• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HYPNOGENalternativní analogové fotografické procesy
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    Dneska jsem začal zkoušet dělat asi největší kyanotypie v čr ;) (z níže uvedeného kolodiového (zvětšeného/tištěného) negativu)
    Tak tady je backstage:

rozehřívání želatiny

schnutí naželatinovaných papírů (příště na želatinu seru. pokud ji nebudu schopný nějak rovnoměrněji nanést, je to spíš kontraproduktivní podklad)

sušení nanesené cyano-emulze (samotné nanášení je v takovém rozměru docela "tricky-part". mám ale podezření, že nemám úplně dobré chemikálie.. na povrchu se mi tvořily jakoby již zoxidované strokes)

zkouška expoziční doby (na A4)

vyvolávání - vodou (do budoucna musím vymyslet nějaké čistější prostředí)

vlevo-hůře nanesená emulze, vpravo-lépe

tónování inst. kávou (dost pěnila). původně jsem to chtěl máčet v takové vaničce, ale ten papír se mi dost trhal. musím vymyslet nějakou obří misku.

sušení (tónovaný kus)

sušení v napnutém stavu (netónovaný kus)

Papír je B1 (tz. 100x70 cm), samotný obraz je pak tuším šíře A1 (možná nějak okolo 70x55 cm). Nechal jsem si kvůli toho dneska říznout 110x80 sklo, kterým jsem to přikrýval při expozici a na které jsem to chtěl pak napínat. Samozřejmě jsem si na něj nakonec kleknul, takže sklo za 400,-!!! je v řiti :((((((((((((... takže ačkoli se mi docela podařilo vychytat technologii, tak kvůli toho skla jsem teď stejně nasraný :(
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    Tohle je ještě starší...
    1825

Je zajimavé že na IDNES píšou rok 1927 i když ve škole jsem se stejně učili 1826
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    tadyten článek se sem snad tématicky hodí
    První fotka v dějinách vznikala osm hodin, přes sto let se skrývala na půdě - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/prvni-fotka-v-dejinach-vznikala-osm-hodin-pres-sto-let-se-skryvala-na-pude-1lw-/zahranicni.asp?c=A100927_184532_zahranicni_aha
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    tak jsem si posvaroval zidli s drzakem hlavy a uz muzu na kolodium delat portret.
    a tady je muj prvni portretni pokus:

druhy se serie pak tady

VLCAK: diky vlcaku, liti pres hranu pomohlo :) strcil jsem to proste na takovy tacek a nelil to primo na to sklicko, ale nechal jsem to tam jen "stekat".

jo a predevcirem jsem to sklicko (s tou uschlou kytkou) zkousel zvetsovat normalne Opemusem a fajn! dokonce na pevnou gradaci (N) to vypada ok. natonoval jsem to pak thiomocovinou a ma to uplne stejny ton jak ta PC verze.
    VLCAK
    VLCAK --- ---
    HYPNOGEN:
    Rasto a Jirka :-)

jinak ten cerny flek uprostred - nalevas vyvojku uprostred na desku, ze? je to tim, je to tam vic provolane...ja pouzivam helper tray a vyvojku nalevam pres hranu traye, tak ti to neudela.
    Hranu oklepavam - takze tam nic nezustava, pripadne sem neco hodim.

Dusicnan z prstu moc nejde, ale jde to po par dnech 2-3 umit ustalovacem :-), staci HYPO.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    NYX: no mam v planu to prave normalne hodit do zvetsovaku. je to 6x6 sklicko, coz podle me fakt nikdo nedela (teda aspon o tom nevim). tohle je proste klasicky scan z toho "negativu". normalne jsem to hodil do scanneru (nevypnul jsem barvy, takze to najelo tak hnede.

VLCAK: jj, vzdyt ty jsi nekde uplne jinde co se tyce naroku na kvalitu ;) myslis zdenka a jirku ? :)
    (popr. vaska). ja s tim zatim fakt dost bojuju. ten spodek je moc silna vrstva kolodia, ktere se tak nejak nezcitlivi nebo co a pak je "neprusvitne" (bile) ... je to jako scan negativu.
    btw. bez toho prasoxu by me to asi ale tolik nebralo. teda jako ty okraje me proste bavi. trochu me zlobi ten tmavy flek (uprostred) - mam to skoro na vsech sklickach. tezko rict, jestli delam chybu v polivani vyvojkou nebo polivani kolodiem, popr. je problem nekde v preschnuti nebo naopak nedostatecnem uschnuti bud kolodia nebo toho zcitlivovace. jsem totalni samouk - nikdy jsem nevidel, jak ma to sklo vypadat v jednotlivych fazich toho procesu. ale ja uz si s tim nejak poradim.

btw. nevis, jak sundat to cerne z prstu?? vzdycky mi musela "odrust kuze", aby to zmizlo. za 14 dnu mam promoce a takhle nemuzu ani podat dekanovi ruku :(
    VLCAK
    VLCAK --- ---
    HYPNOGEN:
    gratulace, pouze dole to vypada ze to mas blbe ustalene, ty namodrale fleky..
    staci preustalit.

Jinak kolodium je strasne ja efekt, vetsina lidi si z toho sedne na prdel, ale zatim jsem nevidel v reale (az na 2 cestne vyjimky), ktere by ho vazne zvladly...Neni umeni delat prasox, umeni je udelat to dokonale.

Ale start mas dobrej, hlavne na to 6x6 je to super napad
    BINABIK
    BINABIK --- ---
    HYPNOGEN: geniální !
    NYX
    NYX --- ---
    HYPNOGEN: jak je to velky? :) predpokladam, ze z tohohle se delaji jen kontakty?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    HYPNOGEN: libovka!
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    muj druhy wet plate pokus:

CHARLEZ
    CHARLEZ --- ---
    www.fototechniky.cz
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    http://sechsmalsechs.blogspot.com/2010/06/new-york-lith.html par lith printu od jednoho sikovneho fotografa
    MEESHA
    MEESHA --- ---
    MURHAAYA: Mne se to libi, ale jeste jsem nezkousela :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    a jak se divate na redscale? :) jeste chci zkusit redscale diaku a pak redscale diaku xpro :)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    HYPNOGEN: no ale to musis obvinovat ty penizechtivy laby, co to hodi do chemie na E6 a ne ty experimentuchtivy fotografy :)

a ja bych si mel asi nechat seridit OM-1ku predtim, nez do ni narvu posledni dva Kodachromy co mam. To bude dilema, co fotit :(
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    btw. dneska jsem chtel natirat papiry na VanDyke process, ale uz se mi chce spat, tak to kaslu.. nekdy priste. pak vam sem poslu vysledky (jeden jsem kdysi daval do lidoportretniho fora)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    jasne, nic proti experimentovani. jsou to kazdeho penize a ti lidi maji muj respekt uz jen za to, ze jsou ochotni je v tom utopit.. takove ty fotky vznikle nahodou/omylem/chybou jsou pak (kdyz vyjdou opravdu hezky) daleko cennejsi (aspon pro me).

mi slo treba konkretne u tohodle o princip, ze jako lab s tim zkurvi E6 chemii pro ostatni lidi, kteri pak na zaklade toho, ze E6 z toho (casto uz jedineho) labu neni nejak ok se na ten proces proste vyserou.. bud prejdou na tetenal v tom lepsim pripade, nebo na novy 5D MKII... no a E6 proces se pro nerentabilitu ukonci.

kua zapomnel jsem prihodit na aukru na takovy "set kinofilmu", kde snad nebyl jediny kinofilm a vsechno to byl matros typu fomachrome a orwocolor atd a jeste takove lahudky DS8 apod. jsem zvedavy, jak to chce ten clovek, co to koupil, zpracovat. z toho maximalne pouzije ty 25let stare fomapany, ktere mu vylezou sede, orwochrom zkusi v C41, tam mu sleze emulze, tak zbytek vyhodi... pritom ja bych to taak vyuzil.

asi jsem zbytecne sobecky pesimista :(
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    zrovna pinhole hodne lidi dotahuje hodne daleko (ale ti si postavit treba VF pinhole, poradnou, kvalitni vec, zadny krabicky od sirek :))

ja sem to udelal tenhle obracenej cross poprve, protoze jsem si myslel, ze tak je to spravne a pak jeste parkrat, ma to zajimavy vysledky docela :)
    NYX
    NYX --- ---
    HYPNOGEN: imho kdyz to nekoho bavi, tak at si to dela. osobne mi to taky prijde byt jako zbytecne drahe hobby, ale to bych pak musel odsoudit i lidi, co foti ruznyma dianama/holgama apod, o pinhole ani nemluve. a veci jako retikulace filmu, nejaka solarizace apod...proste experimenty, kde prakticky plytvas materialem a doufas ve stesti / nahodu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam