• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Imho existovala i předchozí verze postavená na 4xV100. Ale možná je to ta upcoming. Trochu se tam nevyznám

https://www.nvidia.com/content/dam/en-zz/Solutions/Data-Center/dgx-station/dgx-station-print-Infographic-738375-nvidia-web.pdf
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: Wow, tak tohle je luxus IMHO. Neznal jsem, díky.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    To vypadá potenciálně jako správný edge compute
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER:

NVIDIA GPU 1x NVIDIA Blackwell Ultra
    NVIDIA CPU 1x Grace-72 Core Neoverse V2
    GPU Memory Up to 288GB HBM3e | 8 TB/s
    CPU Memory Up to 496GB LPDDR5X | Up to 396 GB/s
    NVLink-C2C Up to 900 GB/s
    Networking | Peak Bandwidth NVIDIA ConnectX®-8 SuperNIC | Up to 800 Gb/s
    Supported OS NVIDIA DGX OS
    MIG 7
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: to nikdo na zkoušku ještě nemá
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: mluvím o tomhle upcoming produktu

DGX Station | Experience AI Performance on Your Desktop | NVIDIA
    https://www.nvidia.com/en-us/products/workstations/dgx-station/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Tím nic proti gustu. Ale pod 50t/s nejdu, ideál 100t/s a lépe.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: Pro mé účely je to líné LAUNCHER.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: já jsem v korporátu, tam je celý legal body a interní AI policy tým co tohle vyřešil pro všechny konzumenty AI napříč AI vendory;-) ale ano, řešit to sám tak, je odkaźu na rule-based AI;-)

Nicméně, když to bereš třeba přes AWS, tak bych čekal, že tohle mají na klíč a ty jen cvakáš.

Jo, právě proto jsem zvědavý na tu dgx workstation, jestli to bude 1/4 mega nebo víc. Ale už mi to naběháni AI přijde lepší. No a zkoušel ten plnej desktop Mac na inferenci? Má to integrovanou paměť s CPU, a ta může být imho 64+ GB. Stačilo by to zkusit na nějaký 64 GB MacBook Pro. Možná je to správná cesta na tohle cheapskate užívání
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: 1) Můžu. Ale ty za mě půjdeš na právní oddělení a vysvětlíš jim, že je to private, že data určitě neopustí lokaci kterou nemají opustit a že to nikde nic neporušuje. To celé si zopakuješ několikrát, protože se to týká více entit.

Já se vezmu popcorn a budu Ti fandit 😊

2) MultiGPU "na doma": Potřebuješ ideál platformu, která má hodně volných PCIe linek a neutrápíš jí tím provozem. Taky budeš muset dát od sebe ty karty, protože horko. Tzn nebudou ve slotu, budou na kabelu.

Jakmile je na to rozpočet, objednávají se AI servery. Jenže to stojí hrozný granát, no.

RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: jako malý zákazník si nemůžeš koupit privacy pro své data před providerem?

Hmmm… když není NV link, jak fungují ty multi GPU konfigurace? To od dob 30x už nic nema ten bandwidth a rychlost?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Ad Quadro -> RTX:

"NVIDIA Quadro is now NVIDIA RTX"

Quadro Legacy Graphics Cards, Workstations, and Laptops | NVIDIA
    https://www.nvidia.com/en-us/products/workstations/quadro/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Obecně ano, ale ještě o level horší 😊

Pokud to chápu správně:

1) Quadro brand už skončil:

Quadro - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Quadro

2) Teď jsou místo toho takové ty "RTX" karty, třeba právě RTX 6000 Pro viz níže, ta také bez NV link.

3) NV link mají až server grade GPU. No a tam pak platí co píšeš 😊

* Bez záruky, nic z toho doma nemám a neměl jsem.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: kdyby měla x090 se svou pamětí nvlink, dost lidí by nemuselo kupovat quadro za 4x
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ty jo, ani 6000 Pro nemá NV link. On to předpokládám stejně asi nebude umět ten "5090" chip.

Opet se ukazuje, jak úžasná ta 3090 ve své době byla a pro mnohé účely stále ještě je.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: Ty co se vejdou do 32GB: Krásné odezvy oproti cloudu.

Všechno: Smíš to používat na data, která do cloud nesmí.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: proč ty modely vlastně chceš běhat doma?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: Qwen3 Coder 30B běhá krásně (nezaměňovat s Qwen3, který jsi pastnul).

Ale teď zkus ten GLM 4.5 Air nahoře 😃
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: máš to pomalé?

random z netu

Model Name Quantization Memory Required (GB) Max ctx length Recommended Hardware Examples
    Qwen3-0.6B Q4_K_M ~0.5 32K Virtually any modern PC or Mac; integrated graphics are sufficient. Mobile phones
    Qwen3-1.7B Q4_K_M ~1.3 32K Any modern system with a discrete or recent integrated GPU; basic Apple Silicon Macs (M1/M2/M3/M4).
    Qwen3-4B Q4_K_M ~2.5 32K GPUs with >= 4GB VRAM (e.g., older GTX cards, RX series); entry-level Apple Silicon.
    Qwen3-8B Q4_K_M ~5.0 128K GPUs with >= 8GB VRAM (e.g., RTX 3050, RX 6600); standard Apple Silicon chips (M1/M2/M3/M4 base models).
    Qwen3-14B Q4_K_M ~9.0 128K GPUs with >= 12GB VRAM (RTX 3060 12GB, RTX 4060 Ti 16GB, potential RTX 5060 Ti 16GB); Apple Silicon Pro/Max chips (M1/M2/M3/M4 Pro/Max with >= 16GB unified memory).
    Qwen3-30B Q4_K_M ~18.6 128K Single GPUs: Used RTX 3090 (24GB), P40 (24GB, low bandwidth), L4 (24GB, low bandwidth), A10 (24GB), Tesla V100 32GB. Multi-GPU: 2x RTX 3060 12GB, 2x 4060 Ti 16GB. Apple Silicon: M-series Pro/Max/Ultra with >= 24GB unified memory. PC with fast DDR5 RAM (see performance notes).
    Qwen3-32B Q4_K_M ~19.8 128K Single GPUs: Used RTX 3090 (24GB), P40, L4, A10, V100 32GB. Multi-GPU: 2x RTX 3060 12GB, 2x 4060 Ti 16GB. Apple Silicon: M-series Pro/Max/Ultra with >= 24GB unified memory. PC with fast DDR5 RAM (32GB+ recommended).
    Qwen3-235B* Q3_K_L ~112 128K Multi-GPU: 5x RTX 3090 (120GB), 3x L40/A40 (144GB), 4x V100 32GB (128GB), 2x RTX Pro 6000 Ada (96GB – too small). Apple Silicon: Mac Studio/Pro M-Ultra with >= 128GB unified memory. PC Workstation/Server: 128GB+ high-speed RAM (DDR5 preferred).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: U me doma s 32GB VRAM takto... stridave oblacno 🙄 Muzu si za to sam a reseni existuji, co nadelam no.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam