• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHEDLOSémiotika- historie, koncepty a otcové zakladatelé
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    DECODEKL: tak proc jsi to sel studovat, kdyz te to neba, radsi jdi jinam ne.. btw. pristupne podava analytickou filosofii Peregrin, tak to zkus, jestli tomu svymu studiu das jeste sanci..
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---


    [ Sémiotický workshop / konferenceconference / 23.9.2011 / CR - Praha - DOX Centrum současného umění Poupětova 1, Praha 7, 170 00 ]

    Studenti pražské Elektronické kultury a sémiotiky a časopis Konstrukt připravují na 23. září 2011 (13.00 – 19.00) v centru současného umění DOX projekt Sémiotický workshop.

    Projekt „Sémiotický workshop“ si klade za cíl přiblížit širší veřejnosti obor sémiotiky v jejích nejrůznějších podobách. Snahou projektu je vytvořit platformu, na níž se setkají jednotlivé disciplíny sémiotiky: aplikovaná sémiotika užívaná v komerční mediální sféře, sémiotika jako nástroj interpretace uměleckého díla a sémiotika jako akademický vědní obor. Odlišné předměty zkoumání a metody přístupu vybraných oblastí se na základě rozboru praktických příkladů sémiotické interpretace pokusí poukázat na význam a šíři uplatnění sémiotiky v současném světě a představit sémiotiku jako jeden z účinných nástrojů analýzy naší každodennosti. Projekt „Sémiotický workshop“ vychází ze studentských řad za finanční podpory Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a Centra současného umění DOX.

    Bližší informace: http://www.konstruktmag.cz/workshop/
    KRISTIII
    KRISTIII --- ---
    THOMASMORTA: Děkuju ! na předměty jsem koukala něco vypadá lákavě, ale aby to nedopadlo jako u nas na fsv, ze ty nejlakvější předměty jsou nejvíc na nic
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KRISTIII: Tady je seznam předmětů: https://is.cuni.cz/studium/predmety/index.php?do=ustav&kod=24-KEKS&fak=11240

    A koukám, že analytickou filosofii učí Koťátko a sémiotiku Palek, to zní jako výborné reference.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THOMASMORTA: Jako navbazujici magistersky. Jmenuje se to Elektronicka kultura a semiotika ( http://fhs.cuni.cz/FHS-48.html ) a je to jenom prezencni, ale to na FHS ve skutecnosti co vim nic moc neznamena. Podle toho jejich webu mas v ramci toho moznost ctyr ruznych specializaci - sémiotika, média a komunikace, společnost a kultura, interaktivita a média. Osobne bych se trochu obaval, ze to bude malo semiotiky a hodne kecu a la medialni studia a podobne... ale mozna jim krivdim.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KRISTIII: Na FHS se studuje sémiotika jako samostatný magisterský program? A jde ji studovat kombinovaně?
    KRISTIII
    KRISTIII --- ---
    zdravím, najde se tu student sémiotiky na fhs, který by se podělil o zkušenosti se studiem...rozhoduju se, kam jít na magistra, tak pokud máte nějaké info,podělte se prosím:)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TERLU: Omouvám se, pro oči nevidím... Mimochodem - Základy sémiologie by měly být obsažené též in Barthes: Nulový rukopis.
    TERLU
    TERLU --- ---
    jj,super dik. Když něco seženu, podělím se. (jo a jsem slečna!) :-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TERLU: Ten Palek by měl být naskenovaný na http://uloz.to/ - zadej do vyhledávače Palek a buď to postahuj po malých souborech - to by měl být Palek I.pdf až Palek V.pdf, nebo skus ten velký soubor...
    Kdyby se Ti náhodou podařilo sehnat ostatní e-booky a chtěl ses podělit, budu rád:-)
    TERLU
    TERLU --- ---
    Ahoj, potřebovala bych sehnat na zkoušku tyhle knizky: Barthes, Roland:Základy sémiologie in. Kritika a pravda. Praha – Liberec, Dauphin 1997
    Bernard, Jan (ed): Tartuská škola. Sborník filmové teorie 2. Praha, NFA 1995.
    Palek, Bohumil: Sémiotika. Praha, Karolinum 1997

    V knihovně jsou vypujcený a nemužu je najit nikde ke stažení...
    tak jenom zkouším jestli je třeba někdo nemáte v el. podobě, případně nějaká laskavá duše...? :)
    Díky
    SVTONIK
    SVTONIK --- ---
    hoj, pisu diplomku, cosi jako uvod do teorie metafory a mam zatim hotovou 2. kapitolu "Metafora a metonymie. Strukturálně-sémiotický přístup". tak kdyby vas to zajimalo, budu rad za pripominky, mozna tam jsou nepresnosti, strukturalismus a semiotika nejsou zrovna moje silna stranka :) http://ToNikK.own.cz/DIPLOMKA2..pdf
    SOPFA
    SOPFA --- ---
    SHEDLO: hele dnes ráno jsem dělala přijimačky, takže mi teď na pár dní stačí informace, že jsem přijata:) jinak ale na webu FHS je poněkud abstraktní profil absolventa hezky popsán:)
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    SOPFA: dobrá, to nám pak musíš povědět, já jsem zatím nic výrazného o téhle katedře neslyšela, takže mne to zajímá. Hlavně jaké budete mít přednášky. Zmiňovali před nástupem, jaké je možné uplatnění po studiu?
    SOPFA
    SOPFA --- ---
    SHEDLO: to mě taky! v říjnu nastupuju na mgr., doufám, že bude o čem referovat :)
    MAJDALENKA
    MAJDALENKA --- ---
    ze sémiotiky jsou asi nejslavnější Ferdinand de Saussure (zakladatel), Charles Morris a Charles S. Peirce., určitým způsobem i Baudrillard
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    A neni tu někdo ze sémiotiky z FHS? Celkem by mne zajímalo, o čem to tam je:)
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    Jinak bych byla ráda, pokud by mezi vámi byl někdo kdo se o sémiotiku či biosémiotiku zajímá, aby třeba něco málo napsal o svojí práci. I když se v ní třeba sémiotika samotná objevuje jen okrajově.
    Mne spíše zajímá biosémiotika a to na úrovni molekul a buněk. Zajímá mne hlavně fenomén kódování, srovnávání DNA a jejích modifikací s přirozeným jazykem, dále epigenetika, ontogeneze (hlavně u obratlovců) a fenomén organické paměti.
    Teď jsem na tři měsíce na návštěvě v Tartu na katedře sémiotiky, což mě konečně dokopalo udělat tohle auditko. Mějte trpělivost s jeho vzhledem:)


    PETE321: jinak ad sémantika, moc toho o ní jako takové nevím, jen diplomku jsem psala o srovnání sémiotické (Uexküll, Hoffmeyer atd.) a sémantické biologie (M.Barbieri) a hlavní rozdíl je asi v tom, že v sémantické biologii není zapotřebí interpretace (místo ní jsou tam jednoznačné, víceméně binární kódy). Tohle téma se se mnou víceméně pořád táhne.

    Jak je to se vztahem mezi významem a znakem u klasické sémantiky?
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    a koukám že už jste to objevili ještě než jsem stačila zapracovat:)

    SUCZKER: to mě taky zajímá:) a co Peirce, Uexküll, Sebeok, Lotmann a další slavná jména?

    PETE321: nevim, myslíš, že jo?
    PETE321
    PETE321 --- ---
    a neni zabavnejsi semantika? ;o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam