• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUDWIG_Funkcionální programování (Haskell, LISP, XQuery, OCaml, F#, Scala, ...) - praxe, teorie a uplatnění

Clojure's core typed vs Haskell

8 hlasy od 8 respondentů
      A monad is just a monoid in the category of endofunctors, what's the problem? http://vimeo.com/38223410

All programming languages evolve towards Lisp.

Haskell is faster than C++, more concise than Perl, more regular than Python, more flexible than Ruby, more typeful than C#, more robust than Java, and has absolutely nothing in common with PHP. — Autrijus Tang

There may, indeed, be other applications of the [lambda calculus] than its use as a logic. — Alonzo Church, 1932
      rozbalit záhlaví
      LUDWIG_
      LUDWIG_ --- ---
      BROUKOID: v podstate to ve 2 vetach shrnuje takovou tu predpoved, proc je nastup funkcionalniho programovani nevyhnutelny (at uz ve forme cistych jazyku, nebo zmenach postupu ve stavajicich jazycich): delat slozitejsi GUI bez OOP je dost velky maglajz (proto se v 90. letech rozmohlo OOP, i kdyz existovalo predtim), delat slozitejsi paralelni programy imperativne je velky maglajz :)
      BROUKOID
      BROUKOID --- ---
      LUDWIG_: cool :) tenhle citat:

OO makes code understandable by encapsulating moving parts. FP makes code understandable by minimizing moving parts.

bych mel zaramovat a povesit v kanclu :)
      LUDWIG_
      LUDWIG_ --- ---
      #AltDevBlogADay » Functional Programming in C++
      http://www.altdevblogaday.com/2012/04/26/functional-programming-in-c/
      FRAKTALEK
      FRAKTALEK --- ---
      Welcome to Scalajobz.com
      http://www.scalajobz.com/
      LUDWIG_
      LUDWIG_ --- ---
      J8.IO - Run Java 8 On-line!
      http://www.j8.io/
      LUDWIG_
      LUDWIG_ --- ---
      LITTLELI
      LITTLELI --- ---
      LITTLELI: tak zpátky na stromy... je to tam, ale mám pocit, že to není úplně košer.
      LITTLELI
      LITTLELI --- ---
      no musím říct, že mě teda ten Scala course pěkně sere, protože ani za boha nemůžu submitovat. A důvod? Prý to nerozezná můj email. Tak děkuju moc.
      KAMAHL
      KAMAHL --- ---
      LUDWIG_: Spíš bych se chtěl obecně seznámit s principy jak to funguje než nějaké konkrétní použití
      LUDWIG_
      LUDWIG_ --- ---
      KAMAHL: mozna trochu relevantni je, v jake domene to chces uplatnit (gui, herni engine, server...) - sam zkusenosti nemam, ale kamaradi, co reaktivni programovani delali v haskellu, si to vetsinou nakodili vsechno sami, nekdo pouzival, tusim, yampa
      KAMAHL
      KAMAHL --- ---
      Jakou knihovnu byste doporučili na reaktivní funkcionální programování v haskellu? (Podmínka: Dobře dokumentovanou)
      LUDWIG_
      LUDWIG_ --- ---
      LITTLELI: hm, kdyz si rozkliknes to score v assignments, tak tam vetsinou byva command line vystup tech jejich testu, ktery by ti mel napovedet, kde se ztratily body (napr. jejich test ocekava, ze vyuzijes nakou funkci, co jsi predtim definoval, tedy ocekava, ze tam bude call uvnitr tela funkce... nebo napr. stylecheck)
      GARFIELD
      GARFIELD --- ---
      LITTLELI: vidim to stejne, chybi mi alespon zverejneny reseni

muzem pripadne dat nejaky parovani - alespon si porovnat reseni po terminu nebo udelat "studijni skupinu" :)
      LITTLELI
      LITTLELI --- ---
      GARFIELD: ja nevim, nemam zadnou zpetnou vazbu nebo kontrolu - delam na tom sam, to je myslim nejhorsi. sice to projde testama ale protoze jsem v mistnosti jediny a tudiz nejchytrejsi zas takova zabava to neni.
      GARFIELD
      GARFIELD --- ---
      LITTLELI: taky to delam a sem na tom uplne stejne. Dycky x casu jen cumim anebo pisu spis na papir nez do IDE :) a pak z toho vyleze funkce na jeden radek
      LITTLELI
      LITTLELI --- ---
      snad se s tim nejak sziju.

Z jineho soudku. Snazim se delat ty ulohy na coursera. Samozrejme se to snazim testovat, presne tak jak je pozadovano. Jenze kdyz jsem to submitnul, tak to neproslo nejakym internim testem. Jde o implementaci map. Trosku jsem to zkoumal, ale po notne chvili hledani hodil rucnik do ringu. 9.67/10 mi musi stacit, proste to nevidim a nechapu jak by mohlo nastat to co ten jejich test hlasi, ze nastava.

Taky zjistuju, ze mi ten funkcionalni pristup proste dela potize. je mi jasny, ze kdyz jsem predtim nikdy ve FP jazyce nic nepsal, a pritom mam pomerne dlouhou zkusenost s programovanim, tak se musim obrnit urcitou trpelivosti. Jenze stejne me to stve.
      PAD
      PAD --- ---
      LUDWIG_:
      LITTLELI:

IDEA v posledni dobe vylepsila vyrazne podporu Scaly ... uz je kodovani temer tak pohodlne, jak v Jave ...
      LUDWIG_
      LUDWIG_ --- ---
      LUDWIG_: tahle diskuze mi vnukla nápad na anketu - viz záhlaví.
      LUDWIG_
      LUDWIG_ --- ---
      LITTLELI: Scala IDE je docela fajn, i když občas se sesype (což však Eclipse bez Scaly taky :)). Debugging ve Scala IDE mi nějak záludný nepřijde, ale padá to možná častěji než ten Javovský.
      Typová hysterie jak kdy - když je to něco rozsáhlejšího, tak rozhodně to člověku ušetří pár vrásek :)
      LITTLELI
      LITTLELI --- ---
      LUDWIG_: vis argument je prosty, na kilo javy kilo cukru... ne jde o to, ze lidi proste nechteji premyslet / ucit se neco noveho. mne osobne vadi spis tooling, hlavne podpora jazyka v IDE. pomerne zaludne ladeni a takove drobnosti. take si nejsem vzdycky jisty, ze ta typova hysterie je vzdy na miste - ale to je spis pocit, nez ze bych tim nejak argumentoval.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam