VANGUARD: jasně, já jsem víceméně pravičák a v ekonomickejch otázkách leckdy dost konzeravtivně liberální, ale tenhle klub sleduju proto, že doufám, že se tady dozvim nějaký argumenty podporující nějaký jiný systémy. Rád se o tom s tebou budu bavit - ale potřebuju nějaký positivní argumenty - proč si myslíš, že ten systém bude fungovat? A jak přesně by měl fungovat? Já jsem nadhodil několik důvodů, proč si myslim, že je to technicky nerealizovatelný, můžeš oponovat.
A co se týče tvýho útoku na ten kvaziliberální kapitalismus, kterej tady máme dneska - samozřejmě, že má nějaký mouchy, rozhodně nefunguje stoprocentně dokonale, ale víceméně se mu daří už poměrně slušnou dobu přežívat a postupně se vyvíjet, adaptovat a záplatovat takovym způsobem, že se zdá, že se ještě nějakou dobu nezhroutí. Ano, ekonomický krize tu jsou a pravidelně, ale jejich následky bejvaj mnohem míň drastický, než v případě kolapsů různejch "etickejch" systémů, který jsme v historii potkali.. Oblíbený je kritizovat kapitalismus za to, že je orientovanej jenom na růst, ale tenhle růst je to, co zajišťuje, že když se propadneme na polovinu, tak se furt ještě máme docela slušně.
A v zásadě je ústřední myšlenka mojí argumentace burkovská - ekonomika (natožpak společnost nebo světovej politickej systém) je tak složitej komplex, že neni v silách sebechytřejšího člověka ho celej pojmout a předvídat jeho chování při změněnejch podmínkách. Proto dokonalosti nikdy nedojdeme revolucí (prudkou změnou, osvícenecká idea, že víme, jak to má bejt, tak to prostě uděláme a pak bude krásně), ale jedině evolučním upravováním drobnejch částeček mechanismu, nahrazováním nejproblémovějších dílů, řešením konkrétních problémů a metodou pokus-omyl. To je mimochodem taky průšvih demokracie - nikoho nebaví takováhle drobná mravenčí práce, která nikdy nekončí, všichni by chtěli udělat revoluci, nastolit Veliké Dobro a pak už mít klid, "lidi" jako masa nejsou schopný dlouhodobě pečlivě pracovat na vylepšování systému, ale k jednorázový velký akci by se tu a tam vybičovat byli schopný...
"Takže zvětšující se nevyváženost distribuce majetku a kapitálu..." - tohle je taky oblíbenej bod všech obžalob, ale já si tim nejsem úplně jistej, spousta statistik, který jsem viděl byly dost překroucený nebo ukazovali jenom to, že "jsou tady nějaký boháči, kterejm musíme závidět", ale podle mě je důležitější spíš to, ejstli já mám na chleba, než jestli má můj soused na šunku.. Jasně, že když se černoušci v africe množej jak králíci a volný chvíle vyplňujou válčením, tak jejich životní úroveň moc neroste, ale co třeba východní Evropa? Čína? Indie? Brazílie? Velká část Ruska? Jihovýchodní Asie? Ty byly taky ještě donedávna na pokraji permanentního hladomoru a dneska s gustem dotahujou Evropu a ještě se jí smějou do tváře, že jsou větší liberálové než ona a bohatnou díky volnýmu globálnímu obchodu, kterej si (prej) původně vymysleli imperialisti, aby je mohli líp zotročovat (podívej se na jakýkoli levičácký publikace ze sedmdesátejch let..). Jasně, že je tam spousta chudejch lidí a nebohatnou všichni tak rychle, ale to jsou lidi, který bohatý nikdy nebyli, přinejlepším akorát neměli komu závidět a zpravidla bohatnou ti, kdo jsou ochotný na tuhle "ideologii" přistoupit a řídit se jejíma pravidlama - ty kdo jí neznaj, nechápou nebo odmítaj (nehledaj volný díry na trhu, nesnažej se zvyšovat svojí hodnotu jako pracovní síly) pak ani bohatnout nemůžou..