• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Nemate nekdo zkusenost jakym zpusobem vylouhovat z levandule vonne esence? Mame na zahrade celou velikou rostlinu a rada bych vyrobila napriklad olej. Diky.
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    Poradil by někdo, kde se dají v okolí Prahy dobře sbírat šípky?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Právě mi dorazil e-mail s podzimní nabídkou bylin z Jeseníků. Tak kdybyste měl někdo zájem, pište na bylinyzj@seznam.cz.
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    HAWKS: to kvůli mně nemusíš, já tím spíš ospravedlňuju, že víc toho nedám :o)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    NATHAELEN:
    no,svitilo nizkoslunce proti fotaku, udelam lepsi "0
    zaroven asi o vikendu bude drobne vylepseni zahradky
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    HAWKS: aha, diviznu a mátu už vidím - nějak jsem omezeně hledala jen v tom kamenném záhonku (a divizna mi splynula s plotem). Rozmarýnu jsem si spletla s levandulí - přemýšlela jsem, co ještě může mít takové to skoro jehličí, až jsem si všimla, že tam jsou vidět i květy, mea culpa. Na další už bych ale potřebovala lepší fotku nebo oči
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    HAWKS:
    divizna take :)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    LADYWAVE:
    mata a pazitka ano, saturejka a rajcata ne

NATHAELEN:
    salvej,pazitka, lichorerisnice, tymian (asi tri druhy) a trapatka ano.
    tak jeste zbyva cirka 17 dalsich :)
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    HAWKS: šalvěj, pažitka, rozmarýna, lichořeřišnice, mateřídouška (nebo tymián nebo saturejka), třapatka, víc toho asi nedám
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    HAWKS: máta, pažitka, divizna, saturejka, rajčata?
    GRISS
    GRISS --- ---
    Ahoj, nemáte někdo zkušenost s plísní na meduňce? Je od babičky ze zahrady, kde všechny rostliny vypadají dobře i teď. Po měsíci, co jí mám na balkóně, se začaly objevovat bílé fleky na listech. Pokud by někoho napadlo co s tím, budu ráda. díky
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    musim se pochlubit..manzelcina zahradka.. Tak mensi kviz...co tam kdo najdete a identifikujete ? :)

NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    PROPHETX7: nevidím důvod, proč by to nešlo :o) Sice jsem to s ním nezkoušela, ale přijde mi to jako zdravější volba a princip by to mělo mít stejný (zahuštění)
    PROPHETX7
    PROPHETX7 --- ---
    NATHAELEN: Možná blbej dotaz, ale můžu použít hnědý cukr?
    MFIN
    MFIN --- ---
    NATHAELEN: Děkuji, jdu to natrhat ;-)
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    MFIN: já tam házela listy i květy, jak mi to přišlo pod ruku - ale bez stonků, to by se mi tam nevešlo. Měla jsem to pěkně napěchované. Ale prý stačí i menší množství. A svařit jen ten výluh, přesně jak píšeš
    MFIN
    MFIN --- ---
    NATHAELEN: blbě jsem si to přečetla. Asi jsi měla na mysli, celé rostliny vylouhovat a pak pouze výluh svařit, viď?
    MFIN
    MFIN --- ---
    NATHAELEN: louhuji celé rostliny nebo už bez lístků?
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    MFIN: sirup - necháš zastudena 24+ hodin vylouhovat, bez lístků svaříš s cukrem a citrónem (cca v poměru 1kg:1l:1ks) a pak zcedíš do čistých lahví
    MFIN
    MFIN --- ---
    Zdravím, jdu si pro radu. Rodičům se vysemenilo na zahradě spousta meduňky a chtějí to vyhodit. Listy asi usuším na čaj...Máte nápad ještě na další využití? A už jde i dost do květu, je možné i ty využít? Dal by se udělat třeba olej? Děkuji předem za radu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam