• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUDWIG_Funkcionální programování (Haskell, LISP, XQuery, OCaml, F#, Scala, ...) - praxe, teorie a uplatnění
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SAJAGI: klasická matematika. Ten zápis je mnohem kratší, takže když máš něco matematicky zajímavějšího, nemusíš z toho dělat kdovíjakzdlouhavej a těžko čitelnej kód a soustředíš se fakt jenom na ten problém. Stačí to takhle?
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    LUDWIG_: ok, tak já mám úplně začátečnický dotaz. Na jaký typ problémů se funkcionální jazyky nejvíc hodí? (ideálně bych chtěl slyšet něco z praxe, ne výcuc z wikipedie ;)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    TMA: v tom se tolik neorientuji, ale predstavuji si, ze nejvetsi zaprah bude kolem napsani parseru, na coz je imho haskell idealni
    TMA
    TMA --- ---
    LUDWIG_: Kvůli DSL (domain specific language).
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    WOODMAKER: tak to je pomerne standardni u uceni se haskellu (narozdil od vetsiny "normalnich" jazyku), ze se projedou funkce a operace pro vstup/vystup byvaji az na konec, pokud vubec. mno, haskellacky funkce nepotrebuji side-efekty na IO (takhle se to resi v mirande, pokud se nepletu?), kdyz tu jsou monady :)

TMA: myslim, ze ne - kvuli lazy evaluation ani nevim, jak by se to na to napasovalo... k cemu bys to vlastne potreboval? ja si u lispu pamatuji vyuziti na osetreni kodu, pokud neco bude (ne)nabyvat nejake hodnoty - o to se v haskellu nemusis starat a jen pouzijes monadu Maybe
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    nebo Scalu
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    WOODMAKER: Pokud chceš praktickou funkcionálku, mrkni na F# :)
    TMA
    TMA --- ---
    Je v Haskellu něco jako lispovské defmacro?
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    LUDWIG_: díky. Tak mě napadlo, že bych se rád podíval na nějakej návod, jak ten jazyk používat prakticky. Měli jsme ve škole kurz haskellu a bylo to o funkcích. A všechny ty funkce byly jako takový a bez jakýchkoli side-efektů, jako je vstup, nebo výstup. Nebylo by prosím něco takového?
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    (jinak klidne hrnte newbies dotazy - nebojte, nikdo z nas nekouse :))
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    WOODMAKER: tak jako se vsim (viz proflakly vtipek s implementaci faktorialu: http://www.willamette.edu/~fruehr/haskell/evolution.html ) mas celkem dost moznosti - nejjednodussi je asi dat do main funkce putStrLn, tedy
    main = putStrLn "Hello World"
    pak zkompilujes a spustis, nebo pouzijes runghc

(jestli jsem tedy spravne pochopil, ze chces klasicky hello world program, nikoliv jen hello world vraceny jako string v naky funkci v ghci)
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    :) mám hloupou otázku. Jak v haskellu udělat hello world program? A nechci "hello world" odpověď, protože to mi jenom vrátí string. Já ho chci vypsat nějak ...
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    MICTECH: viz [ LUDWIG_ @ Funkcionální programování (Haskell, LISP, O'Caml, F#, Scala, ...) ]
    tak samo vitam navrhy na vhodne prejmenovani diskuze, aby vystihlo, ze se tu budou resit nasledujici veci: funkcionalni programovani jako takovy, funkcionalni pristup v imperativnich jazycich a produkty spjate s funkcionalnim programovani... kdyz bychom se odklonili od tech problemu xmonadu, tak je to jeden z nejstabilnejsich wm prave diky ruznym haskellovskym vymozenostem, treba ze ma funkce projety quickcheckem.
    tak prosim nacni programatorske tema... a klidne se tu muze resit i treba lambda kalkulus :)
    MICTECH
    MICTECH --- ---
    Prosim o prejmenovani diskuze na "Resime problemy s xmonad", dekuji
    LISKNI_SI
    LISKNI_SI --- ---
    ANT_39: Ony se cyklej jenom v tom kde/gnome looku, s "SAL_USE_VCLPLUGIN=gen" v prostředí to nedělá. Ale aj tak se to chová strašně. Člověk nedej bože zkusí přesunout nějaký plovoucí okno a pak se cyklí i to. Ale co už.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    holt xmonad je konstruovany na vim :)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    LISKNI_SI: Jo, ten openoffice mi na xmonadu blbne taky, umi se tomu ty okna zacyklit. Neprijemne.
    LISKNI_SI
    LISKNI_SI --- ---
    LUDWIG_: Jo, to mi asi taky občas dělá. Naučil jsem se nenávidět Javu a OpenOffice, ale asi bych celkem chápal, kdyby se mi za to ostatní děti smály a sváděly to na windowmanager :-)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LISKNI_SI: pousteni nekterych javovskych aplikaci - mozna to uz s novym jdk nedela problem, ale pamatuji si, ze jsem zapolil s tim nonreparentingem, ze kdyz se mi podarilo konecne pustit jednu swingovou aplikaci bez zatuhnuti, tak v ni zatuhlo menu...
    LISKNI_SI
    LISKNI_SI --- ---
    LUDWIG_: Jaký neduhy konkrétně to jsou u toho xmonadu, mimochodem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam