MIKATCHOU: všechny vzhledem k tomu, že pak dodáváš věci jako "Na druhou stranu, když se takhle někdo vyjádří "ústně" k dané problematice, je to pro mě ještě přínosnější než správně zaškrtnutá kategorie .)" - to se ti bude hrozně blbě zpracovávat dohromady. Plus máš ty zaškrtávací možnosti nerovnoměrně zastoupený, viz třeba
Centrum Prahy (Stará Praha, Malá Strana, Hradčany) se pro účely turismu využívá
mělo by se pro turismus využívat více mělo by zůstat jak to je mělo by se pro turismus využívat méně
takřka výlučně -
nemáš opačnou alternativu, tj. téměř vůbec
převážně
relativně dost -
relativně vzhledem k čemu? + není jasný rozdíl mezi tímhle a "převážně"
tak 50:50
poměrně málo
málo
potřebuješ mít nějakou rozumnou škálu, tj. střed (ani moc, ani málo) + na obě strany stejný počet možností s přibližně stejným odstupňováním málo - hodně, velmi málo - velmi mnoho, vůbec - pouze (to poslední není domyšlené, ale na ten způsob). A potřebuješ dávat snadno srozumitelné nenakombinované otázky, tj. rozdělovat na kolik toho tam turismu je - jsem s tím spokojená či nikoli.
MIKATCHOU: příklad dotazníku:
1. Jak často se vyskytujete v (historickém) centru Prahy?
6 velmi často (denně nebo téměř denně)
5 často (2x-3x do týdne)
4 občas (cca 1x týdně či jednou za čtrnáct dní)
3 zřídka (cca 1x do měsíce)
2 téměř vůbec (několikrát do roka)
1 vůbec (ale jsem z Prahy)
0 nejsem z Prahy
potřebuješ vyloučit případné nepražáky
2. Jak často se v (historickém) centru Prahy stravujete?
5 často (2x-3x do týdne)
0 nejsem z Prahy
3. Jak často v (historickém) centru Prahy nakupujete?
5 často (2x-3x do týdne)
0 nejsem z Prahy
-----------
Zjišťování pak na způsob:
4. Ceny v historickém centru jsou podle mne
6 velmi vysoké
5 vysoké
4 spíše vysoké
3 akorát
2 spíše nízké
1 nízké
0 velmi nízké
S tím, že bych nejdřív doporučovala pilotní průzkum, kde by ses lidí ptala, jaké mají důvody k nakupování/nenakupování v centru - například stylem:
V centru nenakupuji, protože (očíslujte podle důležitosti, 1 = především kvůli tomu)
- je tam moc turistů .....
- jsou tam příliš vysoké ceny .....
- nevyskytuji se tam .....
...
Napadají vás jiné důvody, proč v centru nenakupujete? (vypište)
...............................................................................................................................
Pak z toho můžeš vybrat ty body, které jsou podle lidí nejdůležitější, a v dalším kole průzkumu upřesnit, co přesně jim na tom vadí atd. Čili třeba tím, na co ses snažila ptát tady:
Na škále 0 (vůbec nesouhlasím) až 6 (naprosto souhlasím) zaškrtněte, jak moc se ztotožňujete s následujícími výroky:
V centru Prahy jsou příliš vysoké ceny: [ne, ceny vůbec nejsou vysoké] 0 1 2 3 4 5 6 [ano, ceny jsou příliš vysoké]
V centru Prahy je příliš turistů: [ne, v centru není příliš turistů] 0 1 2 3 4 5 6 [ano, v centru je příliš turistů]
Turisté mi v centru Prahy opravdu vadí: [ne, turisté mi tam vůbec nevadí] 0 1 2 3 4 5 6 [ano, turisté mi tam opravdu vadí]
... (nebo příklad s otázkou č. 4 výše)
Pak tam samozřejmě můžeš mít doplňující otázky zaměřené spíš na kvalitativní výzkum...
Co byste na turistickém využití centra Prahy změnili?
...............................................................................................................................
(apod.)
Budeš mít dobrý statistický přehled o tom, jak moc negativně či pozitivně jsou turismus či ceny v Praze vnímány a kým (lidmi, kteří tam jsou denně či náhodnými návštěvníky?), + k tomu těmi kvalitativními otázkami zachytíš to, co se do suché statistiky nevejde. Každopádně tu kvalitativní část bych dala až na konec, aby lidi nezačali příliš dumat ještě před tím zaškrtáváním, to zkresluje (člověk si místo "pocitu z toho" při přemýšlení vzpomene na nějakou konkrétní dobrou či špatnou zkušenost a bude zaškrtávat jinak)
- ber to jako rychlý návrh někoho, kdo se danou problematikou vůbec nezabývá, samozřejmě by to chtělo domyslet, ale ten styl by měl být pro tvé potřeby docela vhodný.
možná kdyby se k tomu vyjádřil ještě někdo ze zde přítomných?