• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    Tato diskuse by se měla věnovat tématu léčivých bylinek (např. bez černý, divizna velkokvětá, bříza bílá, heřmánek pravý, kontryhel obecný, kopřiva dvoudomá, podběl léčivý, řebříček obecný, smetanka lékařská /pampeliška/, šalvěj lékařská, šípek, ap.) které je možné nalézt na našem území, nebo je možné je zde pěstovat. Tato diskuse NEMÁ BÝT přednostně o rostlinách které navozují změněné stavy vědomí - od toho tu už pár diskusí je. Co by se tu mělo hlavně probírat? Rady a doporučení typu: "Jakou bylinku na jaký neduh; kdy je správné kterou rostlinku sbírat a jak ji používat; jak rostlinky správně uchovávát, abychom zachovaly jejich léčivé účinky, ap."
    rozbalit záhlaví
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    MIYU:
    VODA:
    díky, pořídím už rostlou...za 68,- je to v pohodě cena....jen jak se tam jednou vydám, koupím toho určitě mnohem víc ;)
    VODA
    VODA --- ---
    HHANULKA: aloisie trojlistá - lippia citriodora
    http://img00.elicriso.it/it/piante_medicinali/cedrina/1lippia_citriodora.jpg
    bylinka se silným citronovým aroma a nenáročná na pěstování i v nádobách, velice rychle se rozrůstá je-li na slunném stanovišti
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    pestujete nekdo citronovou travu? koukala jsem, ze maji ke koupi rostlinky v zahradnictvi Krulichovi.....tak ze bych si jednu poridila...
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    SANCHA: otec mi posekal celou kolonii a ještě změnil okolní podmínky, tak nevím, jestli a kolik ho příští rok vyroste :-/ proto sem si sebrala od kamarádů semínka, že to zkusím i takhle.
    zajímalo mě, jestli se třeba nemá sejt na podzim...
    PETEKKA: dík za info
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    SANCHA: když já na něj u nás na Vysočině zatím ještě nenarazil, tak zkusím příští sezonu vypěstovat vlastní...
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    SANCHA: Ony mozna ty ze seminek pristi rok zesili
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    PETEKKA: Ono to jde jedine na jare, kdyz je zeleny a stromy jeste nemaji listi. U nas na jesenicku jsou ho mraky, vetsinou ve vlhkych bukovych lesich nebo olsovi.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    když já na něj v lese nikdy nenarazila...
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    SANCHA: Takhle ma mamka bledule a snezenky (i kdyz ono se to teda nesmi
    )
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    KOCOURR: Ja myslim ze nejlepsi je zajit na jare do lesa (hnedka jak cesnek odkvete) a vyryt si par cibulek.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KOCOURR: moc tam toho na obale nebylo:)klasika, výsev snad v dubnu přím na záhon a to je celý
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    PETEKKA: gut, nějak mi uniklo že se dají sehnat semínka i takhle...ale jak říkáš, tak to asi za moc nestojí, co? Jaké uvádějí ideální podmínky pro domácí pěstování?
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KOCOURR: normálně jsem je koupila v obchodě.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    PETEKKA:
    EWUSHA: a semínka sháníte v místech, kde česnek medvědí roste na divoko?
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    EWUSHA: ano, letos jsem ho vysela a zatím mi vyrostla jen taková drobná stébla, vypadá to spíš jako pažitka. Takže nic moc...
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Zkoušeli jste někdo pěstovat medvědí česnek ze semínek? Pár semínek se mi podařilo odchytit, tak bych to ráda zkusila.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    LEPEK: Ja mam moc rada Nase rostliny v lekarstvi, od Jaroslava Korbelare, a Zdenka Endrise. O vsech bylinkach co u nas bezne rostou.
    KACABR
    KACABR --- ---
    LEPEK: za sebe můžu doporučit herbáře od J.Janči a Josefa A. Zentricha....je to ale více dílů
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    jakou knihu byste mi doporučili, když chci začít poznávat a sušit bylinky? diviznu, jetel, hermanek, bez černý, kopřivu, kostival, i mnoho dalších poznám, ale chci znát víc...a vědět co kdy a jak trhat a sušit.
    potřebuji knihu nikoli webove stranky.

dík.
    KUMA
    KUMA --- ---
    YEETKA: Dovol bych si reagovat na tento svým způsobem OT. Představme si zjednodušeně vývoj utopické společnosti. Jeden divoch potká divošku. Jsou šťastní, žijí spolu a chtějí malého divoška. Mají ale strach, protože se nezvládnou sami postarat o dítě potravu a hlavně o bezpečí rodiny. Napadne je tedy dát se dohromady s více divochy... utvoří tedy skupinu, kmen. Aby tato skupina mohla fungovat vytvoří se pravidla a s nimi, jak tomu bývá, vyjímky. někteří dodržují pravidla, někteří je občas poruší, ale nic kromě okárání či trestu se mu nestane, protože jsou pro kmen cenní tím co dělají. Například jeden divoch vyrábí oštěpy, loví zvěř, vydělává kůže a zpracovává maso. A ostatní mu poskytují výměnou za maso jejich výsledek práce. Kmen se rozrůstá a divoch už nestíhá zpracovávat maso... Tudíž veme jiného, kterého to naučí a ten to dělá za něj. Časem už nestíhá výrobu oštěpů, tak zase veme dalšího a ten mu pomůže. Oba samozřejmě za odměnu... Nestíhá už ani vydělávat kůže, takže opět za odměnu najme dalšího... A už má malou manufakturu :) Takto se to rozrůstá více a více ve všech odvětví. Vznikají nové systémy a pravidla. Práce začíná být zdrojem obživy nikoli lov a zemědělství jako samotné... Společnost se rozrůstá a rozpadá na základě pravidel a nesouhlasu s nimi... Odsekne se část kmenu, protože chtějí mít vlastní pravidla, upravená. Vzniká obrovský počet samostaných celků. A veškeré transakce probíhají mezi nimi, všechno s primitivní měnou, která je vždy od někoho, kdo je součástí těchto celků. V podstatě jde o pití vlastní krve. A takto společnost ekonomicky roste a každá takto rostla, pouze poněkud sofistikovaněji. Je to systém, který nejde hromadně obejít jinak než utopií (v tomto případě doporučuji navštívit fórum "halucinogeny"). Samostaně lze odstěhovat se někam a žít s tím co si vypěstuji a co si postavím, vynechat peníze ve svém životě. Ovšem s tím, že ten pes, před kterým jsem utekl, na mě pořád číhá za tím plotem... Hodně to souvisí s tím, že si myslíme, že jsme vyspělá společnost, ale proč? To si mysleli vždycky a vždycky budou, i když pokrok bude nesrovnatelný. Prostě musíme pochopit, že žijeme v nějakém systému, který nemůžeme změnit... Myslím si, že zbaběle utéct, je jednodušší než naučit se tu žít. Je to prostě džungle peněz. Jako první krok navrhuji, nekupovat si na co nemám... A spousta problémů se ztratí. S Rushkoffem, ale souhlasím, má pravdu. Je to otřesné, že to takhle funguje, ale je to tak. A zároveň tu musí být někdo, kdo si za tímto názorem bude stát a bude ho hájit do krve a bude následovat svou ideologii, i kdyby měl bydlet ve srubu na Aljašce a do konce života se bát, že ho roztrhá medvěd. Díky tomuto vzniká něco, co zpomaluje sebedestruktivní vývoj společnosti. Neusínejme na vavřínech ekonomická apokalypsa může ťukat na dveře... :) Vše psáno v míru a nesnaze někomu uškodit. Ještě, jestli se vám chce číst, tak jsem si vzpoměl, že velké civilizace skonaly, když v nich byly samozřejmostí nezřízené orgie, tak se možná máme alespoň na co těšit...
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Daruji cibulky medvědího česneku - Liberec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam