• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: a) Nepamatuju se, jestli ty nebo někdo jiný, ale srovnávali jste tu někdo, že Cajthamlová se k chlapům chová líp, protože mají lepší výsledky (=shazují víc). Já psala, že chlapům jde jednak hubnutí obecně snáz a jednak většina z nich, jako ostatně třeba tenhle konkrétní hoch, nemají zpomalený metabolismus spoustou diet, které naopak většina ženských celoživotně každou chvíli drží.
    b) Hm, znám ve svém okolí takovou spoustu hubených, kteří se hýbou jen velmi průměrně a žerou jak nezavření a nepřibírají. Podle tvé teorie, když nám to teda funguje všem stejně, tak by ti, co jedí pravidelně k obědu polívku, svíci s šesti a dezert, měli být všichni tlustí jak čuně, což tak prostě evidentně není, že.

K jádru: samozřejmě že toho snědí ve výsledku víc, než kolik "zhubnou" při hladovění, v tom je ten vtip - a problém je právě v tom, že tak přiberou na mnohem víc, než by přibrali, pokud by nehladověli, protože by neměli psychické ani fyzické důvody se tolik přežírat. Zase, kolik bylo v JCTJ tlustých lidí, co jedli dlouhodobě pod bazál a kterým Cajthamlová říkala, že jsou tlustí, protože jedí málo? Vůbec první díl téhle série odstartovala úplně ukázková holka, ta asi 180 kg těžká kadeřnice, co v podstatě trvale hladověla a nárazově to kompenzovala až bulimickými horami žrádla?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA:
    a) Ten kluk samozřejmě hubl správně, říkala jsem někde, že ne? Já už fakt nevím, jak s tebou komunikovat, abys mi neustále nevyvracela blbosti, které jsem nikde neřekla a které z toho co píšu, ani vzdáleně neplynou.
    b) Že se najíš víc, než potřebuješ, se občas staně úplně každému, kdo si neváží každé sousto. S tím rozdílem, že s normálním metabolismem to spálíš, zatímco s metabolismem zvyklým na hladovky to vesele uložíš.

A k jádru - většina chronicky obézních lidí, zvláště žen (mj. proto jsme se tu bavili o tom, že ženským jde hubnutí často hůř, přesně z tohohle důvodu), se ke své obezitě prohladovělo, nikoli propřejídalo. Resp. účinně střídali hladovění s občasným nebo dlouhodobým přejídáním.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    ARGANNAH: no a když by ty dotyčný začly sportovat tak jim to ublíží?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    WERKA: nevim, prijde mi to jako cennejsi surovina, to je cely a kdyz uz likvidovat suroviny, tak aspon jen ten nejvetsi heges :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Taky mi přijde, že celou dobu mluvíme každá o něčem jiném. Ty o tom, jak co nejrychleji zhubnout, já o tom, jak se při tom neodrasit a nepořídit si potom parádní jojáč. Protože i když zhubneš 25 kg za tři měsíce, je ti to na houby, pokud a) si špatnou stravou zrasíš metabolismus a naučíš tělo paranoidně ukládat každou kravinu, což ještě nejlíp podporuješ pravidelnými dalšími hladověcími pokusy, b) následkem toho se dostaneš do stavu, že si ani při normálním jídelním režimu nemůžeš dát ani sousto nad standardní příjem, protože máš druhý den o půl kila víc. Což je věc, na kterou si tu stěžuje spousta lidí. Takže suma sumárum, abych se dostala k jádru argumentu, ne, při snadnosti hubnutí nezáleží na tom, jestli máš 120, 150 nebo 170 kilo, ale na tom, co jsi už dřív absolvovala za pokusy. Jestliže jsi chronická dietářka, půjde ti to blbě, pokud jsi ještě nikdy nehubla, půjde ti to dobře. Drtivá většina ženských v JCTJ má za sebou spousty jídelních pokusů a proto jim to jde hůř, než dietou nepolíbenému klukovi. O tom celou dobu mluvím.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jak tam vlastně dopadla tenkrát Naďa Konvalinková? Já jsem ten díl neviděla do konce, jen na začátku z ní byli dost bezradní, protože pohybu má evidentně dost, ale zničený metabolismus dietama. Ejhle.
    ALINEARTODE
    ALINEARTODE --- ---
    ARGANNAH: tak nám nějakou tu "odbornou literaturu, co jsme nečetli" plz hoď, klidně do pošty. metabolismus se ti při pravidelný, kvalitní a dostačující stravě s dostatkem pravidelnýho pohybu dřív nebo později srovná, a rozhodně to netrvá roky.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Pohyb sám o sobě ti na spravení metabolismu nestačí, když přitom hladovíš.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    A aby mě zas někdo nechytal za slovo, ano, dá se to do velké míry srovnat a samotné se mi to podařilo, takže bych zase byla totální pokrytec, kdybych to popírala. Ale té snadnosti, s jakou tělo na úpravu jídelníčku reaguje při prvním hubnutí, jsem už teda nedosáhla a pochybuju, že to jde (i když třeba jo, ale pokud, tak po dlouhých a dlouhých letech, kdy se člověk stravuje dobře).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ALINEARTODE: Že jste nečetli žádnou odbornou literaturu, to vám nevyčítám. Ale všichni tu přece koukáte na JCTJ, to jste si ani jednou nevšimli, kolikrát tam C&H opakujou, že ta a ta "má metabolismus poškozený častými hladovkami a pálí tak převážně cukr a tuky ukládá", nebo že "u hladovkáře, jako je ten a ten, budeme rádi, když za ty tři měsíce dá aspoň sedm osm kilo"?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Co je to za nesmysl? Mockrát jsem tu psala, že jsem sama po prvním porodu postupně shodila ze 142 na 121, to bych se asi trochu popírala, kdybych tvrdila, že to je nemožný. Jenom je to prostě těžší. To je objektivní fakt a možná by ti prospělo, kdyby ses s tím smířila a přestala si naivně představovat, že takhle zhubnout je nějaká pohodička.

Ano, je jistě snazší hubnout z váhy tělu nepřirozené, kde s tebou to tělo spolupracuje, než hubnout pod svou ideální váhu, kde se tomu tělo naopak zuby nehty brání. Ale tím to asi tak končí.

A když už sem píšu ty svoje hrooozně kontroverzní názory, tak nejen to, ale dokonce si troufám tvrdit, že čím tlustší člověk je, tím pomaleji a opatrněji by měl hubnout! A to proto, aby riziko jojo efektu bylo co nejnižší a byla co největší pravděpodobnost, že úprava jídelníčku bude ve vnímání toho člověka samého opravdu "změna životního stylu", která se dá dlouhodobě vydržet, a ne nějaká debilní "dieta", u které se akorát celou dobu těšíš na to, až skončí.
    ALINEARTODE
    ALINEARTODE --- ---
    ARGANNAH: hůř to jde jen těm, co se nehýbou, nebo se hýbou málo či nepravidelně, popř. lidem s většími či velkými zdravotními problémy.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: To, že při shazování z velkých obezit to jde nějak výrazně snadněji, než při shazování z nižších vah, je pověra! Mám osobní zkušenosti s obojím a nikdy se mi nehublo tak báječně, jako když jsem shodila za tři týdny z 90ti na 79, a ano, bylo to proto, že jsem nikdy předtím nehubla a taky jsem skoro nejedla. Máš-li se stravovat normálně (tzn. nehladovět) a máš-li metabolismus poznamenaný předchozími váhovými skoky, jde to prostě hůř.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Tak ale nemůžeš přece soudit podle počtu shozených kilo, páč jednak to chlapům jde výrazně snáz a jednak tenhle klučina byl celoživotně naprosto nepoznamenán sebemenší dietou a víš líp než já, jak se váhové skoky projevujou na metabolismu.

DIVA: Teda nechci zas malovat čerta na zeď, i když jsem už tak v tomhle klubu nejspíš proslulá jako nejhorší pesimista, pokud jde o udržení váhy. ;) Celou dobu jsem mu ostatně hrozně fandila a věřila mu a celkově se mi ten díl líbil. Ale pak, jak tam Cajthamlice četla tu uslintanou frázovitou limonádu z jeho deníčku, došlo mi, že je to přece jen sestříhaná reality show a ne skutečnost a já se zase dívám na dalšího exhibouše (ať jakkoli sympatického), co si masíruje ego v televizi, dělá, co se od něj čeká, a říká, co se od něj chce slyšet. Bůh ví, co za tou fasádou doopravdy je.
    DIVA
    DIVA --- ---
    CORNELA: taky mi přišel docela šikovný :) moc dílů sem neviděla, ale osobně bych ho taky chválila až na půdu .)
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ARGANNAH: Přestala jsem kouřit před pěti lety a nepřibrala jsem ani deko. A ne, nezačala jsem sportovat nebo tak něco, nezměnila jsem vůbec nic, jenom jsem přestala kouřit.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Spíš mi tak baj voko přijde, že chlapa, kterej na sobě tvrdě maká, chválí daleko nekritičtěji, než stejně makající ženskou. A chová se k němu daleko slušněji, zatímco ženské daleko víc jebe a kolikrát vyloženě nenápadně ponižuje (hlavně dřív, teď je vidět, že na tom citelně ubrala a snaží se být víc neosobní).
    WERKA
    WERKA --- ---
    POZITRON: To je celkem zavedený koncept tohoto pořadu - vždy´t v každém díle končí v popelnici jídlo ze "stolu hrůzy", tj. potraviny na týden a dřív tam vyhazovali i závadné potraviny z ledničky (které třeba ani nemuseli být obecně špatné, jen nevhodné pro hubnutí; od toho myslí teď ale upustili) A v jednom díle (myslím hned v té první sérii) nasypali nějaké paní do vany rohlíky, které sní za rok (půl roku , - dobu už si přesně nepamatuji, ale byal jich plná vana) a ta paní se tam v nich rochnila... (takže taky byly pak nepichybně na odpis)

MMCh - proč ti přijde OK znehodnocování oleje a mouky a u mletého masa ti to vadí?
    ACKO
    ACKO --- ---
    ARGANNAH: Netuším, zda tvůj psychorozbor sedí, každopádně tahle paní je ten typ, co je chlapům bytostně protivnej. Takže pokud paní ženami opovrhuje a chlapům leze na nervy musí se cítit velmi osaměle a nepochopeně;)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Tak jako když vysadí nikotin, tak přibere každý, a v tomhle případě šlo o to, že ona přestala během natáčení JCTJ, když celkem čestně uznala, že když hlásá v televizi zdravý životní styl, měla by přestat hulit. Jenže když začala nabírat (což je normální, nějakou dobu to trvá a pak zase prý většinou automaticky sjedeš zpět na původní váhu, pokud se ti podaří jíst celou dobu pořád stejně), pustil se do ní bulvár takovým způsobem, že psala, že v tom tlaku a při svém pracovním nasazení to prostě nevydržela s nervama (což chápu, ono přestávat kouřit stačí jako stres samo o sobě, i bez těchhle vychytávek navíc).

Odhaduju, že tady půjde spíš o to, že ona (četla a vyslechla jsem s ní spoustu rozhovorů) je zjevně velmi pyšná na svou inteligenci, vzdělání, schopnosti a "odlišnost" a nebyla by to první misogynní intelektuálka, se kterou jsem se setkala - spousta z nich ohrnuje nos nad ženskými coby "slepicemi", cítí se nejlíp v mužské společnosti a v podstatě asi v hloubi duše někde tajně nepřiznaně litují, že se nenarodily jako chlap.

(Ale může to být trochu podle sebe soudím tebe, kdysi jsem takové období taky měla, naštěstí mě to pustilo. ;))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam