• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JELYFISHStáří doma
    Jak se starat o starého člověka a jak mu, v rámci omezených možností, co nejvíc zpříjemnit život? Legislativa o seniorech, možnosti alternativní péče. Tipy, triky a zkušenosti, jak se vypořádávat s každodenními problémy, nudou, jejich pocitem méněcennosti a naším případným vyčerpáním?
    rozbalit záhlaví
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    Ahoj ve spolek. Právě se snažím rozjet jakousi pracovní/podpůrnou skupinu na téma domácí péče a možnosti pomoci, finanční i psychické. Spousta lidí je před tenhle úkol postavená bez jakékoli opory a chybí k němu veřejná diskuze. Rádi bychom jí rozhýbali, nejspíš v sociálním centru Klinika v Praze. Všichni zájemci o zapojení vítáni, především lidé s osobní zkušeností!
    Více zde:
    [ DLOUHA_POTVORA @ KLIniKA ]
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Zbylo mi doma 1 baleni : Inkontinenční kalhotky MOLICARE Premium Medium vel. M, 30ks.
    Rada venuju nekomu, kdo se doma stara o seniora a potrebuje je. Ne pro dalsi preprodej! (Praha)
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    YOZHIN: 1. ošetřovatelská a zdravotní služba jsou poskytované různými obory. K nám chodí sestřička, kterou jsem smluvila z místní polikliniky a ošetřovatelky nám chodí z farní charity chodov, pak je taky dobrá diakonie.
    2. netuším, obávám se že jich moc nebude, buhví jestli vůbec nějaká...ve většině případů to ale není nezbytně potřeba, "stačí" mít kliku na doktory, kteří to se starými lidmi umí a neobtěžuje je to
    3. máme vynikající zkušenost s domovem na Hájích, jsou tam neuvěřitelně lidští a profesionální a to se týká i péče o naprosto nemohoucí lidi. Lékařskou asistenci ale neposkytují, pokud vím. Otázkou je, zda se dotaz týká běžné péče či hospice nebo nemocnice. V tom je dost velký rozdíl.
    YOZHIN
    YOZHIN --- ---
    Ahoj přeposílám dotaz kamarádky. Kdyby jste věděli o někom kdo by mi k tomu mohl dát nějaké zkušenosti tak klidně do pošty. Je to pro jeden nadační fond. Díky.

    "mohol by si sa prosím medzi svojimi kamarátmi, ideálne pražákmi, ktorý majú rodinnú skúsenosť s opatrovaním starších rodičov skúsenosť, spýtať či majú dobré referencie na tieto služby?
    1. Firmu, neziskovku, ktorá má službu domáceho ošetrenia pre seniorov, ideálne so sestričkou a lekárom, ktorý príde k seniorovi priamo domov.
    2. Kliniku, ktorá sa špecializiuje na zdravotné služby pre seniorov (kľudne súkromnú)
    3. Domov pre seniorov, ktorý poskytuje luxusnejšie služby (24 hodinovú starostlivosť i lekársku)"
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    CORNELA: no tak něco se stát může, to je pravda, zatím naštěstí dělá jen takové věci jako že vyhazuje příbory do odpadků, nebo že dává psům čaj do misky... On tam teda dost často přes den je mámin manžel, ale stejně... Jenže jak to udělat, když jsou všude ty pitomý čekačky a navíc samy tu říkáte, že dostat jí z horšího ústavu do lepšího se nemusí povýst?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    CORNELA: no tak to naše babička neví jaké je datum zcela spolehlivě, nezná už ničí jména, nebo volá na každýho jiným jménem, když mluví, tak polovina z toho jsou bludy a vidiny. Pravidelnej režim je něco co se dá těžko zajistit, když s ní nikdo nemůže být celej den.

    HHANULKA: tenhle pobyt mamka využije v létě až pojede na dovču. Mamka se jinak taky bojí že bude mít výčitky svědomí, proto to furt odkládá. Ale zas je na to sama, nemá sourozence...
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    MIKATCHOU: u nás daleko víc trpěla mamka se strejdou, když se náš děda dal do domova....ještě po jeho smrti si vyčítali, že ho tam dali a že se o svého otce nepostarali sami......a bylo úplně jedno, že se starali co nejvíce mohli....nikdo jim v té době nevysvětlil, že tak je to pro obě strany lepší a jejich pocit viny převážil
    každý má tohle jinak, ale chci tím říci, že je třeba brát ohled na babičku, ale stejnou měrou na mamču, aby ona s tím byla v pohodě, aby s ní o tom někdo mluvil
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    MIKATCHOU: pokud uz to nezvladate, tak je jeste moznost tzv. prechodneho (odlehcovaciho) pobytu 1-3 mesice....vyuzivaji to pecujici rodiny, pokud si potrebuji dat pohov, vymalovat, jet na dovolenou....zaroven na tom kratkem pobyte zjistite, jak se babička se změnou vyrovnává....a na ten kratsi pobyt je kratsi cekaci doba
    mezitim si muzete trochu odpocnout a nacerpat sily na dalsi pecovani..anebo mezitim stihnout vyridit nekde dlouhodoby pobyt
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    CORNELA: co myslíš tím "psychicky kompenzovaný"? jakože ještě vnímá věci kolem sebe a nás? v jakém stádiu je změna průser? mamka má možnost jí dát v podstatě relativně rychle do nějakého horšího zařízení, ale ona furt čeká až otevřou to pěkné zařízení v Prachaticích... jak rozlišit, kdy je ten pravý čas??? my už z babičky šílíme teď, ona se nudí, je zmatená, neví co má dělat, někdy je ok, někdy brečí... sama být už nemůže.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HHANULKA: na psychiatrii chodí už asi dva roky, prášky bere celou tu dobu, příspěvek mamka pobírá taky, myslim že ty 4 litry.
    O místo má mamka zažádáno na několika místech, ona bydlí v Ceských Budějovicích. Jenomže teď čeká až v Prachaticích otevřou nějaký speciální centrum pro lidi s demencí, ale to bude asi až na podzim a budou tam mít jen 26 míst. Mezitim si láme hlavu s tim, co by pro babičku bylo lepší, jestli domov, kde se jí budou věnovat, nebo doma. Babička totiž poslední dobou dost často brečí, je na mamce děsně závislá, zároveň jí ale někdy švihne a začne bejt zlá. Furt se ptá co má dělat, počítá minuty, a hlavně ona dycky byla hrozně ukecaná už jako zdravá, já sem kuli tomu s ní měla konflikty už od puberty, páč mě hrozně vytáčela, a teď mluví furt stejně hodně, ale 99% jsou blbosti, takže nám s mamkou prostě už nestačí nervy a trpělivost.
    Vůbec netuším co by s ní udělal domov... ale vim, že mamka takhle dál žít nemůže, to by se zbláznila.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    MIKATCHOU: a byli jste s ni na psychiatrii? pokud ne, tak tam jdete. babi muze dostat leky, ktere ji na nejakou dobu pomuzou. pokud babicka potrebuje peci, muzete na ni dostavat prispevek na peci 2000 nebo 4000 mesicne od socialky.
    neni tak lehke ziskat misto v zarizeni pro lidi s demenci, zvlastne v Praze. takze byste ho meli zacit shanet uz ted, i kdyz jeste neni treba. do te doby muzete babicku davat do stacionaru, kde bude pres den, budou s ni cvicit pamet, motoriku atd. a pak si ji vecer vezmete domu.
    kazdy stary clovek snasi zmenu jinak. nekteri si na domov zvyknou, jini ne a ztrati chut zit.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ahoj, zdá se, že tato diskuse moc nežije, tak snad mi někdo poradí.
    Je tu někdo, kdo má zkušenosti se stařeckou demencí?
    Dočasně se starám o babičku, teď má návaly pláče, že chce pryč, nebo že chce něco dělat, nebo mít nějakej program, přitom plácá blbiny, já mam čas jen na základní péči - dát jí najíst, prášky, pustit televizi... Neni pro takového člověka lepší být v ústavu, kde se mu budou věnovat? Normálně se o ní stará mamka, ale ta už je z toho taky na zhroucení..
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Vážení přátelé všech generací,
    jsme PRA-PRA a rozjíždíme super projekt: chceme vytvořit platformu pro setkávání starých a mladých, ve kterém by si obě skupiny mohly navzájem předávat své unikátní znalosti a dovednosti, poznávat jedna druhou a sblížit se. Vyplňte prosím upřímně následující dotazník, ať víme, kterým směrem se do toho máme opřít. Moc děkujeme!

    http://url.googluj.cz/3kt

    http://www.facebook.com/events/272027289541395/
    SEDMIKRASKA
    SEDMIKRASKA --- ---
    Na netu jsem při svém hledání našla docela zajímavé pdfko, zabývající se fenoménem Výživa ve stáří : http://is.muni.cz/th/60171/lf_m/komplet.DP.pdf
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    Jak to čtu, tak ta naše ,,paní na hlídání" je asi extratřída :) Mladá mamina, která končí mateřskou, bydlí přes ulici, s babičkou se zná odjakživa.Akorát je blbý, že to asi už kvůli děckám nemůže vzít na celej úvazek, takžee stejně tam bude muset být skoro pořád někdo z rodiny. Babičku nejde nechat bez rizika přes noc samotnou...a mimochodem v kraji (Okres Ústí nad Orlicí) služby nula. Domovů důchodců ale hned několik. Vrchol absurdnosti byl na sociálce, kde jsem se přišla zeptat na to, jestli existuje ,,nemocenská na seniora" tj. omluvenka do práce např. na dva týdny, aby kvůli tomu nemuseli čerpat dovolenou a ta paní naprosto nechápala. jediný co mi uměla nabídnout byl domov důchodců, v kraji neexistující pečovatelka ( i přes to, že jsem několikrát zdůraznila ochotu starat se o babi v rámci rodiny) a aby tomu nasadila korunu, tak mi dala lejstra na příspěvek na péči, přičemž to poslední, co nám momentálně chybí jsou peníze. at žije dobře promyšlený sociálnís stát......

    A škoda, že babi bulvár nenávidí, je moc ,,ekl" :) Možná je prostě nezabavitelná....

    Neznáte někdo nějaký kličky, alternativy? Jak to vyřešit v práci jinak než výpovědí?
    QASHA
    QASHA --- ---
    No mě umřela babička nedávno :( žila s námi v jedné domácnosti, skoro neviděla, skoro neslyšela (slyšela jen to co chtěla) a nebyla schopna sama chodit, protože se ji motala hlava a vždycky sebou někde sekla a pak nemohla vstát, tak radši posledních pár let ani ven nechodila. Jídlo si v podstatě ani nebyla schopna sama připravit, takže ji musel 5x denně někdo donýst jídlo a píchnout ji inzulín (měla hodně silnou cukrovku a doktor ji řekl, že normální jehly, na který byla celej život zvyklá, ji už nesmí dát, a že musí začít používat takový ty inzulínový pera - pro 80ti letýho člověka nepřipadá v úvahu aby se s tím naučil, hlavně když skoro nevidí - takže v podstatě nás takle k babičce připoutal, že jsme nikam nemohli ani odjet, protože vždy musel být někdo v těch určitých intervalech doma)
    Vydrželi jsme to pár let, ale hlavně moje máma to už nezvládala, tak to začala řešit. Zažádali jsme o příspěvky na péči o osobu blízkou, doktor vypsal nějaký papíry a přišla sociální pracovnice... vyšlo nám to na 8tis., z toho jsme chtěli najmout pečovatelku, ale charita a podobně byly extradrahý a přístup k babi byl otřesnej (asi jako některé sestry v nemocnici - žádnej zájem, mají toho moc, ani dobu kdy přijdou si nevyberete).
    Nakonec jsme sehlali takový 2 hodný paní, čerstvě v důchodu, který se po týdnu střídaly a vždy docházely na půldne. Pomohly ji se umýt, oblíct, nachystaly ji oběd, atd. pak si s ní pokecaly o všem možným, na co my jsme neměli čas ani nervy a trošku jí uklidily v pokoji. Když bylo hezky tak šly na zahradu a četly ji různý bulvární časopisy :-) babča neuvěřitelně ožila, říkávali jsme jim "placený kamarádky" a byly naprosto výborný, babi si na ně zvykla, takže cca po roce jsme klidně odjeli na dovolenou bez starostí, protože bylo postaráno :-)
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    me uz babicka umrela, druha zije v bagdadu takze to uz "resit" nemusim :/
    JELYFISH
    JELYFISH --- ---
    Už si pomalu neumí pustit ani televizi, u nás je internet out :/ Jak třeba řešíte to samotné ,,zůstávání doma"? Pryč z práce?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    no a co internet? mozna se ptam na blbost pac babicka treba odmita nebo neni schopna pracovat s PC ale na druhou stranu, kdo z nas nedokaze prosedet na netu celej den?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam