• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: Argumentovat pračlověkama je naprostý nesmysl. Člověk civilizovaný je úplně jiný živočišný druh s jiným stylem života než prehistorický člověk, a to prakticky ve všech směrech - ve způsobu života, stravování, míře pohybu. Dneska, když si nakoupíš v supermarketu, nemusíš to všechno sežrat najednou v obavě, že dalších čtrnáct dní nic neulovíš.

Dodržovat nějaký interval před spaním je dobré mimo jiné taky proto, že oproti dřívějším dobám většina lidí spí mnohem méně, a období spánkového půstu mají tedy mnohem kratší. Když si jdeš lehnout o půlnoci a vstaneš v šest a těsně předtím ses najedla, těžko se divít, že budeš přibírat.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    No z mojí zkušenosti na tom tak moc nezáleží, spíš jde o to, co člověk před tím spaním jí a proč. Myslím, že když má člověk před spaním hlad, je stokrát lepší se lehce najíst, klidně půl hodinky nebo hodinku před spaním, než jít spát hladový a pak nemoct usnout. Ostatně hlad znamená, že tělo jíst potřebuje, tak proč mu to nedopřát.

Tyhle rady "v pět hodin nejpozději", "nejpozději tři hodiny před" atd. jsou stejně jenom blbosti. Úplně vidím toho pračlověka v pralese, jak si stopuje tři hodiny nebo s obavou kouká na blížící se soumrak, jestli si ještě může utrhnout to ovoce ze stromu, nebo musí zůstat o hladu až do rána. Blbost. Je to zase jako u všeho o každém člověku a jeho specifickém režimu, v kolik chodím spát, jak si rozvrhuju přes den jídlo a tak dále.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    prej se má nejíst tři hodiny před spaním, jinak je to jedno do kdy jíte... ;)
    WERKA
    WERKA --- ---
    GENTIANA: Já mám naopak obodbí, kdy za světla jím příčetně, jak se setmí, tak nepříčetně ;-) (včera třeba kus Studentské pečeti)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    WERKA:
    MAR_TINA: to je nějakej antiramadán, že jako nejíte po setmění?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVA: jak kdy a jak co. Ale já peču jen občas. Ale buď z másla a nebo z hery.
    DIVA
    DIVA --- ---
    ZUZKAOU: ty teda pečeš z hery?
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Moc se nekaj ;-), kdyby byl ten plátek bábovky jediný můj prohřešek, bylo by to prima. Mám nějaké neukázněné žravé a líné období
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hraje se o trans mastné kyseliny. Dražší tuky, jako třeba hera jsou ztužovány metodou, které je nevyrábějí. V másle je více transmastných kyselnin, než v dražších margarínech. Vyskytují se ji v přírodních produktech.

vis
    http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76812

http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&ids=418&typ=1&val=35080
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: Kaju se. (Před hodinou jsme dogrilovali ;)))
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Tak jsem tu šlehačkovou dneska v podvečer skutečně upekla. A neodolala jsem a ukrojila jsem si před cvhílí plátek (sice tenký - ale kolik je hodin, že...:-( ).
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MADIETTA: Tvarohovo-citronová bábovka zní skvěle, můžu poprosit recept (klidně do pošty, tady je hodně OT :) )? Maminka peče ráda, ale bábovku zrovna ne a můj táta ji má rád, tak že bych mu upekla nějakou novou variantu k narozeninám :)

TAPINA: Taky mi dřív chutnala.. pak jsem ji asi půl roku vůbec neměla (nebyla příležitost udělat si výlet na chatu nebo podobnou akci, kde jsem byla zvyklá to jíst) a od té doby si na čínské polévce nepochutnám :) Moc slané, moc mastné, nenajím se z toho..

JUPIII: Když už si mažu chleba něčím jiným než tvarohem/domácí pomazánkou/medem, tak si na to koupím radši máslo, než jakýkoliv margarín.. ta chuť je nenahraditelná. Štrůdl jsem sama ještě nepekla, ale máma i babička do něj dávají máslo.

Jinak když už (cca jednou za měsíc) něco sladkého peču, většinou jsou to muffiny s ovocem nebo brownies, obojí si beru třeba do školy jako svačinu nebo rozdávám okolí a ani do jednoho není ztužený tuk potřeba - brownies bez másla si nedokážu představit a muffiny jsou klasická hrnková olejová buchta v košíčcích se spoustou ovoce.
    JESTERKA_AIENE
    JESTERKA_AIENE --- ---
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tak oni se právě ti cholesteroloví jedinci vyhýbají jako čert kříži třeba vejcím, protože jsou cholesterolem proslulá. Přitom by z nich mohli dostat i kvalitní bílkovinu, ale místo toho si namažou chleba Ramou.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tahle diskuze mi připomíná fotku co jsem nedávno viděla.
    Na jedné půlce talíře margarín, na druhé máslo.
    Máslo narvané mravencema a margarín rozteklej a i ti mravenci se mu vyhýbali obrovským obloukem.
    (už nevím, kde to dohledat:)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Odjíždím na chatu, beru si paštiku v plechu, několik pytlíkových polívek, štangli salámu a heru, mějte se tu hezky .-)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: celý život mi vtloukají do hlavy že cholesterol=živočišné tuky. A kydž máslo tak čerstvé, na ochucení, nepřepalovat, nesmažit na něm a při vaření přidávat na závěr.
    DIVA
    DIVA --- ---
    JUPIII: však pokud nemáš problémy s váhou / metabolismem, nemusíš heru ani obhajovat, prostě s tím dál peč a o nic nejde
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já bábovku peču podle receptu na hrnkovou buchtu, takže hrnek mlíka a 1/2 hrnku oleje (většinou dávám o trochu víc mlíka na úkor oleje) ...
    Ale tu šlehačkovou jsi mi neměla připomínat :-/ - pekli jsme ji kdysi doma, neměla jsem ji už snad 30 let a právě jsem dostala neodolatelnou chuť ji upéct teď na víkend. A bábovka je přesně věc, na které dokážu velmi ujíždět :-(. máš mne na svědomí :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUPIII: uuuuuuuuuuááááááááá

Celou dobu se tu bavíme o tom, že rozumné množství másla nemá na hladinu cholesterolu vliv. Nebo spíš má vliv celková životospráva se sníženým množstvím tuku.
    Že rostlinné ztužené tuky mají složení stejné a horší než to máslo z hlediska vazeb v mastných kyselinách. (Prý snad Flora je upravená tak, aby to bylo ok.)

A v troubě na 150st (se pečou moučníky) se máslo fakt nepřepálí, vlastní buchta uprostřed.dosáhne teploty lehce nad 100 st.

JUPIII: Přijde mi to zcela zbytečné. Ale 1 kostka hery není hřích na pranýřování. ty ženské tam měly kostek 10, pekly z toho furt a zdravotní stav měly velmi špatný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam