• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    Tato diskuse by se měla věnovat tématu léčivých bylinek (např. bez černý, divizna velkokvětá, bříza bílá, heřmánek pravý, kontryhel obecný, kopřiva dvoudomá, podběl léčivý, řebříček obecný, smetanka lékařská /pampeliška/, šalvěj lékařská, šípek, ap.) které je možné nalézt na našem území, nebo je možné je zde pěstovat. Tato diskuse NEMÁ BÝT přednostně o rostlinách které navozují změněné stavy vědomí - od toho tu už pár diskusí je. Co by se tu mělo hlavně probírat? Rady a doporučení typu: "Jakou bylinku na jaký neduh; kdy je správné kterou rostlinku sbírat a jak ji používat; jak rostlinky správně uchovávát, abychom zachovaly jejich léčivé účinky, ap."
    rozbalit záhlaví
    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    NATHAELEN: vino :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    CIANKAL: já momentálně podběl a kopřivy (chystám se na rybízové listí), šel by i kontryhel, ale nějak jsem mu zatím nepřišel na chuť

NATHAELEN: a co třeba pampeliškové víno? když se povede, tak se to i dá pít ;)
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    nemáte nápad, co s plným košem pampeliškových květů a aby to nebyl med? Než jsem posekala zahradu, tak jsem je nasbírala, protože mi je přišlo líto vzít sekačkou, ale teď nějak nevím, co s nima :o)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    Ahoj, kde chodíte v Praze na "čisté" kopřivy a pampelišky? díky
    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    ahoj co ted zbirate ?
    ja se vrhl na hluchavky bile , koprivy a pampelisky.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MILUCH: Díky :) Nedbale jsem to rozhodila za domem a uvidíme, co a kdy z toho bude :)
    MILUCH
    MILUCH --- ---
    jo je;)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Našla jsem nějaká založená semínka medvědího česneku, co jsem kupovala loni. Sít se to má sice v listopadu, ale kdybych je nechala do listopadu, najdu je zase až za pár let. Myslíte, že je šance, že mi z toho něco vzejde?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    Take uz se tak tesite, az bude skutecne jaro a budou moci zacit prace na zahradkach ?
    JANICA
    JANICA --- ---
    SANCHA: Neni zac, jeste me napadlo dodat, ze je treba olejem naplnit lahev az po okraj- aby to nezacalo plesnivet.... :)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JANICA: Dekuji.
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Dík, mně se to furt plete :-)
    TYET
    TYET --- ---
    BBAN4N: aronie není černý bez, ale černá jeřabina
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Ahoj, sháním aronii (černý bez), třeba i pět kilo, tady se letos žádná neurodila, kdyžtak pošta, děkuju :-)
    JANICA
    JANICA --- ---
    SANCHA: Ja jsem luhovala levanduli dvema zpusoby- minuly rok jsem nacpala do olivoveho oleje levandulove kvety a asi 3 tydny je nechala luhovat v oleji na slunicku.
    Letos jsem je nechala luhovat kratsi dobu, ale pred tim jsem je nahrivala asi 20 minut v hrnci, coz mi prislo ucinnejsi. Olej vic voni. A co vim, tak by se klidne dal cely ten proces nahrivani zopakovat jeste jednou nebo dvakrat s jinou varkou kvetu, aby to bylo jeste silnejsi, ale s tim uz zkusenost nemam.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Nemate nekdo zkusenost jakym zpusobem vylouhovat z levandule vonne esence? Mame na zahrade celou velikou rostlinu a rada bych vyrobila napriklad olej. Diky.
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    Poradil by někdo, kde se dají v okolí Prahy dobře sbírat šípky?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Právě mi dorazil e-mail s podzimní nabídkou bylin z Jeseníků. Tak kdybyste měl někdo zájem, pište na bylinyzj@seznam.cz.
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    HAWKS: to kvůli mně nemusíš, já tím spíš ospravedlňuju, že víc toho nedám :o)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    NATHAELEN:
    no,svitilo nizkoslunce proti fotaku, udelam lepsi "0
    zaroven asi o vikendu bude drobne vylepseni zahradky
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    HAWKS: aha, diviznu a mátu už vidím - nějak jsem omezeně hledala jen v tom kamenném záhonku (a divizna mi splynula s plotem). Rozmarýnu jsem si spletla s levandulí - přemýšlela jsem, co ještě může mít takové to skoro jehličí, až jsem si všimla, že tam jsou vidět i květy, mea culpa. Na další už bych ale potřebovala lepší fotku nebo oči
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    HAWKS:
    divizna take :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam