• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKlobouky, čepice, hučky. Nechte na hlavě!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Národní soustava povolání registruje povolání:

    kloboučník - http://katalog.nsp.cz/karta_tp.aspx?id_jp=2822
    a modistka - http://katalog.nsp.cz/karta_tp.aspx?id_jp=2823&kod_sm1=29

    přičemž u obého říká, že "Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kloboučník, kloboučnické práce."

    Nevíte někdo, jestli se tohle ještě někde nabízí??
    PYVERRN
    PYVERRN --- ---
    GOBERS: co to je pomerne draho? zjisti nam vice... :-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PYVERRN: Což o to... já klidně překládat budu, to není problém, ale na české poměry to vyjde hodně draho + ještě ubytování a cesta. Takže nevím, nevím, jestli by to pro vás mělo cenu... ale pokud ano, tak jsem jenom pro.
    IGNIS_FATUUS
    IGNIS_FATUUS --- ---
    GOBERS: škoda že v čechách už žádná škola není... na modistky býval učňák ještě poměrně nedávno, řekla bych že i v republice ještě je pár lidí co se to učili... chce to se jich jen dopátrat... v Tonaku, Model Praha.. koukám že i na Barrandově zdá se pořád funguje nějaká klobouková dílna...
    PYVERRN
    PYVERRN --- ---
    GOBERS: kdyby nam udelali kurz na vyrobu cylindru v aj (i kdyz budes stacit jako prekladatel), tak bych se pridal... :-)

    jinak ja uz jsem taky zaukoloval par lidi zjistovanim info... :-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IGNIS_FATUUS: Sešívané jsou myslím potom ty skládačky - to byla levnější varianta.

    Tvarování klobouků na dřevěné kopyto se dá celkem pohodlně naučit, v Zürichu na to jsou kurzy v jedné velmi tradiční kloboučnické dílně - člověk stráví několik dní na dílně, naučí se to a udělá si nějaké čtyři pět klobouků. Mají to tam cílené tedy hlavně na klobouky dámské, ale ten princip musí být stejný, řekl bych. Dost o tom uvažuji...

    Každopádně se zeptej, to budou cenné informace. :)
    IGNIS_FATUUS
    IGNIS_FATUUS --- ---
    GOBERS: anebo půjčit - v muzeu nebo tak - z rubu se dá poznat co je to zavazbu - jestli tkanina nebo úplet, nebo co... ale myslím že to není jediné tajemství výroby :) Co se tvarování na kopyto týče tak to zas tak záhadné není - napíná se a napařuje, tvaruje a tvaruje, chce to spoustu trpělivosti a zručnosti... je to stejný jako s botama - pořádnej kumšt :)
    Doma sice kopyta na klobouky máme, ale na cilindr asi ne.. i když mamka cilindry vyráběla, myslim že to normálně sešívali... ale zeptám se...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IGNIS_FATUUS: No k tomuhle všemu už jsme se tady více méně dobrali.
    Ad výroba - podle všeho opravdu jde o tvarování na kopyto. Ale jak přesně, to nevím. Ale viděl jsem ta dřevěná kopyta k tomu určená, takže to musí takhle nějak být.

    Jak to tak vidím, tak jediná schůdná cesta je pořídit nějaký ten hedvábný cylindr a vystavit ho podrobnému zkoumání. ;-)))

    IGNIS_FATUUS: Tohle by odpovídalo. Z dobových materiálů víme, že si gentlemani své klobouky nechávali pravidelně "česat", aby jim udržovali náležitý lesk.
    IGNIS_FATUUS
    IGNIS_FATUUS --- ---
    IGNIS_FATUUS: už asi vím, kde je ten šum - to že ty cilindry jsou jakoby chlupatý - sametový, neznamená že jsou plstěný, jak hedvábná tkanina tak pletenina může být počesaná tj takle nějak chlupatá... hedvábný samet to je v našich končinách takřka nedosažitelný materiál, ale vyrábí se pořád a ze zahraničí se objednat dá, akorát to není úplně ten pravej kloboukovej, ale to už se tu taky někde níž řešilo že se ten matroš už nedělá, že... Mno nicméně moje teorie výrobě platí stále :)
    IGNIS_FATUUS
    IGNIS_FATUUS --- ---
    GOBERS: hm myslim že je tu nějakej komunikační šum v názvosloví :) plst je název materiálu vyráběného z chlupů zvířat - vlny a podobně, kdežto hedvábné vlákno je z kokonů housenek a narozdíl od plsti se pod pojmem hedvábí (materiál) rozumí tkanina, případně pletenina.
    Abysme se vrátili k těm hedvábným bezešvým cilindrům, tak ty rozhodně nejsou vyrobeny plstěním. O jejich výrobní technologii nic nevím, ale mám pár doměnek. :) Moc si nedovedu představit, jak by se to tkalo do tvaru - ale může na to být nějaký chytrý udělátor samozřejmě. Mohlo by to být taky pletené a pak natažené na pevný základ. Anebo - a to je moje čistá fabulace - by to prostě mohl být rovný kus tkaniny tvarovaný na kopyto - což by se podobalo technologii výroby bot a odhaduju že i hedvábí je k tomu dostatečně pružné a zároveň pevné...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IGNIS_FATUUS: Jasně. A co by bylo tak plsti nejbližší, aby to z hedvábí šlo?
    IGNIS_FATUUS
    IGNIS_FATUUS --- ---
    GOBERS: Plstit hedvábí nejde - hedvábí je jiný druh vlákna (fibroin) než vlna (keratin) - už z podstaty je to nemožné.
    BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    RAEL
    RAEL --- ---
    DOTAZ/NABÍDKA:
    Koupila jsem si loni látkový plážový klobouk. Krempa je měkká a široká a "ležérně plandá". Barva šedočerná se světle žlutým lemem. Vypadá hezky, ale bohužel mě dost znervožňuje padáním do očí. Stál asi čtyři stovky právě v tom obchodě na újezdě. Předám do dobrých rukou za nějakou pozornost, v Praze prosím.
    TOOMUCH
    TOOMUCH --- ---
    och
    BOO
    BOO --- ---
    LIMONADA: super, behem tejdne se tam mrknu ;))
    LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    BOO: vzpomela jsem si na tebe, presne tyhle jsem zahledla v kramku co je primo u stanice tram ujezd - maj tam spodni pradlo, puncochy a klobouky. myslim ze i od ruznych firem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam