• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: BMI není ukazatel obezity nebo čehokoli, ale statistický nástroj pro posuzování stavu VELKÝCH populací. Takže pokud někdo řeší, že paní Votýpková má BMI jánevimkolik a pouze na základě toho dává zdravotní doporučení nebo ji jinak hodnotí, je to nedouk.

Což mi připomnělo, jak onehdy ve zprávách zaznělo, že jakéhosi tlouštíka odmítl ošetřit zubař, neb křeslo má nosnost pouze 120 kg. A byly okolo toho kecy, jak jsou lidi tlustý a moc žerou, s implikací Nikdo normální nemůže být tak těžký, aniž by byl strašně tlustý.
    S matkou jsme se velice smály, protože můj mohutný dvoumetrový otec těch 120 má taky a je naprosto normálně štíhlý.

CORNELA: No, řekněme, že jsem oblíbena jako výpomoc při stěhování, když je potřeba, tak umím rozebrat strom motorovkou, včera jsem vyskládala plnýho transita kol (tedy věciček skládajících se z disku a pneumatiky, hmotnost asi 15kg/kus), aniž bych dneska měla prlbém, že nezvednu ruku. Takže asi nějaký ten sval mám.
    DIVA
    DIVA --- ---
    GENTIANA: řekla bych motivace. někomu šlape prohlížet si "toto ano" nekomu "toto ne"
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MAR_TINA: já jednu věc nechápu. To si jako tím focením a komentováním něco dokazuješ? Nebo proč vlastně?

MEANDER
    MEANDER --- ---
    MAR_TINA: Ta první vlevo je dost tlustá, to je fakt. U těch ostatních to neposoudím. Ale já si lidí obecně moc nevšímám, oni jsou mi vcelku ukradení, tlustí i hubení.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: jo ta vlevo štíhlá je.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: SE nosí vypasované oblečení, ale většina tam ho zrovna nemá. Třeba tu úplně uprostřed bych asi z nadváhy ani nepodezírala, ta může mít jen pod bundou svetr. Naopak neotečkovanou slečnu úplně vlevo bych klidně zařadila do kategorie "štíhlá".
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MEANDER: nechtělo se mi ty účastnice příliš vysloveně vyznačovat. Když ne obézní, tak s nadváhou mají červenou tečku. U ostatních to není jasné přes oblečení. Jednoznačně štíhlou jsem našla jednu - modrá tečka. (A letos už se nosí vypasované oblečení.)

Zaujal mě ten záběr, samé korpulentní.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MALKE: Ano, já a osmdesátá léta, od páté třídy do osmé. Vzhledem větší dítě se špíčkem na břiše. Blya jsem jediná tlustá holčička z celé třídy, možná i z celého ročníku - 5 tříd. Říkali mi Plnotučná. Do naší třídy chodil velmi tlustý kluk a o rok níž byla vykrmená Tereza (a ani ta nebyla obézní), jinak jenom já.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    Já vám nevím, ale na té fotce vidím jednu hodně tlustou pani, jednu tlustou a zbytek má tak pytlovité oblečení, že to nedokážu posoudit, ale nikoho morbidně obézního jsem si nevšimla.
    MALKE
    MALKE --- ---
    Kecám, teď jsem si vzpomněla na dvě obézní ženy na centrálním náměstí, obě s morbidní obezitou, obě evidentně místní. Budiž. Ale furt oproti té fotce ze zoo to vypadalo diametrálně odlišně.
    MALKE
    MALKE --- ---
    MAR_TINA: Měla jsem něco vyfotit v Krakově. Připadala jsem si tam teď jak v 80. letech - tlustá jsem ve své věkové kategorii byla JÁ. Jinak nikdo. OK, pár oplácaných žen, ale obézní žádná, a prakticky úplně tam chyběl takový ten divný typ obezity, kdy holky mají relativně normální prsa a nohy a mezi tím podivně třaslavé břicho.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    TEDDYBEDDY: Tvému komentáři o steoroidech moc nerozumím, ale budiž. K té síle by to bylo na delší povídání, nevím, jestli to je diskuse pro tohle auditko.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MAGUMI: Steroidy amigo- bez diskuze ;) Jinak Dymas má i ve své kategorii abnormální muskulaturu, jukni na jeho soutěžní videa.

Feljmovat tu s Kornéliema o posilování, který " prý taky někoho kdo byl v posilovně znaj" imo postrádá smysl :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Vyloženě obézní ženu tam ale vidím jednu, možná dvě. U zbytku nejsem pod bundama schopná postavu posoudit.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: však jsem dávala nedávno tu tabulku, myslím, že ženy jsou na druhém místě v Evropě? :-(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    narazila jsem na fotkách ze Zoo Praha na smutnou dokumentaci toho, co tu už párkrát říkala Markysha a jiní. Strašně moc návštěvnic je fakt obézních :(((

MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ZUZKAOU: To pleteš víc věcí dohromady. Člověk může mít velkou sílu, i když nemá obrovské objemy svalů - podívej se třeba na vzpěrače ve středních a nižších váhových kategoriích, například tady: http://www.youtube.com/watch?v=K837AwoIpFI.

Co se týče aktivní hmoty a tuku, Teddybeddy má pravdu, že pokud sportovec potřebuje co největší objem svalů, nemůže se ohlížet na nějaké to kilo tuku - existuje fyziologická hranice, kolik svalů člověk může na těle nosit a přitom být vyrýsovaný (najdi si něco o fat free mass index). Že se kulturistům daří tuhle hranic pomocí steroidů a dalšíhch hormonů překonávat, je jiná věc.

Taky nevím, proč někoho překvapuje, že když se člověk s nadváhou aktivně pohybuje a potom rychle zhubne, najde pod tím tukem svaly.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A překvapivě lidé, kteří mají přirozenou svalovou sílu (nezávislou na objemu svaloviny), tak je to protože se nepřežíraj a mají vysokou fyzickou zátěž. A fakt nevypadaj jako šampioni v kulturistice a nebo zápasníci sumo. Čím to bude? Kde je to přirozené sepjetí tuku a svalů?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: jsi zlá, necitlivá farmamafie!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kdyby teddyho teorie platila, tak by jaksi BMI bylo skvělým ukazatelem obezity právě u bodybuilderů, přece. Jenže protože jaksi platí u většiny populace, kromě aktivních silových sportovců, tak to jaksi ukazuje na to, že většina hmoty navíc je ten tuk. Jinak by jaksi to BMI vůbec nebylo bráno jako ukazatael nadváhy a obezity, kde je právě přebytek tuku problém.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam