• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    WANTON: Počkej, myslíš trh ve smyslu konkurenčního boje nebo ve smyslu absolutní absence regulace, nebo oboje?
    BENISH
    BENISH --- ---
    OTAVA: lzes! presvedceni vubec nezrazuje. moznost vystoupit neexistuje, sluzbu si tedy povinne predplacim, proto je ma kritika na dalsi poplatky opravnena, stejne tak je opravneny se te predplacene sluzby dozadovat B-)
    BONGI
    BONGI --- ---
    No, v podstate jsem slysel, co jsem ocekaval. Jen ta eugenika byla trochu navic, ale aspon je videt smer vyvoje nazoru.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BENISH: Pokud jsi mlady sebevedomy a uspesny muz , pracujes ve firme ktera ti to bud proplati nebo ti da nejaky sickdaye. Zda se ze tvoje Svobodne presvedceni te nejak trzne zacina zrazovat.
    BENISH
    BENISH --- ---
    WANTON: tri ses doma zadarmo, to porad plati. jen se zas chysta navrat, kdy budou zaplaceny vsechny dny.

podle meho nekvalifikovanyho nazoru (medicina je pro me spanelska vesnice) to sou prave ty nejdulezitejsi dny, kdy se vetsina nemoci nejvic rozsiruje, nez ji telo trochu absorbuje a polikviduje. tedy neplacenim 3 dnu nam nas skvely stat dal jasne najevo, ze mu o nase zdravi nejde (rika k doktoru nechod, radeji bez nakazit vsechny ostatni do prace), od lekare odrazoval poplatkem, po predepsani leku mi hazel klacky pod nohy pri jejich nakupu ... no proste stat na nase zdravi opravdu mysli dnem i noci! :-/
    WANTON
    WANTON --- ---
    BENISH:
    WANTON: Takhle mi blbnout hlavu, že jsem něco přehlídl:

Sociální výbor podpořil obnovu náhrady mzdy za první dny nemoci - FinančníNoviny.cz
    http://www.financninoviny.cz/...ialni-vybor-podporil-obnovu-nahrady-mzdy-za-prvni-dny-nemoci/1269707
    WANTON
    WANTON --- ---
    BENISH: Mě se ptej, proč lidi chodili po zavedené reg. poplatků méně. U nás je to nárůst návštěvnosti o třicet procent, plus minus každý měsíc po zrušení reg. poplatků jinak.

A jestli se nemýlím, tak první tři dny nemoci jsou stále bez náhrady.
    BENISH
    BENISH --- ---
    WANTON: desitky procent? tomu se mi nechce verit, zruseny je to teprve kratce, aby z toho slo uz delat kvalifikovany zavery. zruseni tech 3 dnu na navstvenost musi mit zasadni vliv oproti simulantum a nerikej mi, ze simulanti byli ve zdravotnictvi vazne tak zasadni problem, ze z toho musel vzniknout takovej zprasek
    WANTON
    WANTON --- ---
    BENISH: To určitě mohlo mít vliv, jenže ty tři dny platí stále a přesto se po zrušení reg. poplatků zvedly návštěvy pacošů o desítky procent! A to není náhoda. ;)
    BENISH
    BENISH --- ---
    WANTON: jenze se v tech statistikach zapomina na to, ze taky zacala platit ta zvrhlost, kde se zamestnancum neproplaci prvni 3 dny nemoci, takze je odmitam prijmout

GLADILAF: a jak teda obhajis ten poplatek za recept? to je s hypochondrama neobhajitelny
    WANTON
    WANTON --- ---
    A když už jsem investoval do několika minut psaním těch příspěvků o zdravotnictví níže, tak jedna insider informace, která pro vás možná bude překvapivá.

Na níže uvedeném se zástupci pojišťoven SHODUJEME, když spolu neformálně mluvíme. Všichni víme, jak zdravotnictví může fungovat lépe, všichni víme, kde a jak kua moc se plýtvá. Jenže to není na nás poskytovatelích a pojišťovnách, abychom s tím mohli něco dělat. Je to centrálně řízené odvětví, takže je to na politicích a tedy i na vás, na voličích. :-)

Ale vklidu mi tu dál tvrďte, že české zdravotnictví je DOBRÉ.
    WANTON
    WANTON --- ---
    BENISH: S "hypochondrama" to má společné mnoho. Nárůsty návštěv pacošů s banálními nemocemi o desítky procent oproti roku před zrušením jsou toho důkazem, proběhlo to i v novinách, jak si ztěžují zejména obvoďáci. ;)
    WANTON
    WANTON --- ---
    BENISH: nn, to v těch lékárnách bylo proti plýtvání léky - i těch blbých 30 korun lidi motivoval k tomu, aby je spotřebovali, nebo přemýšleli, zda je potřebují. Příklad s léky typu "paralen" - měl jsi ho napsaný na recept od doktora, věděl jsi, že máš platíčko ještě doma, bez reg. poplatku -> jasně, beru, dejte ho tam, ten se vždy hodí, s reg. poplatkem -> ten si nevyzvednu, mám ho ještě doma a ušetřím 30,- Kč.

Jen pro jistotu dodám, že doktor na preskripci léků nic nevydělá. Naopak, pokud jich předepíše moc, dostane pokutu (regulační srážku) od pojišťovny ve výši až šestiny celkových tržeb od pojišťovny.
    BENISH
    BENISH --- ---
    WANTON: ze to s hypochondrama nemelo nic spolecnyho dokazovala nizka castka a hlavne to, ze si poplatek platil i v lekarne, coz bylo po kontrole kvalifikovanym odbornikem, kterej uznal, ze hypochondr nejses a dany lek opravnene potrebujes, cili jen dalsi penezovod schovanej za uslechtilou myslenku
    WANTON
    WANTON --- ---
    WANTON: Jako bylo by zajímavé, kdyby všechna ekonomická odvětví byla centrálně plánovaná CELOSVĚTOVĚ. Pak by argument: "Nikde na světě to nefunguje tržně, takže to tržně fungovat nemůže." dostal zcela novou dimenzi.
    WANTON
    WANTON --- ---
    ALMAD: A přišel poslední fíkový list: "Dnes není žádné ekonomické odvětví zdravotnictví na světě ponecháno na trhu, takže tržní být nikdy nemůže." A předpokládám, že tržní příklady z 19. století zase nepomohou, bo tehdy lidé umírali i na banální věci, na které dnes za "státního" zdravotnictví běžně neumírají, takže ergo "státní" zdravotnictví je lepší než to tržní. :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    WANTON: No a proto byl byl vdecny za priklady lepe fungujicich trznich zdravotnictvi (a ktere vlivy prispely k tomu, ze jsou lepsi).
    WANTON
    WANTON --- ---
    ALMAD: To jsi to moje přirovnání čapl za nesprávný konec. Ty ve zdravotnictví nemusíš vynalézat BMW. Proto jsem tam ani neuvedl Ferrari. Já neříkám, že všem Ferrari, ale alespoň tu oktávku. A na tu už dnes máme - na lepší auta měli na západě, když jsme u nás za komančů jezdili trabantem. Je to jen o zvolneném systému řízení. Byrokratické centrálně plánované vs. tržní zaměřené na podnikatelském zisku a ZTRÁTĚ.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    WANTON BENISH: Uh, moje narazka na poplatky se tykala ekologicnosti tisku prehledu o tom kolik stal tvuj pobyt v nemocnici, protoze o tom byl puvodni prispevek.

Jinak bych je z tyhle debaty vynechal jako poddruznost, priste na to dam pozor.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    WANTON: Jo, ja mam akorat pocit, ze to mnozstvi R&D nutne k tomu abys vynalezl dnesni BMW v dobe, kdy vsichni maji trabanta nebo moskvice je velmi vyrazne.

A ze si nejsem jist, ze privatizace sama o sobe je to, co to zaridi. A ze bych po pravde driv vyzkousel ty jine kroky, nez privatizaci, protoze jak rikam, v tech jinych oborech (co jsem zatim videl), nebyla tak nemozna substituce (i ty blby telekomunikace nebo SZDC ji maj).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam