ANDY_WARHOL: Ono to není až tak jednoznačné (20 min. Radiožurnálu):
Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPetr Mach, předseda Strany svobodných občanů je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vy jste nově zvolený do Evropského parlamentu a v dnešních Lidových novinách už říkáte, že do Bruselu na jednání parlamentních výborů se zapojovat nechcete, že chcete jezdit jenom na jednání do Štrasburku. Nemá být poslanec Evropského parlamentu ale náhodou na obou místech, a to co nejčastěji, protože přece za to budete placen, pane Machu?
Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNo, Evropský parlament platí na základě rozhodnutí Evropské unie své členy nějakým paušálem a pak je platí za to, když se zúčastní nějakého jednání, a to si myslím, že je absurdní, že my si myslíme o mnoha poslancích, že teda jsou v Bruselu a že tam pracují v těch výborech, ale oni se tam kolikrát jdou jenom tak zapsat na prezenční listinu, ta se dá nějakým úředníkům a úředníci jim vyplatí ty peníze.
Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Tak to byste nemusel dělat, to nemyslím, ale že byste chodil na ty výbory a jednal tam.
Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentu
Ne, naopak říkám, že já tady to nebudu dělat. Jednak si myslím, že když se někdo jmenuje poslanec, tak je poslán do toho rozhodovacího orgánu, aby tam hájil zájmy svých voličů a myslím si, že aby člověk hájil zájmy svých voličů, tak musí i mezi nimi žít. Mně to prostě připadá jako absurdní myšlenka být zvolen do Evropského parlamentu a odstěhovat se do Bruselu. Myslím si, že to způsobí, že ten člověk potom je totálně odtržen od reality a že podvědomě, aniž by si to uvědomil, přestane prostě hájit zájmy těch svých voličů.
Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Ale přece se nemůžete nezapojovat do jednání parlamentních výborů. To je, jak kdyby tady nechodili poslanci třeba na druhé čtení pravidelně nebo, nevím k čemu to přirovnat teď. Možná jste to vyřkl jen tak pro ty Lidové noviny. V nějaké slabé chvilce.
Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentu
No, nevyřkl jsem to vůbec ve slabé chvilce. Já se skutečně nechci do Bruselu stěhovat a to, co je důležité, je finální hlasování a hlasování pléna, které se koná v tom Štrasburku, takže tam, když se najde většina proti nějaké směrnici, tak já proti tomu také zvednu ruku, někdy budu v menšině, zvednu proti tomu ruku a neuspěju, někdy, když by třeba Evropská komise navrhla něco rozumného, tak to podpořím a nepotřebuji kvůli tomu být v těch jednotlivých výborech, ve kterých podle mě spíš Evropská komise ty europoslance uplácí.
Petr Mach ve Dvaceti minutách Radiožurnálu | Dvacet minut Radiožurnálu
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/1355625