• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    ENDER
    ENDER --- ---
    LAUNCHER: Vetsinou jen stahnu voltaz a necham to byt, takze mi ve vysledku chlazeni moc nevadi..
    Vidim jako vetsi problem dostupnost tech karet, si rikam, ze to muze byt i dyl nez mesic nebo dva..
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ENDER: Ano a ne. Tohle jsou ty nejlevnejsi edice. OEMs asi necekali takovy zajem o ty top edice. Samozrejme, dobrou sluzbu to udela i tak, zejmena pokud to nekam chcete jen strcit a nechcete to resit. Ale priplatit si 1000 CZK za lepsi chlazeni bych jen doporucil, ostatne jako u kazde GPU.

Pritom je vyslovene skoda 9070 XT nepretaktovat, takhle to mmnt vypada u nas, zatim stabilni: -65 mV undervolt, az +275 MHz core, az 2774 MHz VRAM.

HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    ENDER: to uz vypada normalne
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    ENDER: podivej se na detail
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    ENDER: slušný :))
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    RUDOLF: To není tak úplně pravda. Intel přišel pred ccs 20. lety s Atomem, ale to bylo energie sakra levná a nikdo to neřešil, takže nebyl moc zájem, takže z toho nakonec zbyl jen vyprázdněný název pro jejich nejméně výkonné procesory. A poledních 10 let to byl průšvih s procesem výroby, kdy při zachování výkonu s TDP prostě dolů nemohli.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ENDER: Díky za snahu, cením. Ale bohužel jim tak úplně nevěřím...

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Nějaké updates ohledně dostupnosti 5090 neví někdo, pls? Já se nezlobím, zájem o 32GB VRAM je mi jasný, jen se ptám.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: "MS nemá páku na vendory co dodají game engine" - MSFT je nejvetsi majitel hernich studii na svete. Ale stalo by to $$$ a Xbox/PS je (zatim?) x86, tak se to neresi. Tlaky prijdou az ve chvili, kdy AMD/nVidia rozjedou vhodne ARM procesory a budou moct nabidnout APU na ARM pro konzole / laptop / desktop. A to prijde, ostatne viz nVidia Digits.

Reddit - Heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/Amd/comments/17eu3z4/nvidia_and_amd_plan_to_launch_arm_pc_chips_as/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Jakozto milovnik detailnich textur se na tohle moc tesim 😊 Ukazuji to zda se na UE5, tak se snad brzy dockam? Chvalim, ze to bude standardizovano / pod DirectX.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: Jak ja Ti rozumim.

Jenze, na Apple M4 / AMD Strix Halo / Intel Lunar Luke nemas kam tu 5090 zapojit, chybi tomu dostatecne mnostvi PCIe linek, tzn to co tady na starsim Ryzenu vidime napravo v cervenem. U tehle CPU mas jen nejake minimum, treba 4x, pro I/O.

Proto nejsou dGPU porovany ani na desktop Apple Mac Pro / Framework s Strix Halo / you name it. Potreboval bys jine CPU a to pro Tve a me smutne oci zatim nikdo nedela.

V desktop x86 bych ocenil rychlou "laptopovou" LDDDR5x, ale bohuzel jsem tam drzen ve "vezeni" s DIMM, na AI nepouzitelne pomalou a s vzdy pomalym bootem vyzadujicim rekalibraci.

DRAGON
    DRAGON --- ---
    jako nerikam, ze by to nebylo zajimave. Intel Book. By Intel. Ok. Mozna bych si ho i poridil, ale zrovna u Intelu bych pockal tak rok, nez ho youtuberi poradne protestuji. Momentalne intelu neverim ani nos mezi ocima.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    RUDOLF: Jo takhle. Ok. To mi neprijde, ze je vhodny srovnani. Apple je vyrobce koncovych zarizeni. Intel je vyrobce komponent. Pokud bys to chtel srovnavat, musel bys z Intelu udelat prodejce laptopu, to proste nejde srovnat. A nikdy Intel k nicemu takovemu neaspiroval. Ani AMD, proc zustavat jen u Intelu. Jasne, urcite by meli dobry potencial, zacit tohle delat, ale ted na to nemaj. Navic po tech failech vsemoznejch si takovy leap of faith nemohou dovolit.
    Ty si pletes poradi. Intel jede porad left right linku komponent. Apple zacal vyrabet kompy, rval do toho svy soucastky, pak zacal ve vetsim, spojil se s vyrobcema a vzhledem k tomu, ze nebylo na trhu neco, co by ho uspokojilo, vyvinul si vlastni radu komponent. Srovnavas Specialized a Shimano, kdyz to srovnam s cyklo svetem napriklad.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Mě analogicky na mém macbook skutečně jen chybí výkonné GPU, abych hrál své oblíbené hry. Dostupný Mac Pro s NVIDIA 5090 je asi něco, co by mi konečně vyřešilo - nutnost mít dva storje. Ale vlastně ne, protože korporát mi stejně neumožní onboardnout stolní macbook do sítě.

DRAGON: Intel na konci nevyplivne Intel Notebook, Apple na konci vyplivne Macbook. Ty componenty musíš dát do jednoho boxu, to je umění samo o sobě a Apple tohle pochopil dávno. Dělá ty komponenty přímo, aby byli v jedno boxu. Takže macbook od dob apple sillicon nehučí a přitom je výkonější než Intel based PC notebook. Důvod je v tom, že Intel prostě udělá komponenty, ale už se nestará o last-mile to je pak na vendorech. Tím že to Apple dělá celou dobu, tak chápe, že ty kompenenty designuje k tomu last-mile zážitku uživatele. Že např. se nespáliš nohu, když ti jede noťas na plno. Že máš super minimalistickou chasi apod. To je ta UX. Většina PC notebooku je hnusnej a teplej plast, čest vyjímkám. Retina je taky něco, co roztřelil Apple. Prostě ta inovace UX jede hlavně v Apple. Nejde jen o tom jak nadesignovaná UX OS, ale o celý HW. Výhody semknutýho ekosystému. Teprve někdy od W7 jsem měl pocit, že MS se začíná trochu v UI a to jsem začal na DOS a živí mě command-line na linuxech a AI. A ano, když jsem v dobách Core2duo, přecházel na Apple, tak to trochu bolelo. Pak bolelo UX Windows po letech a teď mám konečně pocit, že UX windows je tam kde má být (včetně terminálu a Linux sub-systému)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    RUDOLF: prosim dovysvetlit. Jako ze by mel intel vyrabet vic veci nez desku a procesor? protoze to ted delaj. Jako ze by si Apple rekl intelu: hele udelej mi komplet celej hardware interni? Intel vyrabi desky, grafiky a procesory, co vic je potreba? Asi nerozumim. BTW kdo ted Applu vyrabi celej notebook? Nikdo.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: Lidi si kupují PC kvůli GPU a to kvůli gamingu nebo renderingu. MS klidně může vyšachovat Intel a přejít na ARM. Všechny velký SW vendoři, se během pár let přeorinetují.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    DRAGON: nebylo tím mysleno CPU v notebooku, ale výroba celého notebooku. Což tě pak donutí řešit UX lidí co ty notebooky používají. Apple jim nadával roky a pak si udělal vlastní ARM.

ENDER: V tomhle má MS má horší pozici jak Apple. Apple má OS i HW. Apple to dal, MS to nejde. Ale jasný, na PC je gaming a gaming je high-performance. MS nemá páku na vendory co dodají game engines, aby začali ve velkém buildova do ARM architektury. Ale je joke, že Windows přes parallels na Macbook jsou rychlejší než nativně (M4 Max vs Razer Blade 18). Intel nemá koule riskovat. Apple riskuje pravidelně. Každopádně, Apple to softwarově vyřešil. Byl tam bolestivý rok dva přechodu. Ale dneska nikdo už starý intel-based macbooky nechce. Staričký M1 (apple sillicoon v 1) furt jede a celý SW ekosystém přesunul na ARM. On to jde, ale chce to mít výrazně lepší produkt a koule.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam