• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    CROSS: Já nehodlám platit soud někomu jinému, kdykoliv se vůči němu někdo něčeho dopustí, natož najímat ochranku (armádu), pokaždé, když v sousední zemi dojde k převratu, nebo i když nedojde, aby se mohly kupovat předražené vojenské vehikly.

To je současný stav. Stav, kdy si můžeš najímat tyto instituce sám za sebe je pro mě lepší.
    PUPU
    PUPU --- ---
    BONGI: 'spolecnost se musi starat', rikas. a jakapak 'spolecnost', prosimpekne? rodina? obec? nejaka cirkev, charita? nebo proste vsichni povinne, at se jim to libi nebo ne? a 'starat se' znamena co presne? aby lide nechcipali hlady na ulicich? aby meli co jist, kde bydlet, praci, internet, zabavu, dovolenou aspon dvakrat v roce? a komu? postizenym, nemocnym, starym, nebo proste kazdemu, kdo se tak nejak ochomytne kolem?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOONER: A kdo bude ty sankce udělovat? Proč by si někdo nechal prohlížet živnost, když by tam šmelil? Kor když je jednodušší založit 3026. asociaci organizací obchodních inspekcí, a danej certifikát si slavnostně udělit sám. Nehledě na to, že ses po x-letech (a průserech) dostal do původního stavu, akorát si outsourcoval další službu mezi y-společností, takže už ani nezjistíš, jestli je to efektivní. Ostatně, jak dopadají služby bez dostatečný společenský kontroly lze dobře sledovat třeba u autobazarů, kdy si největší zloději u AAA auto nějak zapojili do TÜV NORD International GmbH - což se tváří jako firma parazitující na Tuv nord a teď se tvářej, jako kdyby byli nejpoctivější společnost na trhu.
    BONGI
    BONGI --- ---
    GOONER: A pak mas oblasti, mesta vesnice ... kde proste zadna konkurence neni. Lide se po zjisteni, ze ten kram, co maji ve vesnici neni poctivy asi nemohou sebrat a jet dalsich pet, deset kilometru dal. Alespon ne vsichni. Jenze to je prave to, co mi trochu na SSO vadi - uvazujete cloveka v plne sile, uspesneho, schopneho zdraveho a relativne moviteho. Ten zbytek je na okraji zajmu, mel by byt predhozen starosti jinych, nejlepe charitam ci komercnim podnikatelum a nemel by stat stat nic. Jenze skutecnost je takova, ze prave o takove skupiny se spolecnost musi starat.
    Socialni inteligenci trochu postradam.
    GOONER
    GOONER --- ---
    To, že si neumíte představit, jak by to fungovalo, neznamená, že by to fungovat nemohlo. Typická ukázka jsou úřady práce. Úřady práce selhávají ve své základní funkci, nacházet lidem práci. Tohle daleko lépe zvládnou soukromé agentury nebo lidi sami. Vyplácet podporu v nezaměstnanosti může pár úřednic v jedné kanceláři, na to nemusí mít x budov s hromadou zaměstnanců.

I ta vámi tolik propíraná ČOIka může fungovat na komerční bázi. Představme si nejprve stav, kdy nic jako ČOI neexistuje. Lidi chodí do restaurací a obchodů a někteří podnikatelé je berou na hůl. Pokud nepředpokládáme, že co podnikatel, to lump a zloděj, dá se očekávat, že budou fungovat i takoví, co šidit nebudou. To se mezi lidmi samozřejmě roznese, a tak budou raději chodit k tomu poctivému. To by lidem ale asi nejspíš nestačilo. Když přijedu do cizího města, přece nebudu zjišťovat u domorodců, kde mi nepoctivě naváží zeleninu, kde se ředí chlast nebo kde se manipuluje s datem spotřeby. Dá se tedy předpokládat, že by vznikla poptávka po tom, aby byl obchod jasně označen, jestli je poctivý nebo není. Patrně by pak vznikly soukromé agentury, které by za peníze podnikatelů (bylo by v jejich zájmu prokázat poctivost) toto ověřovaly. Samozřejmě nic není stoprocentní a osvědčení může dostat i nepoctivý prodejce, ale uplatit lze i státního úředníka. Krom toho by po odstranění státního monopolu mohla fungovat konkurence, takže služby by se časem nejspíš zkvalitňovaly a zlevňovaly a vznikaly by renomované firmy, jejichž poctivost by byla obecně uznávaná. Co se týče sankcí, předpokládám, že soudy by fungovat nepřestaly. :)
    MARYO
    MARYO --- ---
    Úřad práce, to fakt někomu přijde užitečný?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PUPU: Je to tak. Jsem línej na to přesvědčovat každýho cvoka o tom, jak funguje realita. Na to už sem moc zfotrovatěl. Stejně, jako nevidím point v tom, vysvětlovat gregovi a jeho partě, proč je nepodmíněnej základní příjem mimo. Na ukrácení volna v práci ok, ale že bych věřil, že by pronikly nějaký argumenty, z toho už sem se vyléčil dávno. Rozdal bych vám oběma kus sudet a zřídil rezervaci, aby se zbytek republiky moh jezdit koukat, co funguje líp.
    PUPU
    PUPU --- ---
    OMNIHASH: 'jsem liny argumentovat a vydavam to za prednost.'

nic moc.

kazdopadne bych na zaver teto debaty rad dodal, ze v necem mate pravdu - opravdu by to nefungovalo. nefungovalo by to tak jako doted. chapu, ze spouste lidi by se to nelibilo; na druhou stranu odmitam prijmout myslenku, ze to je tim padem spatne.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    OMNIHASH: No, já volil svobodný navzdory rozhovorům jejich zapálenejch členů

to je přesně to, o čem sem mluvil
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PUPU: řešení funguje: jediný co potřebujeme jsou sférický slepice ve vakuu
    PUPU
    PUPU --- ---
    CROSS: a proto by sis najmul firmu, ktera to udela za tebe. COI s.r.o. . proc by to takhle nemohlo fungovat?
    PUPU
    PUPU --- ---
    OMNIHASH: opomel jsi jeden dulezity detail - zadny 'vyber pokut' by se ve mnou navrzenem modelu nekonal.
    CROSS
    CROSS --- ---
    PUPU: to je nesmysl. Já si nehodlám platit soud pokaždé, když se někdo vůči mně konkrétně nečeho dopustí, natož abych si najímal ochranku pokaždé, když v sousední zemi dojde k převratu. Ale do této debaty se pouštět opravdu nebudu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    PUPU: proto taky lidé jako já Svobodné mohou volit (k tomu rušení). Co se týká té druhé části, to, že nerozlišuješ třeba právě mezi ČOI a "jakýmikoli podobnými organizacemi" je možná důvod, proč takové přesvědčování pokládám za ztrátu času.

Že by veřejná a státní správa potřebovala zeštíhlit a zefektivnit, o tom nemám pochyby, ale tahle zkratkovitost tomu moc nepomáhá.
    PUPU
    PUPU --- ---
    CROSS: ano, neprodukuji. zatim. nicmene dodavaji sluzby, ktere lide chteji ci potrebuji a radi si za ne zaplati (v principu, netvrdim, ze zrovna ve stavajici podobe)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PUPU: nezbytně nutný je akorát umřít, zbytek je čistě dobrovolná záležitost.

Nejdřív si stěžuješ, že ČOI pokutuje za provinění, načež bys chtěl, aby generovala zisk. Ne, rozhodně by to nevedlo k mnohonásobnýmu zvětšení výběru pokut.

PUPU
    PUPU --- ---
    hele, ja a pokud vim ani Svobodni netrvame na tom, ze je COI nezbytne nutne hned zitra zrusit. ja se jen tazi, zda je jeji existence, potazmo existence jakychkoliv podobnych organizaci opravdu nezbytne nutna a to ve stavajici nekomercni podobe. presvedcete me, objasnete mi to, treba zmenim nazor
    CROSS
    CROSS --- ---
    PUPU: to je poněkud mnoho otázek najednou.
    Není nezbytně nutné mít takovou instituci - v případě války například bychom ji asi oželeli. Je to ale užitečné. Co se týká zisku, to není otázka vadí / nevadí. Tento typ veřejných institucí přímý zisk produkovat nemá, jejich funkce je jiná, řekněme infrastrukturní. Podobně jako zisk neprodukuje policie, armáda, soudy.
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    PUPU: To si jako představuješ jak?
    PUPU
    PUPU --- ---
    OMNIHASH: a neni to spis tak, ze mas utkvelou predstavu, ze se zase 'nekdo musi postarat'?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam