• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    WANTON
    WANTON --- ---
    PUPU: Tak v takovém světě žijeme všichni. Už od základní školy do tebe na občance vtloukají "pravdu". A moje zkušenost je zcela jiná než jak naznačuješ. Byl jsem větší disident od 15 do 25 než jsem nyní. Tak nějak lidé s rozumem začínají pochybovat a hledat i jiné světonázory až po 20. Jestli to je postupným zklamáním toho jejich světonázoru netuším. Proto asi člověk inteligentní, ale konformní, nemá potřebu pochybovat, i když zcela zřetelně vidí nedokonalosti a selhání systému.

Jinak můj děda byl kovaný komunista, stará struktura, a táta již od 15, neboť viděl, jak systém nefunguje, byl klasický liberál. Ti není o konformitě, rozhodně ne vždy, prostě tátovi přišlo nesmyslné, nelogické, co hlásali komunisti, tak začal číst. Paradoxně z něj klasického liberála udělal Marx a jeho Kapitál, kde kromě té nelogické nesmyslné poslední filosofické části, Marx slušně opsal Milla a Ricarda. ;)

COOLER:

Zdravý rozum – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Zdrav%C3%BD_rozum
    COOLER
    COOLER --- ---
    PUPU: souhlasím, je to prostě o nadhledu. ten většinou získá člověk, který několik systémů zažil. a pak velmi silně nekomforní jedinci, kteří si umí udělat vlastní úsudek.
    COOLER
    COOLER --- ---
    WANTON: člověče, ty jsi nový Freud :) Já vždycky myslel, že selský rozum znamená spíš návod k řešení něčeho, nad čím člověk zbytečně moc dumá. jako ve stylu: moc nad tím nepřemýšlej a řeš to selským rozumem. netušil jsem, že selský rozum mají jen hlupáci :) když čtu tvoje podrobné analýzy, taky si říkám, že by někdy trochu toho selského rozumu nebylo od věci :)
    PUPU
    PUPU --- ---
    WANTON: obavam se, ze si to moc zjednodusujes. pokud zijes od narozeni ve svete, ktery ma urcity rad, vytvoris si podle nej svuj system. bude v nem dobro, zlo, spravne, spatne, normalni i nenormalni. v tomhle systemu pak zijes svuj zivot. pokud Ti tenhle system neco naboura, nemuzes ho jen tak cely zahodit. predstav si, ze treba zijes mezi samymi vice ci mene presvedcenymi komunisty - a najednou Ti zacne nejaky pravicak vysvetlovat svoje ideje. vsechno se Ti bude jevit naopak. dobre bude spatne, hodni budou zli a tak dale. bude to odporovat treba i tomu, co vidis a vnimas - vzdyt prece ti Tvoji komuniste pracuji radi i zadarmo, aby pomohli spolecnosti. jsou za to uznavani, ostatni je maji radi. vsichni berou jako nejvyssi hodnoty obetovani jednotlivce pro celek. vsechno do sebe zapada, vsechno funguje...
    WANTON
    WANTON --- ---
    A jinak - argument, že vysokoškolsky vzdělaní lidé tíhnou více k pravici se objevil na forech již na počátku století.

V navazujících diskusích jsme museli změnit "inteligentní lidé více volí pravici" na "rozumní lidé více volí pravici". Inteligence ještě není zárukou rozumu. Rozumní mohou být i hloupější lidé, např. vlivem výchovy, zkušeností, od toho asi vznikl "selský rozum".

ID Otava nebo ZhulenýUfo tak nemusí nutně být hlupáci, jestli mají rozum je však otázkou. Zatím jsem nepřišel na to, kde a kdy inteligentní člověk zamrzne ve vývoji. Už se stalo, že vlivem argumentů libertariánů jsem donutil inteligentní lidi začíst se např. do Misesova Lidského jednání a na mysl mi přichází tak dva tři lidi, kteří pro mne zcela nepochopitelně odvrhli vše, co si přečetli. Většinou to bylo z nelogických důvodů, prostě se jim to příčilo a nechtěli to přijmout za své, i když logika argumentů je v případě libertariánů, kteří si zakládají na logice, nepřekonatelná. Logika nelogika argumentů, nic nepomohlo. Zde mi nejvíce přijatelný argument těchto lidí při odmítnutí přišel argument, kdy tvrdili, že myšlenky sice hezký, ale kdyby to mohlo fungovat, tak už by to někde fungovalo, takže empirické argumenty. Dá se použít spousta argumentů jako např. že stejný argument se dal použít před průmyslovou revolucí, popř. americkou revolucí za nezávislost, vždy je v historii něco poprvé, ale předtím se haraší argumentem, že to ještě nikdy nebylo. Tenhle argument však nepřesvědčí, bo i spousta blbostí ještě nikdy nebylo, to neznamená, že by být měly. Takže jsem se začetl do listů federalistů (jsou na netu), nebo do prací historiků o soukromém středověkém obchodním právu, o středověkém anarchokapitalistickém Islandu, o Divokém západu, který nebyl tak divoký, jak si mnozí myslí, o Champagnských trzích s vlastními soukromými soudy a právem apod. Empirie přece jen k něčemu je. Stejně, aby inteligentní lidé překročili Rubikon, to někdy nestačí. A to je IMHO právě ta chvíle, kdy je podstatné, zda má někdo rozum, či nikoliv.

Na druhou tranu vím o pár lidech, kteří i přes počáteční odmítnutí argumentů libertariánů postupně libertariáství přicházeli na chuť. Takhle např. jeden člověk je již pouze jeden krok k přijmutí anarchokapitalismu, ale z počátku byl zatvrzelým odpůrcem i jen minimálního státu. Trvalo mu to však 6-8 let.
    WANTON
    WANTON --- ---
    JIMIQ: Já ve svém okolí již opět pozoruji tendence: Nic se nedá změnit, hurá na chaty. Takže se zase lidé uzavírají do svých světů, ve kterých umějí být šťastní a na veřejný život rezignovali. Havlova občanská společnost byla pouze idealismem.
    WANTON
    WANTON --- ---
    PAULMUADDIB: Hlavně máme v EU dočasnou evropskou DPH již přes 20 let...;)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    z facebooku, obzvláště dávám do pozornosti id OTAVA

Jan Gruber - napsal do diskuse (pod rýpnutím si do Svobodných) u Piráta Ivan Bartos velice pěkný text. Bylo mi líto, aby jen tak zapadl:
    " Nejde o to, aby člověk v potu tváře dobýval chléb. Někdo bude třeba makat od rána do večera šest dní v týdnu, protože jeho životním cílem jsou miliony na kontě a "být za vodou". Někdo bude pracovat 2-3 dny v týdnu a bude žít skromně, ale pohodlně a bez stresu. Někdo bude dobrovolničit tam, kde to považuje za užitečné, etické a lidské, a jeho ziskem bude dobrý pocit a čisté svědomí.
    Jsou možné různé životní strategie, žádná není "nejlepší" nebo univerzálně vhodná pro všechny.
    Ale problémy nastávají, když lidé chtějí neslučitelné věci (třeba pracovat 2-3 dny a zároveň milióny na kontě - ano i to lze, ale není to jednoduché). Nebo užívat si radost s trávení času se svými dětmi a zároveň budovat náročnou kariéru. Nebo studovat ve škole tak nějak na 30%, sem tam něco opsat, dělat co mě baví, a přitom mít více než desetinásobný plat oproti těm, co se snaží na 95%, leckdy dělají věci, co je hrozně nebaví, a dobře vlastní namáhavou duševní prací odhadli, co bude za 15-30 let na trhu potřeba.
    Svobodní chtějí, aby každý dostal to, co si zaslouží. Přičemž na otázku "co přesně to zasloužené je" odpoví všichni ostatní lidé svým PROJEVENÝM zájmem, svým utrácením, svou lidskou úctou, svým chováním se vůči člověku, svou ochotou mu pomoci, svými projevenými preferencemi. Nikoliv pouze prohlášeními a slovy, že "ten a ten by si to a to zasloužil". Nikoliv demokratickým hlasováním.
    Člověk může být šťastný i normálně, od přírody. Vážím si lidí, kteří to dokáží. Ale když už si své štěstí definuje tak, že k jeho realizaci nutně potřebuje spoluúčast jiných lidí, pak těm konkrétním jednotlivým lidem za to musí něco nabídnout. Něco, co ne on, nebo veřejné mínění, ale co oni považují za adekvátní."
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NJAL: Ono to jde blbě srovnávat, rus byl v kasárnech :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    Kurnik, Z totace, uz se mi ti nechce opravovat.
    NJAL
    NJAL --- ---
    ALESH: Ty budes nejaky mladsi rocnik, zejo :-) Lidi s dostatecnou zkusenosti s totace si pamatovaly horke vtipy o tom, ze "jednotka docasnosti = 1 furt" anebo treba ze rozdelit se bratrsky je neco jineho nez napul a tak...
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    ALESH: Srovnání v kritickém pohledu na slovo "dočasnost", navíc vnucené zvnějšku, je naprosto přiléhavé.

Ta paralela je i v tom, že o "umístění" nerozhoduje naše země, ale nějaký vyšší spolek, jehož jsme členem. Jinak očekávané opovržení stávájícím obyvatelstvem, vytváření enkláv, budoucí drobná kriminalita a sexuální obtěžování lidí v blízkosti enkláv, jsou očekávané, nebo zaznamenané projevy obou situací.

Jediný rozdíl je v tom, že ti ruští kluci se tady měli výrazně lépe, než doma, zatímco slušným syrským uprchlíkům připravuje náš establishment (právě tou podporou imigrace a kvótami) osud podobný toho, před kterým utekli. Když syrský kopta uteče do Egypta a následně do Malmö, aby ochránil své nezahalené dcery před znásilněním mladými muslimy, chudák netuší, že ta pravděpodobnost je dnes už téměř vyrovnaná...
    ALESH
    ALESH --- ---
    (tusim, ze i volil republikany a byl trochu rasista, ael to sem nepatri)
    ALESH
    ALESH --- ---
    PUPU: ja nerikam, ze to bude jednoduchy. Ja rikam, ze to srvnani bylo nemistne. Voskovec byl v mladi levicak, ale rozhodne ne komunista.
    PUPU
    PUPU --- ---
    ALESH: a mas pocit, ze si budes moct vybirat? uvedom si prosim, ze se jedna o kvoty - neboli nikoliv 'ujimam se vas, protoze je mi vas lito a chapu, proc a odkud utikate', nybrz 'tady mate dalsi varku a koukejte se o ne postarat'. Voskovec je zrovna skvely priklad - prvorepublikovy idealisticky komunista jako vysity a oni mu nejak neveri, ti jsou ale divni, co? ;-) jinak tohle hrozi dlouho a neplodnou debatou, ktera se Svobodnymi souvisi jen okrajove, obavam se. navic probranou jinde, viz treba http://vojtekova.blog.idnes.cz/.../argumentacni-manual-proti-povinnemu-prerozdelovani-uprchliku.html . za sebe uzaviram slovy 'klidne si za svy pachej takzvane dobro, jak uznas za vhodne, ale laskave k tomu nenut ostatni. dement je tu ovsem dle meho nazoru nekdo jiny nez Mach.'
    ALESH
    ALESH --- ---
    PUPU: treba ti ze syrie? Cast jiste ano. ale rozhodne ne vsichni, neni nahoda, ze prchaji nejvice ted, v casech kdy je situace na strednim vychode/africe horsi nez kdy pred tim. Uvaha o bojovnich je v tomto klubu asi pochopitelna. Ono i Jiri Voskovec byl pri prijezdu do USA rok drzen na Ellis Islandu, nez se prokazalo, ze neni komunista. Kdo jiej by v te dobe z CSSR prchal? Samozdrejme hlavne ekonomicti migranti a pak komusi (viz. Pavla Minarik treba zejo, podel nej by se meli soudt vsichni :)
    PUPU
    PUPU --- ---
    PUPU: ...protoze pokud jde o nejak kvo, kvo, kvoty, tak uz se davno nebavime o uprchlicich, ale ekonomickych migrantech (v lepsim pripade), pripadne o invazi islamskych bojovniku (v pripade horsim).
    PUPU
    PUPU --- ---
    ALESH: mimochodem, muzes mi vysvetlit, jak presne se lisi tahle invaze od te puvodne zminovane? krome toho, ze nejde z vychodu, ale z jihu?

https://i2.wp.com/...atfur.ca/wp-content/uploads/2014/10/African-migrants-boat-to-Europe-620x412.jpg
    ALESH
    ALESH --- ---
    JIMIQ: Alexander Grothendieck, jeden z nejegenialnejsich matematiku sveta si zase myslel, za kazdy inteligentni clovek musi nutne dojit ke stejnym zavru jako on a stal se ekologickym aktivistou. Evidentne musi mit clovek pro libertarianismus (vzdycky se musim zamyslet, abych to napsal spravne) tu spravno miru intelginece. Ani malo, ani moc ;]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam