškodí...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    No tak já teda začnu, nevím jaká je situace v teplejších krajích republiky, ale na Vysočině již začala sezóna PODBĚLU LÉČIVÉHO. Doporučuji sbírat žluté rozvité květy, samozřejmě pokud možno v přírodě a ne na okrajích silnic, kde se místy také hojně vyskytuje.
    Použití:nálev z květů se používá proti kašli a je celkově prospěšný dýchacím cestám. Krom toho, že chuť nálevu ze samotných květů zanechá dlouhotrvající příjemný nádech v ústech, je výborná i kombinace nálevu s KOPŘIVOU DVOUDOMOU, která je další rostlinkou, kterou bychom měly v tomto období sbírat - výborná zejména na čištění krve a celkovou očistu organismu, což po zimě ocení snad každý. Osobně podběl i kopřivu suším a skladuji ve sklencích na temném místě při pokojové teplotě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam