• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    OTAVA: Přesně. Kdyby to byla pravda.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    HNIZDO: pokud bude narust vykonu tak extremni, tak se nebojim ze by byl problem s odbytem, vis kolik penez za elektrinu usetri datacentra kdyby to byla skutecne pravda ? I kdyby si meli napsat driver sami, porad se to pohadkove vyplati.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    OTAVA: zasadni zmena konceptu nemuze zahodit kompatibilitu s existujicimi enginy a hrami. respektive muze, ale musi to protlacit nekdo jako Wintel. pripomenu, ze zmenu paradigmatu testuje MS s ARMem, a jsou s tim zcela ocekavatelne problemy.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    To je jasná past na investory.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: A vejde se jim to do 120W single slot (text na obrázku vpravo nahoře).

Škoda že jen 1* HDMI + 1* DisplayPort, umět to nativně 3 momitory, tak bych si jí vzal 🤞😉
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    HNIZDO: Nejenom driverů, mají k tomu i render engine a podporu pro všechny zásadní DCC aplikace :)))
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    HNIZDO: Ja bych nepodcenoval to, ze prijdou s kompletni zmenou konceptu / paradigmatu. Ale samozrejme sance ze budou lepsi nez Nvidia pri pouziti stejneho konceptu jako pouzivaji GK nyni je naprosto miziva az nulova.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    Osobne to beru jako srandu, navrhnout gpu tohoto vykonu a schopnosti vcetne nejakych driveru od nuly bude stat stovky milionu az miliardy dolaru, a pod pet let bych to nevidel.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Resp oni tvrdi ze jejich jeden chip bude mit 3x vykon 5090 s tim ze 4 chipy budou mit vykon 12x vetsi, takze predpokladaji 100% skalovani, coz je dost odvazne tvrzeni. Taky ty pridavne SoDim DDR5 sloty - to chteji dosahnout takoveho vykonu s DDR5 ? Tzn bud na jejich reseni ma pametova propustnost velmi maly vliv, nebo si nechavaji rezervu na megahustoprisnou kartu s DDR7.

Na druhou stranu se nejednou stalo, ze zavedene firmy akorat jedou porad vic toho stejneho a jejich poozice se zta nedotknutelna, dokud neprijde nekdo kdo si rekne ze by se to cle dalo delat jinak, pockal bych na vysledky nejakeho realneho produktu.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    HNIZDO: líbí se mi, že to může být nainstalované do dbou mainboardů zároveň.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: IMHO scam, mmj viz PCIE 16x, z kazde strany jeden. Ostatne cela ta PCB mi nedava zadny smysl. Pro srovnani dam nize 4090.

FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    HNIZDO: Koukal jsem to jejich video a celý to na mě působí jako prodej zázračnej pilulek na cokoli... tak uvidíme :)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    Bolt Graphics Makes Bold Claims; Introduces Zeus With Up To 10 Times The Rendering Performance Of RTX 5090 GPU
    https://wccftech.com/bolt-graphics-bold-claims-zeus-up-to-10-times-rendering-performance-of-rtx-5090/
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: prostě chceš cítit tu sílu mezi nohama. chápu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Hele jasně, 5090 je drahá a je přetěžké jí sehnat. Ale 512bit 32GB VRAM v komerčním HW mě prostě fascinuje.

The 5800X3D's End? RTX 5090 CPU Scaling Tested
    https://youtu.be/m4HbjvR8T0Q?si=gsEt5-eK61AxdruW
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Mmch kdyz vysla 4090, tak jsem mel asi 4 nebo 5 predobjednavek, uz nevim presne. U te XT mam jen tuhle jednu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ENDER: Nikde a IMHO si na ni hodne dlouho pockam. Tohle je predobjednavka z Datart. Preferuji Alza.cz, ale tam me ani nenechaji udelat predobjednavku a nemam chut to hlidat.
    ENDER
    ENDER --- ---
    LAUNCHER: kde jsi ji sehnal?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Vodni nebo AiO? Je potreba to odlisit, protoze AiO ma omezenou zivotnost a RMA muze byt otrava pro BFU.
    Tim chci rict, ze pro netechnickeho cloveka by v rozpoctu melo byt misto pro doplneni tekutiny po 3-6 letech provozu.

Ja muzu pouze rict agregovane poznamky - SUPRIM ma asi nejlepsi vzduchove chlazeni, az na ASUS ASTRAL.
    Pro konstantni zatez to porad upada oproti AiO verzi. Vyrazne napred oproti FE.

Ceny nema smysl resit, prakticky kazda cena je dobra cena. Jenom mozna ne dobra pro tebe.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: už dva roky používám vodní verzi MSI 4090
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam