• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    Tato diskuse by se měla věnovat tématu léčivých bylinek (např. bez černý, divizna velkokvětá, bříza bílá, heřmánek pravý, kontryhel obecný, kopřiva dvoudomá, podběl léčivý, řebříček obecný, smetanka lékařská /pampeliška/, šalvěj lékařská, šípek, ap.) které je možné nalézt na našem území, nebo je možné je zde pěstovat. Tato diskuse NEMÁ BÝT přednostně o rostlinách které navozují změněné stavy vědomí - od toho tu už pár diskusí je. Co by se tu mělo hlavně probírat? Rady a doporučení typu: "Jakou bylinku na jaký neduh; kdy je správné kterou rostlinku sbírat a jak ji používat; jak rostlinky správně uchovávát, abychom zachovaly jejich léčivé účinky, ap."
    rozbalit záhlaví
    LURA
    LURA --- ---
    LURA: Tak jsem zkusila ten špenát a nebyl dobrý. Za syrova je merlík dobrý, protože se nedává v takovém množství, jako když se vaří do špenátu. Tam už je znát vysoký podíl saponinů a je to hořké. Nejspíš by se to dalo odstranit máčením. Já jsem ho na začátku zalila vroucí vodou, kterou jsem pak slila, ale nestačilo to.

    EWUSHA: Asi by to šlo, ale mně se nedařila ta limonáda ani z bezu, protože mi zplesnivěla. A sousedka taky říkala, že jim to vždycky zplesniví.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Zkoušel tu někdo dělat obdobu limonády z květů z černého bezu z nějaké jiné byliny/dřeviny?
    LURA
    LURA --- ---
    KOCOURR: Já ho používám za syrova jako zeleninu - omyté listy na chleba s máslem. A ještě jsem četla, že se dají jíst i květy a stonky jako chřest, taky bych vyzkoušela semena. O těch psali u merlíku bílého, že se dají umlít a použít na kaše, ale přijde mi, že tyhle chutnají taky celkem dobře (zkoušela jsem je ovšem ještě nezralé).
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LURA: Tak to se pak poděl, jaký to z merlíku je, kolem domu mi taky rostě, ale ještě jsem ho nechutnal...
    LURA
    LURA --- ---
    JANICE_: Až na něj půjdeš příští rok, tak zkus oboru Hvězda, bývalo jich tam dost.
    LURA
    LURA --- ---
    KOCOURR: Kopřivu samotnou na špenát moc nemusím, lepší je smíchat s dalšími druhy. Mně osobně nejvíc chutná špenát z medvědího česneku, momentálně chci ještě vyzkoušet špenát z merlíku všedobru, protože ten mi syrový chutná a myslím, že špenát z něj by nemusel být špatný. Navíc na rozdíl od kopřivy se asi dá používat přes celé léto.
    KORALIN
    KORALIN --- ---
    ahoj, kdyby měl někdo zájem o přesličku rolní...daruji nabo za nějaký menší fin. obnost prodám...
    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    repas pokud to tu je tak sory jedlé rostliny – podrobný přehled | www.NovaZem.info
    Jedlé rostliny – podrobný přehled | www.NovaZem.info
    http://www.novazem.info/jedle-rostliny-podrobny-prehled/
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    EWUSHA:
    reknu zene o jinem principu vyroby :)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    HAWKS: já nejdřív zcedím ty květy a až posléze přidám citron, pomeranč a med :-)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JANICE_: Myslim ze uz je po nem (po cesneku)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    Tohle sice moc vabne nevypada,ale uz je z toho med :)


    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    KOCOURR: zatim jeste nijak nebyl cas moc prace . ted jsem dodelavam 7 litru pampeliskove medu + trochu sirupu s pampelisek.problemy se sklenicema neni jich nikdy dost dost to podcenuju:)

    k tomu spenatu mozna pridat org spenat(mrazeny ,cersty) tak 1:1 a tim to "vylepsit" a mit porad dobry pocit ze clovek do sebe dostal neco z prirody.
    nebo je pouzit v jinem jidle
    pokud jste nedelali tak doporucuju sirup s kopriv ( zber na podzim) ja pridal matu.
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    KOCOURR: ono je to hodne otazka toho jak mlsny ma clovek jazycek..
    Muj nazor na koprivovy spenat je podobny jako tvuj, ale moji zene chutnal..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    CIANKAL: tak pokus s kopřivou alá špenát moc nevyšel...nějak to chutnalo jako mokrej pes..., ale po jednom neúspěchu jsme na konzumaci kopřiv nezanevřeli a hodláme experimentovat i nadále ;-) Jak dopadl tvůj experiment?
    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    KOCOURR: dej vedet jak chutnalo. udelam to taky s br knedlikem a pecenym masem. jsem zvedavy
    JANICE_
    JANICE_ --- ---
    neporadil byste někdo kam v praze a okolí na podběl a medvědí česnek? díky
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    CIANKAL: havně na čaj, syrové i sušené, mám je nejraději když končí zima v kombinaci s trochou podbělu - ale s podbělem opatrně, ve vetším množství a dlouhodobě tuším škodí játrům...ale v menším skvěle odhleňuje, je to ideální očista po zimě spolu s kopřivami

    Jinak letos jsme se s přítelkyní rozhodli uvařit z kopřiv i nějakou dobrotu, zítra budeme dělat kopřivový "špenát", tak dám info jestli se zavedlo ;)
    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    NATHAELEN: vino :)
    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    KOCOURR: podbel na ten jsem zapomel diky za radu . ted zrovna mame doma kasel takze by se mi hodil.
    koprivy pouzivas jak ? ja z podzimnich delal sirup.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    CIANKAL: já momentálně podběl a kopřivy (chystám se na rybízové listí), šel by i kontryhel, ale nějak jsem mu zatím nepřišel na chuť


    NATHAELEN: a co třeba pampeliškové víno? když se povede, tak se to i dá pít ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam