• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVA: jak kdy a jak co. Ale já peču jen občas. Ale buď z másla a nebo z hery.
    DIVA
    DIVA --- ---
    ZUZKAOU: ty teda pečeš z hery?
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Moc se nekaj ;-), kdyby byl ten plátek bábovky jediný můj prohřešek, bylo by to prima. Mám nějaké neukázněné žravé a líné období
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hraje se o trans mastné kyseliny. Dražší tuky, jako třeba hera jsou ztužovány metodou, které je nevyrábějí. V másle je více transmastných kyselnin, než v dražších margarínech. Vyskytují se ji v přírodních produktech.

    vis
    http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76812

    http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&ids=418&typ=1&val=35080
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WERKA: Kaju se. (Před hodinou jsme dogrilovali ;)))
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Tak jsem tu šlehačkovou dneska v podvečer skutečně upekla. A neodolala jsem a ukrojila jsem si před cvhílí plátek (sice tenký - ale kolik je hodin, že...:-( ).
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MADIETTA: Tvarohovo-citronová bábovka zní skvěle, můžu poprosit recept (klidně do pošty, tady je hodně OT :) )? Maminka peče ráda, ale bábovku zrovna ne a můj táta ji má rád, tak že bych mu upekla nějakou novou variantu k narozeninám :)

    TAPINA: Taky mi dřív chutnala.. pak jsem ji asi půl roku vůbec neměla (nebyla příležitost udělat si výlet na chatu nebo podobnou akci, kde jsem byla zvyklá to jíst) a od té doby si na čínské polévce nepochutnám :) Moc slané, moc mastné, nenajím se z toho..


    JUPIII: Když už si mažu chleba něčím jiným než tvarohem/domácí pomazánkou/medem, tak si na to koupím radši máslo, než jakýkoliv margarín.. ta chuť je nenahraditelná. Štrůdl jsem sama ještě nepekla, ale máma i babička do něj dávají máslo.

    Jinak když už (cca jednou za měsíc) něco sladkého peču, většinou jsou to muffiny s ovocem nebo brownies, obojí si beru třeba do školy jako svačinu nebo rozdávám okolí a ani do jednoho není ztužený tuk potřeba - brownies bez másla si nedokážu představit a muffiny jsou klasická hrnková olejová buchta v košíčcích se spoustou ovoce.
    JESTERKA_AIENE
    JESTERKA_AIENE --- ---
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tak oni se právě ti cholesteroloví jedinci vyhýbají jako čert kříži třeba vejcím, protože jsou cholesterolem proslulá. Přitom by z nich mohli dostat i kvalitní bílkovinu, ale místo toho si namažou chleba Ramou.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tahle diskuze mi připomíná fotku co jsem nedávno viděla.
    Na jedné půlce talíře margarín, na druhé máslo.
    Máslo narvané mravencema a margarín rozteklej a i ti mravenci se mu vyhýbali obrovským obloukem.
    (už nevím, kde to dohledat:)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Odjíždím na chatu, beru si paštiku v plechu, několik pytlíkových polívek, štangli salámu a heru, mějte se tu hezky .-)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: celý život mi vtloukají do hlavy že cholesterol=živočišné tuky. A kydž máslo tak čerstvé, na ochucení, nepřepalovat, nesmažit na něm a při vaření přidávat na závěr.
    DIVA
    DIVA --- ---
    JUPIII: však pokud nemáš problémy s váhou / metabolismem, nemusíš heru ani obhajovat, prostě s tím dál peč a o nic nejde
    WERKA
    WERKA --- ---
    MAR_TINA: Já bábovku peču podle receptu na hrnkovou buchtu, takže hrnek mlíka a 1/2 hrnku oleje (většinou dávám o trochu víc mlíka na úkor oleje) ...
    Ale tu šlehačkovou jsi mi neměla připomínat :-/ - pekli jsme ji kdysi doma, neměla jsem ji už snad 30 let a právě jsem dostala neodolatelnou chuť ji upéct teď na víkend. A bábovka je přesně věc, na které dokážu velmi ujíždět :-(. máš mne na svědomí :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUPIII: uuuuuuuuuuááááááááá

    Celou dobu se tu bavíme o tom, že rozumné množství másla nemá na hladinu cholesterolu vliv. Nebo spíš má vliv celková životospráva se sníženým množstvím tuku.
    Že rostlinné ztužené tuky mají složení stejné a horší než to máslo z hlediska vazeb v mastných kyselinách. (Prý snad Flora je upravená tak, aby to bylo ok.)

    A v troubě na 150st (se pečou moučníky) se máslo fakt nepřepálí, vlastní buchta uprostřed.dosáhne teploty lehce nad 100 st.


    JUPIII: Přijde mi to zcela zbytečné. Ale 1 kostka hery není hřích na pranýřování. ty ženské tam měly kostek 10, pekly z toho furt a zdravotní stav měly velmi špatný.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: to je jedno, jak často peču, podstatné je, že Cajthamlová by u mě v lednici kostku Hery našla a přitom si nepřijdu jako velký hříšník.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUPIII: A proč tam teda nedáš máslo?

    Peču jednou za 14 dní obvykle. Ale vážím si všech lidí, které krmím, a tak použiju základní kvalitní suroviny. V něčem je máslo, dám ho tam, v něčem ani žádné není.
    Ne, ve štrúdlu není transkyselinový tuk, děláme tažený. Z másla. Prý existuje nějaké jogurtové těsto, po tom se kouknu.

    Žádnou Ramou nic nemažu, já teda nemažu ani máslem. Margaríny prostě nekupujeme, není válka, obchody jsou plné kvlaitního jídla.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: nevím teda, jak často pečeš sladké buchty, mně to vychází jednou za měsíc, případně za 14 dní v sezóně štrůdlu (tam je taky nějaký transkyselinový tuk) A stejně to o víkendu rozdám sousedům. Každodenní několikanásobné mazání chleba Ramou mi přijde horší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: Tak o tom se celou dobu bavíme, že každý má svoje oblíbené nezdravosti, ale chce to prostě jen občas v jinak normálním životě.

    Jenže Heru si jaksi nikdo nedává občas. Z hery buď peču a pak to zkrmím celé rodině ve velkém anebo nepeču z Hery. Náhražkové tuky jsou narvané do předpisů a lidem do hlav jen díky reklamě.
    Málokdo peče 4 dílky bábovky a málokdo má 12 členou rodinu. A ta rodinka měla nejméně 10 kostek hery, to určitě nebyla zásoba na 3 roky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já si občas jakožto velice objektivní sračku dám čínskou nudlovou polívku. Prostě mi chutná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam