• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    Informace o grafických kartách nVidia - benchmarky, recenze, zkušenosti, přetaktování, chlazení, ovladače, hry, akcelerované aplikace.
    Cyberpunk2077 - technická stránka a nastavení, gameplay. Důvodem je svévolné a neodůvodněné omezení přispívání moderátorem do původního fóra.

    PhysX
    CUDA, vývoj

    Ovladače: nVidia download

    NVCUVENC dll download

    Trolling, OT a napadání se odměňují zahnutým ovocem.
    rozbalit záhlaví
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    DRAGON: Ty si delas srandu, ale nedavno jsem cet o cipech s nanoupravou povrchu pro zvetseni ucinne chladici plochy. Teoreticky to muze fungovat. Jakmile se to ale pokryje prachem.... Nanotechnologie s efektem toho psiho prdu.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    hlavne nezapomente pripocitat prumerny pocet prdu vaseho psa, diky kteremu vam doma zhoustne vzduch a bude se hur odvadet od pameti :))
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    GL_ST0RM: OK, tak se bav, ja osobne zustanu u desitky let overene praxe, ze k chlazeni je lepsi chladic nez vzduch :)))
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    HNIZDO: za pomoci te tabulky uz je mi to jasny, resim = diskutuju = bavim se :-) jdu si sehnat FloTHERM a nasimulovat si to.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    GL_ST0RM: Mimochodem, na tohle sis odpovedel sam:
    GL_ST0RM
    Mas tam jasne porovnane tepelne vodivosti vzduchu a "zvejkacky"+Alu a i kdybys zlepsil vodivost vzduchu 3x, zvejka s chladicem je porad nekolikanasobne lepsi, takze fakt nechapu, co jeste resis.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    GL_ST0RM: Muzu to samozrejme spocitat, pokud mi das k tem cipum rthjc (junction-case, rthca(case-ambient). Pak maximalni teplotu prechodu a okoli a muzu urcit plochu chladice. Otazka: k cemu to?
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    HNIZDO: mohls poslat primo odkaz: http://www.elproz.cz/Chladic.htm :)

    Nepotrebuju umlatit (teda obcas ano)

    Snazil jsem se dohledat TDP pro ty GDDR5 chipy a neuspel jsem.
    Nechtelo by se Ti, kdyz v tom chodis, spocitat obe varianty pro teoreticky TDP 1-2-3W, plocha 12.0X14.0 a jako rozvadec pouzit dejme tomu 5m Al profil ? :-)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    GL_ST0RM: Jiste, no flame :) Vzdej to, proti mne nemas v tomhle sanci, ja to studoval, muzu te umlatit skriptama :)
    Korekce pro nucene chlazeni:

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    GL_ST0RM: ano, tvrdis opak, pokud sis toho nevsiml :))))

    nerikam, ze neprenasi, ale ze jeji tepelna vodivost bude nizka
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    HNIZDO: Pameti Samsung K4G10325FE-HC05/HC04 (peak clock rate of 1250 (5000) MHz) , ktere se ted obvykle pouzivaji jsou pouzity i na karty 5750/5770, kde jsou designovane i na zadni stranu karty bez jakehokoliv dodatecneho chlazeni. Tam pracuji na vyssich frekvencich(4800/4=1200Mhz pro Sapphire HD 5770 Vapor-X) nez ma uvedeno Zotac u svoji GeForce GTX460 Extreme (4240/4=1060MHz).

    Zcela urcite je lepsi parek s horcici a to min 3x. Bez nejakyho podlozenyho faktu nema smysl diskutovat dal co je a neni 3x lepsi nebo 3x horsi.

    no flame :-)
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    To jsou ale dve ruzne otazky:
    1) Zlepsuje pasiv na pametech OC?
    2) Je pamet chlazena lepe ofukem, nebo chladicem s kontaktni poduskou?

    1) Pokud muzeme zvysit napeti pameti, tak rozhodne ano, jinak se ramky upecou. Sahni si na ne za bezneho provozu.

    2) Zcela jiste je lepsi poduska s chladicem. Nucene chlazeni zlepsi odpor prechodu pouzdro-okoli max. 3x a to uz je svistot. Dalsi zrychleni proudu vzduchu efekt neprinasi. Cili poduska+chladic je porad az 10x lepsi nez nuceny ofuk, podle tvych cisel.
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    DRAGON: a ja snad tvrdim opak?

    Snazim se (zatim neuspasne) dojit k zaveru, jestli ma smysl pouzivat pasivky na pametech v kombinaci se zvejkou a nebo je nechat pouze primo (bez pasivu) ofukovat vetrakem.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    GL_ST0RM: jeji tepelna vodivost bude urcite vyssi nez dat na cip primo blok (ktery ze zkusenosti nepasuji uplne a jejich nerovnosti resi prave ta pasta/pena).
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    DRAGON: nerikam, ze neprenasi, ale ze jeji tepelna vodivost bude nizka, samozrejme +- v zavyslosti na pouzitem materialu - viz nize

    HNIZDO: vyzva :-)

    Obycejna "3M Thermally Conductive Heat Spreading Tape" 0,8W/mK
    Vzduch 0,025W/mK, Cu 401W/mK, Al cca 180W/mK

    Z toho vychazi, ze stojaty vzduch je 32x lepsi tepleny IZOLANT nez obycejna teplovodiva hmota. Podtud dobre, ale to se samozrejme bavime o vzduchu ktery STOJI a neproudi.

    (Otazka je, jestli pameti produkuji tak velke teplo, aby bylo potreba jejich teplo sirit skrze nakontaktovane heatspreadery, pripadne jestli jim vice nebude *skodit* teplo, ktere se na ne prenese heatspreaderem nakontakotovanym na kontrolery spinanych zdroju.)

    Pokusil jsem se dohledat vypocet vlivu airflow, ale neusepel jsem a vic energie do toho nechcu investovat.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    GL_ST0RM: Ne, neodvedl. Chladici podusky maji podle typu (silikon-keramika, silikon-kov atd.) 10x-50x lepsi tepelnou vodivost nez vzduch. I kdyz uvazim velmi prudky ofuk, poduska ve spojeni s alu disperzorem bude mit mnohonasobne lepsi ucinek. Doporucuju precist si aspon knizku o chlazeni od Jiraska o navrhu chladicu, pokud zvladnes vs matematiku, mrkni se do skriptarny na Dejvicke, mozna tam budou jeste cvicebni skripta od Krejcirika o spinanych zdrojich, kde je tez nekolik uloh o chlazeni.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    GL_ST0RM: prosimte a jak si prisel na to, ze vypln mezi cipem a chladicem neprenasi teplo a je to "sajrajt"? to me fakt zajima :))
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    @all_t-12h: ste slepci :-) a je tam toho sajrajtu vazne pekna vrstva, vsadim se o flejm :-), ze ofuk vetrakem by odvedl lepsi praci

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ja taky zadnou Wrigley nevidim..
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    nojovidis, sem si to nepredstavil sestaveny :D tak nevim kde vidi zvejku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam