• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAZMONGREEN BUILDERS - Zahrada - návody na zakládání a údržbu zahrad - rady a řešení, ptejte se, podělte se o své zkušenosti
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Mám dotaz - když nám instalatér zakopal do kompostu kýbl hnusu z ucpaného záchoda, je kompost ještě použitelný na zeleninové záhony? Jak dlouho to nechat uležet, aby se to nějak neutralizovalo? Nebo je to už úplně nepoužitelný?
    KING
    KING --- ---
    To drevo na strese (dole na prvni fotce) tam byt nemelo, mely tam opet byt ty betonove dlazdice, ale nevychazela na to nosnost strechy, je to kompromis ze ktereho take nejsem nadseny.

Barvy by mely vyrust - vetsina veci zasazenych v tech zahonech je barevna.

HOUBA: prostor na vyblbnuti by byl fajn mozna na zahrade o dvounasobne rozloze, na takovemhle prostoru se to tam proste nevejde. Tuhle zahradu mam jako rozsireni obyvaku - dalsi obytny prostor s mistem a vareni, sezeni a pod.

Zahrada jako KAZMON prijde naprosto nesmyslna zas me, pokud by byla sama o sobe (take predpokladam, ze je to jen kus vetsiho celku) protoze se neda nejak vyuzit, kam si tam sednout, najist se, ... Kazdy ma proste jine pozadavky.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    Poslední dobou se snažím ty rovny tvary nacpat kam se da.. Ve výsledku je to proste příjemnější než ty polooblouky vlnovky a rádoby přírodní řešení

KAZMON
    KAZMON --- ---
    Me se na tom ta modernost naopak líbí oproti všudypřítomné zvlněné mulcovaci kůře s přirozeným trávníkem je to nádhera ....
    Pod Kačer se da nacpat antiplevelova folie, ale pravda je, ze ta kombinace drevenejch chodníku, který mi přijdou na údržbu i vizuálně skvělí, a Kacero-dlazbovy chodníky je podivná. Nehledě na tu nepraktickost pro decka v pískovišti, ale to uz se tu řešilo...

Stále mi tam chybí ty barvy a ted když na to koukam tak by tam sedly nerezový truhlíky pekne zapusteny do terénu
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KING: Mně se kdysi tyhle "moderní designový" zahrady líbily, ale postupem času (možná proto, že je toho teď všude spousta nebo prostě stárnu) se mi líbí méně. Přijdou mi takové neútulné. Ale samozřejmě je to věc gusta.
    Nevim, jak moc třeba je tahle zahrada vhodná pro děti, nepřijde mi, že by tam měly dostatek prostoru, kde se mohou vyblbnout (aniž by neublížili sobě nebo něco nepoškodily).
    A na moje gusto tam máš moc kamínků, což je na údržbu (pletí,...) celkem zlo :)
    KING
    KING --- ---
    PETINY: Modrin
    PETINY
    PETINY --- ---
    KING: to je borovice nebo nejakej jehlicnan ta podlaha??
    KING
    KING --- ---
    KING: + brectan a vino na zdech a rozne zacistovaci detaily...
    KING
    KING --- ---
    Tak muj projekt (KING) uz se blizi k zaveru, nejaka dokumentace:

Jeste chybi griil a nabytek do pergoly (lavice, stul a zidle) a aby to vsechno dorostlo... :)
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    PASTEL: Myslim ze dotaz je i docela správně tady ... Diskuze je zaměřena na realizaci zahrady a tohle k tomu urcite patři

bylo řečeno ve stavebním auditku.. Správně by bylo to vysekat a udělat betonovej základ pro dlažbu nové...
    Naopak bych to videl jako natuk nutí ty drenaze tzn. Proč neudělat neco co ma smysl a ztížit si to potom do budoucna ...???
    Ideálně:
    Vysekat, odkopat 30cm min, ošetřit asfaltem následně na stěnu danodren, do spodu enkadrain a celej vykop vylozit ipou a vylejt lepším betonem .... Jasny snad ze beton bude jako základ pro dlažbu přímo vyspadovan od domu .. No a samozřejmě danodren je tam proto aby se k domu dostal vzduch, ale základ by mel byt celej zaopatřenej ipou. A to i od strany trávníku do výšky prvni horizontální dlaždice ( s přesahem)
    Za me asi vse
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    KUTAS: Dekuji, presunuji
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Prosim o radu, mam okolo domu udělané chodníčky z betonů, jsou těsně u domu, ted potřebujeme ten chodník o pár cm zvednout a chceme tam dát dlažbu. Můžeme tu dlažbu položit na ty betony? Potíže s vlhnutím zdí máme v rámci toho, že je to sto let starý barák, nic co by neřešilo běžné větrání. Takže si myslim, že dělat drenáž asi nemá smysl. Otázka je co to udělá, když na ty betony položím další materiál, abych si nevytvořila u baráku vodní příkop. Případně jak na to, jestli to ještě podsypavat štěrkem, nebo se snažit, aby ta vrstva byla co nejtenčí.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    GIO: Samozřejmě,je to nesmysl.. A bylo to ode mne nedomysleny..
    Jistě ze by premrzlala.. Nicméně nechytejte me za slovo nechtěl jsem doporučit přímo tuhle pampelisku .. Zmínil jsem ji kvůli tomu jak vypadá a jak by pozměnila atmosféru zahrady.. Podobně jako zmiňována lonicera popr. visteria nebo jiná popinava rostlina která je barevná
    Tim bych bod bugenvila uzavřel ,)
    GIO
    GIO --- ---
    MIST: no mela jsem ji a cechy nedala. mozna v Praze kryta na miste bez vetru a na zimu prikryta, ale obavam se, ze spis ne..
    MIST
    MIST --- ---
    GIO: tak zas choulostiva neni, do -2C vydrzi. Obcas ji mam i s orchidejema pod snehem.
    GIO
    GIO --- ---
    no to sice chapu,a le poradit kytku ze stredomori mi prijde dost nevhodne, kdyby si ji na tvou radu poridil, pri prvnim ochlazeni mu chcipne.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    V podstatě sem chtěl jen poukázat na to ze by se tam hodilo neco pekne barevnyho na tu zeď...
    GIO
    GIO --- ---
    bugenvillea ti v Cesku ale v zime zmrzne..a vzrostlou ji na zimu s truhlikem fakt neuklidis do tepla.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    KING: Cokoli co se zasadí k domu muže nějakým způsobem začít narušovat stavbu a i když předpokládám ze drenaz okolo domu mate nějakým způsobem vyresenou .. Muže a nemusí to bejt budoucnu problem tak proč.. Když nejakej truhlík splní účel uplne stejně ..

Vubec bych tam nedával štěrk ani dlaždice ... A všechno bych nechal v tom dřevě bude to tisíckrát příjemnější, lip se to uklizi a navíc ten štěrk bude časem spinavej ... I podél domu dřevěný chodník a truhlíky

A osadil bych tu stěnu pozemku nejakou popinavou lonicerou nebo třeba bugenvilu nevim neco barevnyho at se naruší ten podzimní nádech ty zahrady :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam