(Not so) poor man's arcade
Když jsem před časem úplnou náhodou narazil na Jamma PCB s
Atari Tetrisem z roku 1988, bylo mi jasné, že to musím mít. Právě u tohohle automatu jsem totiž strávil mládí, konkrétně devadesátky v pardubické herně Sluníčko. Tak dlouho jsem do něj tehdy házel dvoukoruny, až jsem se na jednu minci dokázal dostat až do konce. Nostalgie zvítězila, já obětoval pětistovku (byl to bootleg) a začal jsem přemýšlet, kam bych si tak tu desku mohl strčit. Žádný opravdický arcade cabinet nevlastním a pokud se to někdy změní, rozhodně to nebude v dohledné době. Navíc si rozumím spíš s herními konzolemi a do technikálií kolem automatů moc nevidím... Nedalo se ale nic dělat, Tetris je Tetris a vzpomínky jsou vzpomínky - téhle kombinaci se nelze ubránit.
Nastudoval jsem si tedy základní informace a rozhodl se jít cestou nejmenšího odporu (a z mého pohledu největší zábavy). Nejsem zas tak úplný bastlíř, takže i když vím, že bych si de facto vystačil se zdrojem a několika drátky, pořídil jsem si místo toho jako "srdce" celého projektu
supergun od Retroelectronik. Jako zobrazovač jsem od začátku plánoval využít stávající CRT, kterou si držím právě kvůli starším konzolím. Supergun poskytuje obraz i zvuk přes SCART, takže ideál. Jako napájení lze použít obyčejný PC ATX zdroj, čili zase o starost míň - stačilo ho jen vymontovat ze starého desktopu. Zbývalo pořešit už jen ovládací prvky, které jsem... objednal za čtyři stovky z Číny, provizorně nacpal do krabice od bot a se supergunem propojil pomocí DB15 prodlužovačky. Tak.
A víte co? Šlape to úplně skvěle! :-D Teď mám v plánu pořídit ještě
ARpiCADE,
Pi2Jamma nebo něco podobného - prostě abych nemusel kupovat všechny další PCB, na které si moje nostalgická mysl zase vzpomene (Cadash! nutně potřebuju Cadash!), ale jen další Raspberry Pi. No a v té krabici od bot to taky dlouho nenechám, viděl bych to na nějaké pěkné dřevěné bedničky. Rád bych měl víc variant ovládání, které by se mohly vyměňovat, třeba SpinTrak pro Arkanoid. A celkově by ty komponenty (tlačítka, joysticky, spínače atd.) měly být kvalitnější, než tahle čínská šidítka. Na něčem jsem si to ale vyzkoušet musel. Nicméně -
celkové náklady byly cca 2800 korun, z toho ale 1500 dělá supergun a 500 PCB, takže ten zbytek není zas tak hrozný, řekl bych.