• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    Informace o grafických kartách nVidia - benchmarky, recenze, zkušenosti, přetaktování, chlazení, ovladače, hry, akcelerované aplikace.
    Cyberpunk2077 - technická stránka a nastavení, gameplay. Důvodem je svévolné a neodůvodněné omezení přispívání moderátorem do původního fóra.

    PhysX
    CUDA, vývoj

    Ovladače: nVidia download

    NVCUVENC dll download

    Trolling, OT a napadání se odměňují zahnutým ovocem.
    rozbalit záhlaví
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KLEINZACH: těm cenám teď se nedá rozumět, protože prodejci neví, co s nimi udělat, příchod 40xx s tím hrozně hýbe a vytváří spoustu neznámých. Teď kupovat grafiku se vůbec nevyplatí (pokud to nehoří), ten levnej vlak už odjel ze stanice.
    Mám ještě bookmarknutou MSI RTX 3080 12GB 384bit z pár měsíců nazpět s cenou 23 tisíc, teď stojí randál (pokud jí vůbec někde seženeš)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    LAUNCHER: e? 3080 byla v dobe vydani naprosto nesmyslne predrazena - vzdyt to stalo 40k+ a za to to fakt nestalo. praveze mi prijde ze v soucasny dobe nema cenu pri vydani kupovat nic: novy amd budou muset zlevnit, protoze prodeje sou mizerny, to samy ceka 4080 a navic jeste je dobry pockat az se vyzehlej technicky problemy spjaty s novou generaci typu 'napajeci kabel'.

    3080 se az nedavno dostala na uroven, za kterou bych to tenkrat koupil (20k). technologicky zastaraly to neni, na 2k je to porad dobra karta. (ja sem teda nakonec koupil tezarskou za 12k a jsem happy do te doby nez se nvidia umoudri s cenama 4080)

    --

    a cenam 3080 na alze ted moc nerozumim - maj rozmezi 20-40k
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LAUNCHER: Nikoliv, to jsi me neopravil, to jsi pouze napsal SVUJ NAZOR, se kterym vubec nesouhlasim. Nevidim jediny problem v tom, kdyz si ted nekdo koupi napriklad 3080 nebo 3090, ceny jsou mensi nez kdy byly v minulosti ve vetsine pripadu (znacek).
    A nebo napis, co znamena to tve "Z libovolneho uhlu pohledu".

    za mne kupujes kartu, tak resis dve kriteria:
    1) jaky mas budget
    2) kolik vykonu potrebujes

    snazis se co nejvic propojit tyhle dve podminky aby si dosahl nejvetsiho mozneho vykonu. Pokud shanis napriklad grafiku ted, nevim, proc bych nemohl sahnout po 30xx rade. Teda ted ne, pred mesicem ano.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DRAGON: Let me correct you: "kdokoliv chtěl kupovat RTX 30xx veci tak totalne promeskal" 2020, kdy byly nove. Kupovat GPU mimo release date je nesmysl, z libovolneho uhlu pohledu.

    Vyjimku bych uznal napr. pro decko, ktere se mimo cyklus nauci s mysi a klavesnici a/nebo nauci neco, k cemu potrebuje desktop GPU.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DRAGON: Neumí to CUDA. Spoustu věcí je napsaných pro CUDA. Pokud to člověk chce i na AI, je cokoliv mimo nVidia problém. Tohle mě mrzí a doufám že se to časem bude řešit, ale napsat cokoliv pod CUDA je zatím snadnější než alternativy.

    Druhá věc je DLAA. Můj nejoblíbenější AA algoritmus. Na AMD není a u AMD mě ani nenapadá alternativa k DLAA, všechny jejich algoritmy jsou downscaling, což DLAA není. Pokud se pletu, prosím opravte mě.

    Je problém s výkonem v RT. Spousta lidí RT nevidí nebo nepotřebuje. Já ho vidím.

    Co se mi naopak líbí a co nemá nV, jsou chiplets. Dalo to hromadu práce a je to potřeba, jinak se ceny GPU dolů nepohnou. Mrkněte kolik budou stát nové N3 waffers v TSMC.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HNIZDO: opravdu jsou ty AMD tak nevýhodný? jakto? moc do nich nevidím, ale dle par lidi co je maj, jsou podobne vykonove o mnoho levnější, to není pravda? Já měl za to, že stejný vykon je u AMD za menší peníz..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    RATTKIN: kdokoliv chtěl kupovat RTX 30xx veci tak totalne promeskal levny ceny cca měsíc zpět, ted to vykitli neskutečně..
    Teď? Kdo ví jak se trh zachová, osobně si myslím, ze 30xx půjdou dolů, až se objeví 4070 a níž..
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    https://www.cnews.cz/financni-vysledky-nvidie-za-treti-kvartal-jsou-tu-prodeje-hernich-grafik-mezirocne-klesly-o-51/

    tldr, nvidia se propadla o 17 procent mezirocne, amd o 15. nvidii se prodavaj min grafiky, protoze krypto, amd desktop, protoze maj drahy a nevyhodny produkty.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RATTKIN: pochybuju. já si ani nepamatuju že by nvidia nějak reagovala na konkurenci, proč by měla teď zlevňovat nový karty, když má v obchodech ještě ty starý
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    rtx 3080 už vypadá na 35.000 tak třeba za další týden by mohla být za 30.000 což?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Asi znáte, ale treba to někomu pomůže. Tracker pro skladové 4090 v Německu:

    DE NVIDIA RTX 4090 Series In Stock Tracker - NowInStock.net
    https://www.nowinstock.net/de/computers/videocards/nvidia/rtx4090/
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DF Direct Weekly #87: Witcher 3 'Next-Gen' Reveal, Pokémon Violet/Scarlet Performance Problems
    https://youtu.be/PukZRiqtMIA?t=3353


    DLSS 3 patch opravuje problemy s latenci a tearing. DF hlavne ukazal ze 30FPS na DLSS 3 je ted "lepsi" nez konzole 30fps
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HNIZDO: Je to od uz 8 mesicu, nejhorsi je psani na mobilu. Tam je tezky poznat, kdy prst opravdu je nad pismenem. Psani na nyxu je trosku vic agresivni diky tomu.

    Dik obema, odpovedet ve fyx jde jenom na jeden prispevek ;)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MCKIDNEY: tyvole XD
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MCKIDNEY: 😔😔😔 drž se
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HNIZDO: Jedno oko pryc a slo VR Nyxakum, druhe oko transplantace a tak 3080 sla kolegovi.

    jeste cca 6 mesicu budu videt hur nez FSR performance na FullHD
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HNIZDO: Hodiny jsou BS nektere jsou faulty uz od vyroby a BFU to proste nepozna nez dojde ke katastrofe.

    Jinak injekce a resin resi vetsinu problemu co nezjistis v zaruce, protoze se jedna o kapalinu.

    pumpy a tak, no to uz je nakladne :(
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MCKIDNEY: coze jsi
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    KLEINZACH: AIO je na tom hur, vyrobci neresi zaruky na odparenou kapalinu. To je velmi realna situace 2-3 roky po koupi.

    Sikovny clovek si poradi, ale tedka jsem 2 nemojl pomoct jak jsem oslepnul a sehnat nekoho kdo jim pomuze se jim ani nepovedlo.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    Nekde jsem cet, ze corsairi aio jsou na 80 000 hodin. Ale obecne - pokud se vysere aio chlazeni na gpu po zaruce, jsou velmi omezene moznosti jak s tim neco delat, krome toho to cele sundat a udelat custom.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    LAUNCHER: todle je aio - tam se (vetsinou) nic nemeni. v normalnim okruhu ("custom loop") menis hadice pro to, ze jsi se spatne rozhodl a pouzil PET/PUR, ktery pomerne rychle degradujou (zloutnou v radu mesicu, ztraceji flexibilitu v radu let). trvanlivy hadice jako silikon nebo epdm vetsinou menis jenom kdyz prestavujes okruh. tesneni na fitinkach menim jednou za 5+ let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam