• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    EETEE
    EETEE --- ---
    MARTHINEZ: To bude ten obyčejný...nicméně díky, určitě fajn tip i na květiny... :-)
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    EETEE: nejsem si jistej, jestli to je ten vietnamský, ale koriandr nabízeli zde https://katedry.czu.cz/bz/prodej-sadby-a-balkonovych-kvetin-2014/ ale kdyžtak si ještě dopředu zavolej, jestli ho ještě mají...
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    TERRA: Najdeš, většinou už je po odkvětu, ale zalezlý ještě není.
    TERRA
    TERRA --- ---
    Ahoooj ted uz medvedi cesnek nenajdu ??
    EETEE
    EETEE --- ---
    Ahoj, netušíte prosím někdo kde bych koupila v Praze v kamenné prodejně sazenici vietnamského koriandru? Dík..
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    URPUTNIK: Kopřiva do sebe tahá dusík myslím. Celkově se doporučuje sbírat mladou.
    Taky bych řekla nesbírat léčivky kolem polí a lánů, nevíš čím se to práškuje a hnojí
    NYA: Vida :)
    NYA
    NYA --- ---
    URPUTNIK: vida, kořen lopuchu je moc dobrý, uvařený třeba s bramborama :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    NYA: tak otazka nebyla "co by bylo nejlepsi" :)

navrch pridavam citaci od lektora z kurzu: "v Praze to jde sbirat treba v Kunrataku, na Sarce apod., tj. v odlehlejsich mistech a nejmene 100 metru od jakekoli silnice a nejlepe kde se moc nevenci pejskove. Oplachovat urcite vzdy. Tezke kovy tahaji houby a nektere vodni rostliny napr. rakos a orobinec. Jinak vetsina divokych spise cisti nase tela i od tezkych kovu, napr. lopuch, jetel, vojteska, sedmikraska, pampeliska a z pestovanych ma tyto chelacni schopnosti treba koriandr, ktery se da pestovat v kvetinaci. "
    NYA
    NYA --- ---
    URPUTNIK: myslím si, že lesy v okrajových částech prahy už budou ok .. šárka, prokopák, draháň, kunratický les, ... plevely z čisté přírody ale samozřejmě lepší :)

je to otázka k zamyšlení .. pokud nechceš jíst rostliny, které ve znečištěném prostředí rostou, proč chceš ty sám v takovém prostředí žít?
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    URPUTNIK: Já řešila podobný problém když jsem žila ve městě, řídila jsem se pocitem a když jsem moc nevěděla, tak jsem si řekla že třeba o zelenině ze supermarketu nebo obilí vůbec nevíš jestli nevyrostly hned vedle dálnice
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    jsem ted po kurzu nastartovan sbirat vsechno mozny, ale pac ziju v praze, mam dost dilema to sbirat .. mate nekdo tip na nejaky zdroj informaci, jestli a jaky bylinky si nenatahaj to vsechno, co v beznem velkomestskem smogu je? na mne vypadavaj z vyhledavace navody na questy z ruznych her :))
    napriklad jak daleko od mesta by to melo byt uz ok? zajedu si tam na kole :) ale napriklad vubec nemam tucha, kam az ten smog muze sahat ..
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    V Česku to je místy běžný druh, jeho výskyt je však značně nerovnoměrný. Všeobecně je hojnější na Moravě a v severovýchodní části Čech než v jihozápadní části Čech. Nejčastěji roste ve vlhkých živinami bohatších lesích, hlavně luzích.[2] Častější je v nížinách ale občas se vyskytuje až do hor. V některých nížinných luzích a vlhkých dubohabřinách na Moravě se vyskytuje masově. Rovněž tak v přírodní rezervaci Libický luh nedaleko soutoku Labe a Cidliny.....
    tedy Sumava ostrouhala. zato devetsilu mame plnou prdel
    KAREN
    KAREN --- ---
    kolem brna sbiram m. cesnek pod bukama a habrama, ale dari se mu na zahradce i pod jabloni.) luzni lesy, listnace, v blizkosti potoka...
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    dneska jsme se vratil z kurzu jime divokou zeleninu (odkaz je na dalsi turnus) a urcite bych to doporucil :)
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    AGRICULTEUR: viděl jsem ho pod topolama, břízama, osikama, lískama a kdoví kde ještě. Na zahradě nám roste i pod tůjí, i když to samozřejmě není jeho přirozené prostředí. Přirozeně se vyskytuje jako podrost listnatých lesů, ve kterých je u nás dub zastoupen v hojné míře, tak možná proto jsi je viděl často pospolu.
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    SANCHA: no ne v bucine sem ho nikdy nepotkal a to jich tady mame spousta. spis Prachaticko nez Praha, tam se chodim past na petrin. a stejne kvuli nemu nebudu cestovat dal nez tam kam dojdu pesky...
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    AGRICULTEUR: i s bukama se má rád :) Místa znám, ale ty se ptáš asi na okolí Prahy, co? To už možná bude i po něm
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    Ze on se ten medvedi cesnek ma rad s dubama... znate nejaky misto, kde by rostl. a nebyly u toho nacelnici stromu?
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: jestli o tom maj vůbec ponětí ;)

DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    mohli napsat aspoň, kolikátý je člověk v pořadí, že :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam